Вести

МАЛИ: ДОЛАЗАК АМЕРИЧКОГ ДФЦ ЈЕ ВАЖАН ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће висока делегација америчке Међународне развојне финансијске корпорације ДФЦ у понедељак стићи у Београд, чиме почиње и конкретна реализација споразума који је 4. септембра потписан у Белој кући.

"После две недеље од боравка у Вашингтону, крећемо у конкретно и директно спровођење споразума, што је политички и економски веома важно", рекао је Мали.

Мали је навео да ће висока делегација ДФЦ, на челу са извршним директором Адамом Болером, остати у Србији четири дана како би се упознали са свим околностима.

Мали је рекао да је долазак америчког ДФЦ важан за све грађане Србије јер ће они из Београда покривати цео регион.

Наводећи да ће ДФЦ учествовати у финансирању пројеката из разних области, Мали је рекао да је њихов долазак велики и снажан моменат за развој не само српске, већ и економије у целом региону.

"То за грађане значи не само нове инвестиције, бољу инфраструктуру, већ и нова радна места, веће приливе у буџет, па и новац за веће плате и пензије", рекао је Мали и подсетио да је Србија 2012. и 2013. године била пред банкротом, а да сада највећа развојна агенција долази у земљу.

Како је рекао, за ДФЦ су пројекти најважнији.

"Били су задовољни оним што су видели и чули о Србији по питању макроекономске стабилности, као и нашом реакцијом на корона кризу, очували смо радна места и производне капацитете", рекао је Мали.

 

Радимо и на ребалансу и на буџету за 2021.годину

Мали је изјавио да се ради и на ребалансу и на буџету за 2021. годину и додао да су у предлогу буџета за 2021. годину корисници буџета дали преко 30 одсто више захтева него што има новца.

"То је увек тако, никада преговори нису лаки, сви они имају неки своје идеје из жеље, али на крају увек седнемо и дефинишемо шта су приоритети. Нама буџет за 2021. годину, након короне и ове године треба да буде развојни, али и да обезбеди давања", рекао је Мали.

Мали је додао да није важно ко је од корисника тражио више новца, али да ће се на крају дефинисати заједнички приоритети и спровести то како треба.

 

Мисија ММФ од 5. до 16. октобра у Београду

Мали je најавио да ће мисија ММФ-а виртуелно боравити у Србији од 5. до 16. октобра како би се договорили око буџета за 2021. годину, али да им Србија неће тражити нова средства јер нема разлога за то.

Мали је рекао да ће са мисијом разговарати и око статуса мера које је Србија спроводила.

"Нова транша од ММФ-а нам не треба, ми смо самоодрживи", рекао је Мали.

Према његовим речима, са ММФ-ом постоји споразум саветодавног карактера, а њихови савети су увек добронамерни и добродошли.

"Радује ме што су пре три недеље рекли у извештају да су мере Србије правовремене, свеобухватне и да имају огроман ефекат на овчување запослености и привредних активности", закључио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва