Вести

МАЛИ: ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЈЕ НАЈВАЖНИЈА ОБЛАСТ

Србија је четврта у Европи, а 11. на свету по "GovTec" Индексу зрелости технологија у јавној управи који утврђује Светска банка, речено је на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали оценио је да је реч о огромном резултату и успеху свих грађана.

"Побеђујемо у ономе у чему никад раније нисмо побеђивали", поручио је Мали и додао да је дигитализација вероватно најважнија област.

Као допринос министарства овом успеху навео је увођење ефискализације, ефактура, система Искра за умрежавање података о платама у јавном сектору те реорганизацију Пореске управе.

Рекао је да се ефискализација тренутно примењује на 240.000 локација, односно код 160.000 привредних друштава, те да је због тога значајно већа наплата прихода.

Грађане је позвао да се од данас поново прикључе борби против сиве економије кроз наградну игру "Узми рачун и победи" која по први пут има дигитални облик, рачуни се скенирају и шаљу на апликацију.

Рекао је да се за 12 сати на апликацији 25.000 грађана регистровало за учешће.

Додао је да ће од 1. јануара у систему ефактура бити сви који су у систему ПДВ-а, те да је Србија ту неколико корака испред развијених земаља попут Француске, Шпаније, Португалије и Словеније.

Рекао је да се у систем Искра тренутно укључује просвета, а до краја 2023. године биће укључени локална самоуправа и здравсто па ће се у сваком тренутку знати подаци о платама 400.000 запослених.

"Радимо на развој портала еПорези и у току је набавка великог информационог система за Пореску управу. Желимо да сваки пунолетни грађанин на телефону има налог где може да види да ли и колико дугује, и плати ако треба", рекао је Мали.

Мали је оценио да на пољу дигитализације Србија има огромне реформске активности.

 

 

Извор: Танјуг