Вести

МАЛИ: БОРИМО СЕ ЗА НАШЕ ГРАЂАНЕ

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је, за РТС 1, да у понедељак почиње исплата једнократне помоћи деци старости до 16 година. За помоћ је пријављено 1.101.232 деце - 500.000 ће новац добити у понедељак, а преосталих 600.000 у уторак.

Министар Мали истиче да је Србија упркос девет милијарди евра издвојених за помоћ грађанима и привреди успела да сачува стабилност и да привреда и даље расте.

Наглашава да имамо рекордан број запослених и најављује да ће просечна плата већ у децембру износити 840 евра, а просечна пензија од првог јануара 390 евра.

Исплата једнократне помоћи државе родитељима деце старости до 16 године почиње сутра. За месец дана, за помоћ од 10.000 динара пријављено је 1.101.232 деце.

Министар Мали рекао је да ће држава испунити обећање и да ће, као што је најављено, 25. септембра почети исплата једнократне помоћи у износу од 10.000 динара.

"За помоћ се пријавило 1.101.000 деце, односно родитеља. То само показује колико смо погодили праву меру, с обзиром да је септембар месец и почетак школске године", истиче министар Мали.

Наглашава да се скоро свако пријавио за помоћ и каже да ће 500.000 деце добити новац у понедељак, док ће преосталих 600.000 добити 10.000 динара у уторак.

"Ако било ко има рекламацију, нека не брине. Када се рекламација буде завршила, у смислу жалбе или ако нешто није било јасно, тај ћемо новац такође исплатити", напомиње министар Мали.

Подсећа да ово није први пут да држава помаже грађанима и најављује да крајем новембра и почетком децембра почиње исплата још једне велике једнократне помоћи најстаријим суграђанима од 20.000 динара.

"Преко девет милијарди евра смо као држава уложили и дали грађанима Србије и привреди. Упркос свему томе, имамо сјајне макроекономске резултате у смислу да нам је удео јавног дуга у БДП-у 51 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта. Просек европске зоне је негде око 91 или 92 одсто", наглашава министар Мали.

 

Рекордан број запослених у Србији

Министар Мали истиче да смо успели да сачувамо стабилност и да привреда и даље расте.

"Једна мала Србија показује озбиљне економске резултате у доба ове кризе која никада није била већа - од короне, енергетске кризе, конфликта у Украјини", наводи министар Мали.

Наглашава да тренутно у Србији имамо рекордан број запослених.

"Имамо 2.310.000 запослених у Србији, људи који плаћају порезе и доприносе. У односу на број становника, никада нисмо имали толики број запослених - 50,4 је стопа запослености. Стопа незапослености је 9,6 одсто - никада мања. Пре десет година, стопа незапослености била је 25,9 одсто, сваки четврти у Србији није имао посао", наглашава министар Мали.

Истиче да се и ове године очекује рекордан износ директних страних инвестиција.

"На прави начин се боримо против свих изазова и увек нам је жеља да подигнемо, подржимо или оснажимо животни стандард грађана Србије кроз једнократне помоћи, а са друге стране континуирано радимо на повећању плата и пензија", објашњава министар Мали.

 

Већ у децембру просечна плата од 840 евра

Министар Мали рекао је да је преко 200.000 запослених у јавном сектору - просветари, медицинске сестре и техничари и неговатељице у установама социјалне заштите, већ добило први део плате за септембар увећан за 5,5 одсто, док су плате у целом јавном сектору повећане за 12,5 одсто 1. јануара ове године.

"Свима њима, а и осталима у јавном сектору следи још једно повећање од првог јануара од најмање 10 одсто. Када погледате та повећања, то је преко 30 одсто повећање плата у јавном сектору само за ову годину, што је далеко изнад нивоа инфлације", напомиње министар Мали.

Најављује да ћемо већ у децембру имати просечну плату од 840 евра у Србији и подсећа да је пре 10 година просечна плата била 331 евро.

"Ми смо потпуно у динамици да до краја 2025. године просечна плата у Србији буде преко 1.000 евра, а просечна пензија да буде 430 до 450 евра", истиче министар Мали.

 

Од првог јануара просечна пензија 390 евра

Осим 20.000 динара једнократне помоћи за пензионере крајем новембра и почетком децембра, министар Мали истиче да се првог октобра иде са ванредном индексацијом пензија, што значи да се пензије повећавају за још 5,5 одсто.

"Додатно на то, ми ћемо од првог јануара повећати пензије за још 14,8 одсто. Када погледате прошлу и ову годину, десило се оно што се никада у историји није десило. Невероватну смо ствар успели да урадимо. Нама су укупно пензије порасле и порашће заједно са овим повећањем 56,1 одсто", истиче министар Мали.

Најављује да ће већ од првог јануара наредне године просечна пензија у Србији износити 390 евра и подсећа да је пре 10 година била свега 201 евро.

 

Огромне погодности са пензионерском картицом

За неколико дана треба да заживе пензионерске картице. Министар Мали наводи да се до петка за картицу пријавило скоро 900.000 пензионера.

"Осим показивања великог поштовања и захвалности, желимо да им олакшамо треће доба. За седам дана ћемо имати и велики догађај. Тада креће примена пензионерске картице", најављује министар Мали.

Истиче да су огромне погодности које ће пензионери имати коришћењем картице.

Наводи као пример да НИС свима који имају картицу нуди попуст од једног до три динара по литру горива, Путеви Србије нуде три одсто попуста на путарине, а "Аман" 10 одсто попуста на део асортимана.

"Имате и скупљање бодова. Што више бодова скупите, имате даље попусте. Тиме показујемо бригу. Није питање у два или три динара и два или три одсто, тиме показујемо колико се боримо за њих, колико желимо да им олакшамо треће доба", наглашава министар Мали.

 

Инфлација дефинитивно иде доле

Пројекат "Боља цена" улази у другу недељу, а министар Мали истиче да акција даје ефекте.

"Покушавамо да у разговору са малопродајним ланцима смањимо цене основних животних намирница и других које су важне", објашњава министар Мали.

Наводи да ће у децембру инфлација бити осам одсто, док ће просек наредне године бити 4,9 одсто.

"Дефинитивно инфлација иде доле. Сваки производ који је на снижењу доприноси томе", истиче министар Мали.

Наглашава да ће и повећање плата и пензија умногоме олакшати живот грађанима Србије и допринети њиховом животном стандарду.

"Ова инфлација јесте увезена. Нисмо ми изазвали конфликт у Украјини, ни енергетску кризу, ни корону, али као са сваким другим изазовом, и са тим ћемо се сви заједно изборити", наглашава министар Мали.

 

 

Извор: РТС 1