Вести

МАЛИ: ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ НАШЕ ЗЕМЉЕ СУ СТАБИЛНЕ

Република Србија није, нити има потребе ни разлога да тражи репрограм кредита кинеској банци "Export Import Bank of China" како је, позивајући се на неименоване изворе, данас нетачно и непроверено објавио портал демостат.рс у тексту под насловом „Србија тражила репрограм кинеског дуга – Кинези одбили?“, а који су потом пренели поједини медији.

Јавне финансије наше земље су стабилне, све своје обавезе отплаћујемо без тешкоћа и на време, средства су благовремено обезбеђена, чак и за све кредитне обавезе које тек пристижу, па су непроверени, неименовани извори оваквих вести искључиво малициозни покушај уношења несигурности и ширења потпуних неистина и лажних вести.

Тренутни ниво српског јавног дуга од 51,3 одсто БДП-а је стабилна позиција задуживања, која нам са високом ликвидношћу државе, са више од 500 милијарди динара на рачуну у овом тренутку, даје простора да о рефинансирању својих обавеза уопште и не размишљамо. Нарочито имајући у виду ниво каматних стопа у свету и тренд раста цене задуживања, док је просечна стопа задуживања Србије почетком ове године износила 2,93 одсто.

Оно што се инсинуира у тексту са „изворима са маргина“ значило би да се српске обавезе према кинеским банкама, без разлога, морале репрограмирати по вишим ценама, иако се и у самом тексту наводи контрадикторан податак наслову – „...Такође треба знати и да је за кинеске кредите тешко наћи исплативу алтернативу. Не само да су скоро сви кредити дати са фиксном каматном стопом, већ је она и врло ниска, углавном само два до три одсто, што је у актуелном тренутку немогуће добити на финансијским тржиштима…”

Укупно стање јавног дуга Србије према поменутој кинеској банци у овом тренутку износу 2,3 милијарде евра и чини 6,6 одсто укупног јавног дуга Србије док, на пример, дуг према финансијским међународним организацијама чини 20,6 одсто укупног дуга, те 25 одсто или четвртину дуга чини дуг по емитованим обвезницама на међународном тржишту.

Ови подаци упућују на закључак да је српски јавни дуг добро диверсификован што нас уз стабилне јавне финансије и ликвидност чини економски стабилном земљом, те репрограми кредита нису у плану, нити су потребни, па их нисмо ни тражили.

Република Србија је обезбедила финансирање свих кредитних обавеза, не само за ову годину, када нам до њеног истека доспева на наплату око 230 милијарди динара, већ и за наредну годину.

Следеће године доспева око 240 милиона евра обавеза по основу кинеских кредита  што је свега око четири одсто обавеза које доспевају по основу јавног дуга (главница и камата).

Осим тога, наведени кредити према кинеским банкама су у фази повлачења средстава па нема ни потребе за репрограмом који би морао да подразумева продужетак рока отплате и боље услове за кредите који већ имају дугу рочност, одобрени су са фиксном каматном стопом и изузетно су повољни за данашње светске услове задуживања имајући у виду да носе каматну стопу испод три одсто.

То Србији у условима светских економских нестабилности даје простора за финансијски маневар потребан свакој земљи у условима кризе. Наш најважнији циљ је неугрожавање макроекономске стабилности земље и јавног дуга, у чему имамо и подршку Међународног монетарног фонда са постојећим аранжманом што нам говори да смо на добром путу.

Светски раст каматних стопа дочекали смо спремни, са задуживањем под добрим условима и имамо довољно простора да очувамо стабилност, чак и у случају наставка раста каматних стопа на међународном тржишту, рекао је министар финансија Синиша Мали.

 

 

Извор: Танјуг