Вести

МАЛИ: СРБИЈА У 2023. ГОДИНУ УЛАЗИ СА СТАБИЛНИМ ЈАВНИМ ФИНАНСИЈАМА

Иако је ова година била веома тешка, задовољан сам како смо се борили и постигнутим резултатима, па Србија у 2023. годину улази са стабилним јавним финансијама, изјавио је данас у Бакуу министар финансија Синиша Мали.

"Моје обећање грађанима јесте да ћемо наставити да се боримо за сваки динар у буџету, за свако ново радно место, сваку нову фабрику и да обезбедимо неопходну стабилност", рекао је за Танјуг Мали, који је у делегацији Србије у посети Азербејџану на челу са  председником Александром Вучићем.

Нагласио је да је постизање стенд бај аранжмана са Међународним монетарним фондом не само потврда наших добрих резултата у прошлости него и потврда да даље настављамо са реформама.

Мали је навео да је Србија са више од четири милијарде евра страних директних инвестиција рекордер у региону и веома важним оценио то што је потврђен кредитни рејтинг земље.

"У буџету за 2023. годину смо одвојили новац за наставак свих капиталних инвестиција, дакле ауто-путева, Београдског метроа, болница, школа. Од 1. јануара креће повећање плата у јавном сектору 12,5 одсто, за војнике 25 одсто, повећавамо минималну зараду за 14,3 одсто и пензије за 12,1 одсто, што са новембарсклим повећањима износи више од 20 одсто", рекао је Мали.

 

Разговораћемо са Азербејџаном о изградњи нове гасне електране у Србији

Мали је изјавио да је за Србију улагање у енергетику апсолутни приоритет и да је Азербејџан потенцијални партнер, као и да ће се разговарати о изградњи нове гасне електране у Србији.

У условима веома великих неизвесности у свету важно је да имате пријатеље на које можете да се ослоните када је снабдевање гаса и струје у питању, рекао је Мали.

"Управо је Азербејџан један од потенцијалних партнера за нашу земљу за оба ова енергента", навео је Мали и оценио да је посета Азербејџану веома важна, као и да су састанци са министром економије и министром енергетике Азербејџана били добри и конструктивни.

"Причали смо о томе да Србија постане део тог Јужног гасног коридора који је за нас веома важан и који треба да нам диверзификује начин снабдевања гаса у нашу земљу. Причали смо о томе, да као део подизања капацитета нашег енергетског система, изградимо нову гасну електрану у Србији, што ће бити предмет разговора у наредним недељама", навео је Мали.

Истакао је да када је реч о струји, да је важан њихов зелени коридор, кабл који иде испод Црног мора који треба да снабдева струјом и Румунију, Мађарску.

Наводи да у Србији велики број инвеститора тражи да струја коју користе буде произведена из обновљивих извора енергије, због чега је то питање постало део пакета о коме се дискутује у Азербејџану.

Мали је подсетио да смо покренули процес реструктурирања нашег енергетског система, да се дефинише стратегија развоја наше енергетике за наредних 30 година,  са идејом да имамо више обновљивих извора него сада.

"Ово је за нас веома важно. Азербејџан ће играти велику улогу у томе. Нама је важно да диверзификујемо број партнера са којима радимо", рекао је Мали.

Истакао је да има још пуно посла да се уради, али да пројекти кад је енергетика у питању морају да буду финансирани на прави начин.

 

 

Извор: Танјуг