Вести

Мали: Србија је ушла у високе стопе раста

Србија је ушла у високе стопе раста, изјавио је министар финансија Синиша Мали, који је представио Програм економских реформи до 2022. године, који је усвојила Влада Србије, а за који је рекао да је најважнији стратешки документ.

Мали је симболично уручио тај документ шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију, коме је захвалио на подршци реформама у Србији.

Мали је рекао да Програм економских реформи треба да подржи резултате фискалне консолидације и убрза стопе раста, а да документ сажима све економске политике у циљу постизања што бржег побољшања животног стандарда и што бржег раста српске економије.

Министар је рекао да је Србија добила од Европске комисије низ позитивних оцена о економији и да је препозната као мотор развоја региона.

Навео је да смо прошлу годину завршили са растом од 4,2 одсто, што се, додаје, надовезало на раст од 4,4 одсто у 2018.

"Ушли смо у високе стопе раста које омогућавају не само бржи раст квалитета живота грађана, већ и веће плате и пензије", поручио је Мали.

Како је навео, прошла година је четврта у низу година завршених са суфицитом.

Нагласио је да је 2019. година завршена са вишком у државној каси од 12,8 милијарди динара што, оцењује, показује озбиљност економске политике и одговорност јер се, додаје, води рачуна о сваком динару.

Министар финансија је навео и да је прошла година била рекордна и по нивоу страних директних инвестиција које су достигле 3,8 милијарди евра.

Мали је рекао и да је незапосленост смањена испод 10 одсто, а да сада износи 9,5 одсто.

"Овај стратешки документ је усмерен ка томе да наставимо са восоким стопама раста и реформама", рекао је Мали и навео да је основа овог документа улагање и у образовање, дигитализацију, транспорт, инфраструктуру.

Мали је рекао да су мере које ће Влада покушати да спроведе усмерене на побољшање пословног амбијента, убрзавање процедура и олакшавање пословања, што ће се, наглашава, на крају имати ефекта на стопе раста.

Навео је да је Министарство финансија задужено директно за преговарање о осам поглавља са ЕУ, од којих су шест отворена, а да индиректно учествује у свим поглављима.

Министар је нагласио и да је економија Србије важна за ЕУ, јер две трећине извоза Србије иде у земље ЕУ, а две трећине укупних страних инвестиција у Србији је из земаља Европске уније.

 

Ако желимо раст 5 или 6 одсто важни су велики пројекти

Мали је рекао да је завршена студија изводљивости за изградњу националног стадиона у Сурчину и да је важно што је позитивна.

"Ако погледате стопе раста од пет или шест одсто, које желимо да достигнемо у наредних пар година, морамо даље да обезбедимо пројекте који ће расти, а национални стадион је један од њих", рекао је Мали.

Упитан како се улази у пројекат изградње националног стадиона, а да није урађена студија оправданости тако велике инвестиције, Мали је рекао да не постоји могућност да било шта урадимо или било коју инвестицију предузмемо, а да не постоји студија оправданости.

Навео је да је студија изводљивости завршена крајем прошле године, да је имао прилику да је види и да ће бити представљена јавности.

"Студија је урађена и позитивна је, то је важно. На ту студију треба додати и тај аспект који се не може мерити финансијски, а то је развој целог тог дела Београда. Очекујемо да отворимо један пројекат као што је, рецимо, Београд на води. Када направите пар зграда или објеката, онда то доводи друге инвеститоре и цео развој једног дела града креће у потпуно другом смеру", рекао је Мали.

Министар финансија је навео да је спорт постао прави бизнис, да се од тога зарађује озбиљан новац за државу, а да се националним стадионом такође промовише држава на прави начин.

"Овде говоримо и о развоју тог дела Београда и подршци грађевинској индустрији", рекао је Мали.

 

Ускоро завршетак преговора за Комерцијалну банку

Мали очекује да би ускоро могао да буде потписан уговор о продаји Комерцијалне банке.

Мали је, упитан како се одвијају преговори и када се очекује потписивање уговора за Комерцијалну банку, рекао да очекује завршетак преговора у најскоријем року, како би уговор био потписан.

"Ако ме питате када очекујем - у наредне две, три, четири недеље, ако све буде у реду", рекао је Мали.

Министар је навео да Комисија за преговоре ради свој посао, да су преговори у току и да није на месту да их сада коментарише.

Шта је лоше у Телекому? То што се бори против СББ?

Телеком Србија треба да води пословну политику у свом интересу и уз конкурентну утакмицу, не треба да се повлачи ни пред ким, већ треба да се бори за сваког корисника и за свој профит који онда иде у буџет Србије, од чега корист имају грађани, рекао је Мали.

„Ако хоћете и тражите од мене да реагујем или кометаришем рат између кабловских оператера, стартегију Телекома, када купује, зашто купује кабловске оператере како би ојачала своју тржишну позицију, могу, али не видим сврху“, рекао је Мали на питање да ли државне компаније или компаније у власништву грађана, попут Телекома, треба да објасне грађанима на шта троше новац.

На питање да ли је Министарство финансија контролисало на шта се троши новац у Телекому, јер је ДРИ рекла да та контрола није документована, Мали је рекао да, ако постоји било шта што није урађено транспарентно или јавно, претпоставља да ту постоји ДРИ или други надзорни орган који то може да контролише.

„Да ли је ДРИ била или није била у Телекому? Ако је ДРИ била у Телекому, онда имате извештај ДРИ који је јаван и на њиховом сајту. Зашто би Министарство обавило контролу? Постоји ли нека индикација да се било шта у Телекому дешава лоше? То што се боре против Н1 и СББ?", запитао је Мали.

Мали је рекао и да је Надзорни одбор одговоран за пословање компаније.

„Имате ли у овом тренутку било шта што није урађено у складу са законом? То што је урађено контра пословним интересима Ђиласа, Шолака и осталих тајкуна, који су власници ваше телевизије, ја ту не могу да коментаришем. То је пословна борба", рекао је Мали.

На питање о уговорима Телекома, Мали је рекао да су конкретни уговори компанија део пословне тајне.

„Знам да је жеља ваших ментора и власника да сазнају те пословне уговоре, па да то искористе како би СББ опет доминирао у односу на Телеком. Наша жеља то није. Став наш овде у држави је да Телеком треба да се позиционира на прави начин, да треба да води пословну политику у свом интересу, да не треба да се повлачи ни пред ким, треба да се бори за сваког корисника и да се бори за свој профит, јер тај профит онда иде у буџет Србије", рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг