Вести

МАЛИ: "ОТВОРЕНИ БАЛКАН" УЧВРШЋУЈЕ МИР У РЕГИОНУ

"Отворени Балкан", визионарска иницијатива председника Републике Србије Александра Вучића, је за земље чланице изузетно важна, како у политичком, тако и у економском смислу, рекао је министар финансија Републике Србије Синиша Мали.

Значај иницијативе огледа се у јачању регионалне сарадње, даљем повезивању у готову јединствену привредну зону и економском расту земаља чланица, али и учвршћивању мира и стабилности у региону. Иницијатива ће олакшати пословање између држава захваљујући значајно убрзаном протоку роба и услуга, стварању јединственог тржишта радне снаге и бољим условима пословања за компаније, што ће неминовно довести до бржег развоја привреде и оснаживања наших економија, а самим тим и раста целог региона и вишег животног стандарда свих грађана.

Регионална економска интеграција треба да доведе до стварања јединственог економског простора, који би привукао дугорочне инвестиције у привредне гране с већом додатом вредношћу, а то би резултирало већим приливом инвестиција, унапређењем предузетничке активности, трговине и отварањем нових радних места.

Споразумима који су потписани у оквиру иницијативе "Отворени Балкан“ решавамо битна питања за привреду и грађане. То је посебно важно данас, у време глобалне кризе, јер је сарадња када се ради о кључним питањима од интереса за наше земље и регион у целини неопходна.

Захваљујући овој иницијативи, стварамо слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, а циљ је могућност запослења у све три земље без издавања радних дозвола. Такође, успостављање брзих трака на граничним прелазима олакшава пословање привреди и убрзава проток роба. Наш циљ је да камиони не чекају сатима на границама већ да све потребне процедуре спроводе брзо и ефикасно, што је још један од начина да утичемо на побољшање привредног амбијента.

У оквиру иницијативе имамо и друге споразуме, који се односе на, на пример, сарадњу у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на Западном Балкану, а у циљу олакшавања кретања робе и смањења времена задржавања робе због примене граничних процедура приликом извоза, увоза и транзита робе. Веома је важан и Споразум о сарадњи у области међусобног признавања диплома и научних оцена, којим ће се олакшати и убрзати процес међусобног признавања високошколских диплома између држава уговорница.

За мене, као министра финансија, посебно је значајан Меморандум о разумевању о сарадњи пореских управа Западног Балкана, а наш заједнички циљ је унапређење и модернизација рада пореских управа, размена искустава и унапређење рада на превенцији, откривању и сузбијању утаје пореза у региону.

Морам да истакнем да, иако се резултати сарадње, односно иницијативе “Отворени Балкан” већ виде, увек може боље и верујем да ће у будућности сарадња достићи још виши ниво.

Реализација различитих мера које су предвиђене потписаним споразумима ће донети, пре свега, брзе, конкретне и јасне резултате, који ће бити видљиви нашим грађанима, нашим компанијама, довешће до много већег протока робе и људи, смањиће трошкове пословања и подићи ће конкурентност фирми које овде послују – домаћих и страних. Све ово ће допринети бржем и одрживом развоју наших економија.

 

 

 

Извор: Косово онлине