Вести

МАЛИ: ЗА ПОМОЋ ОД 10.000 ДИНАРА ПРИЈАВИЛО СЕ СКОРО 600.000 ДЕЦЕ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је за новчану помоћ деци до 16 година од 10.000 динара јутрос до 8 сати стигло 592.000 пријава.

Министар Мали рекао је да је бројка од близу 600.000 деце пријављених за три дана потврдила да систем пријављивања функционише добро.

"Невероватан је одзив родитеља, кад имате толико људи који су се пријавили то показује да сте меру погодили баш како треба. Ништа није случајно ,ми смо имали намеру да погодимо почетак школске године", рекао је министар Мали.

Министар Мали подсетио је да је за ову једнократну новчану помоћ државе деци до 16 година и оној рођеној након 21. новембра 2006. године у буџету издвојено око 12 милијарди динара.

Помоћ ће, како је нагласио бити исплаћена пријављенима између 25. септембра и 1. октобра.

"Обећање које смо дали ми ћемо да испунимо до краја септембра. Очекујем максимални број деце,  1.190.000 деце да се пријави. Ми смо ево већ прешли половину тог броја", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је процес пријављивања једноставан и траје минут или два, јер подносиоци пријаве, односно мајке, треба само да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.

"Цео систем помоћи који смо имали до сада нашим суграђанима показао се изузетано важан јер он не само да показује снагу наших финасија, он људима значи, јер у овим тешким тренуцима људима дајете једну дозу оптимизма и сигурности да је држава ту и да ће им помоћи", нагласио је министар Мали.

Хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи, како је казао министар Мали, изузети су од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

Министар Мали нагласио је и да старатељи деце имају право на новчану помоћ.

под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа, односно они треба само да скенирају одлуку суда да им је додељено старатељство.

"Код усвојитеља ажурирана је база података и ту нема никаквих проблема", навео је министар Мали.

 

Имамо вишка новца у буџету, у септембру ребаланс

Министар Мали најавио је да ће Влада почетком септембра предожити Скупштини Србије ребаланс буџета, јер држава има вишак новца.

Министар Мали казао је да ће један део вишка новца бити искоришћен за помоћ пољопривредницима што је и председник Вучић обећао, а други део ће бити за повећање пензија и плата.

"Улажемо у животни стандард грађана и настављамо све пројекте у вези са инфраструктуром. Не постоји књига коју можете прочитати како и шта радити, али ову књигу коју ми сада пишемо многи ће користити у деценијама које долазе", казао је министар Мали.

 

До 15. септембра мора да се дефинише минимална зарада

До 15. септембра мора да се дефинише износ за минималну зараду за наредну годину, изјавио је министар финасија Синиша Мали.

Министар Мали казао је да су преговори о минималној заради почели јуче и да су они веома важни, јер повећање минималне зараде увек гура и просечну зараду на горе за све.

"Преговори су један социјални дијалог између владе, синдиката и послодаваца. То нису једноставни и лаки разговори јер треба да подрже и запосленост да немате огроман скок у једној години како би послодавци могли да издрже то оптерећење, али и да нађемо меру да одржимо животни стандард радника", казао је министар Мали.

Министар Мали навео је и да према последњим подацима око 250.000 људи је на минималној заради и да је то неких 10 одсто од укупног броја запослених.

Министар Мали подсетио је да је од 1. јануара ове године повећана минимална зарада за 14,3 одсто.

Министар Мали казао је и да се очекује да ће просечна инфлација ове године до краја децембра бити осам одсто, значи да је повећање минималне зараде веће од просечне инфлације.

"Тако је било и у претходном периоду, управо желимо да омогућимо бољи животни стандард наших грађана", казао је министар Мали.

Министар Мали навео је и податак да је Србија у првих седам месеци ове године имала  2,5 милијарди евра страних директних инвестиција (СДИ), а целе прошле године оне су биле 4,4 милијарди евра.

"Упркос кризи у којој се налази цео свет, можда и највећој од 1928. године и када привреде од којих се не очекује имају проблема, ми имамо новац и потпуно смо стабилни. Наша економија и даље расте", казао министар Мали.

Министар Мали наврео је и податак да је у Србији према последњем податку 2.367.000 запослених, док смо пре 10 година имали 1,86 милиона запослених.

"Упркос свему што нас је задесило, почев од фискалне консолидације поплава, короне и 500.000 нових радних места је наша привреда креирала једноставно неке ствари смо добро урадили", казао је министар Мали.

Према његовим речима, оволики број запослених, али и незапосленост која је на рекордно ниском нивоу, омогућава држави да повећава пензије и плате на здравим основама.

Министар Мали нагласио је и да је Србија на путу да испуни план да просечна зарада у Србији до 2025. буде 1.000 евра, додавши да би до краја ове године просечна зарада требало да износи 810 или 820 евра, а да је она 2012. била 330 евра.

Министар Мали подсетио је и да за неколико дана око 205.000 запослених у јавној управи очекује повећање плата, односно од септембра повећање зарада од 5,5 одсто очекује медицинске сестре, неговатељице у установама социјалне заштите, као просветаре и да је то негде око 205.000 запослених у јавној управи.

Од 1. јануара, како је најавио они ће добити додатно повећање плата.

"Са повећањем плата од 12,5 одсто које смо имали у овој години, то је кумулативно 30,6 одсто и то једалеко изнад инфлације. Трудимо се да тај реалан доходак одржимо позитивним, како људима не би опао животни стандард", казао је министар Мали.

Министар Мали подсетио је и да пензионере од октобра очекује повећање пензија наглашавајући да су за прошлу и ову годину пензије укупно повећане за 55,8 одсто. 

Невероватну ствар смо успели да урадимо за наше најстарије суграђане. Сјајна вест је и ако погледате висину инфлације која ће до краја године бити негде око осам одсто, а за две године повећање пензија је преко 55 одсто и то је стварно велики успех", казао је министар Мали.

Министар Мали нагласио је и да инвеститоори настављају да долазе у Србију, да се отварају фабрике граде се школе, вртићи и да ниједна велика инвестиција није заустављена.

"Имаћемо Експо, национални стадион, Србија постаје атрактивнија и то је једини одржив модел економског развоја који спроводимо од завршетка фискалне консолидације 2018. године", закључио је министар Мали.

 

 

Извор: ТВ Пинк