Вести

МАЛИ: 2019. ГОДИНА БИЛА ЈЕ НАЈУСПЕШНИЈА ГОДИНА У ПОСЛЕДЊОЈ ДЕЦЕНИЈИ

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је био прави тренутак за продају Комерцијалне банке и да је то велики успех економске политике која се води.

Државних 83 посто акција Комерцијалне банке продато је за 387 милиона евра Новој Љубљанској банци.

Мали је оценио да је сада најбољи тренутак за продају Комерцијалне банке јер имамо стабилну економију, и високе стопе раста, и додао да је добијена понуда која се не одбија.

Мали је поручио да држава треба да се бави улагањем у инфраструктуру, а не управљањем банкама.

Како је најавио, новцем од продаје банке биће враћени неки скупи кредити из прошлости, а највећи део биће инвестиран у нове школе, вртиће, нове здравствене установе и ауто-путеве чиме ће бити поспешен развој Србије.

"То је одлична трансакција завршена на прави начин. Купац је банка из ЕУ са америчким улагачима, што ће подстаћи наш кредитни рејтинг", рекао је Мали.

Објаснио је да је ситуација "вин, вин, вин", јер добија инвеститор, држава долази у прилику да улаже у важне ствари за грађане, а грађани добијају нову банку која ће гледати да буде конкурентнија и да камате буду ниже. Мали је додао да су обавезе око откупа акција и продаје ове банке биле уговаране 2006. и 2009. године и запитао се зашто су уговаране пут опције.

"Зашто су потписали такав уговор", запитао је Мали и додао да он никада такав уговор не би потписао, али је била обавеза одговорне Владе да уговорено испоштује.

Да није ефекта корона вируса ова година би била најуспешнија по питању економског раста и развоја, рекао је Мали и навео да Србију прошле године нису успориле приштинске таксе и квоте за челик, раст економије би био скоро пет процената.

Министар финансија је рекао да у разговорима око ефеката који на економију Србије може имати корона вирус, међународни саговорници као шансу наводе потребу аутомобилских компанија да имају безбедније снабдевање деловима.

"То може бити шанса и за Србију у случају да компаније потраже добављаче који су ближе", рекао је Мали и додао за безбедније снабдевање нема боље земље од Србије.

Како је оценио, то је шанса да овде направе своје фабрике и да буду безбеднији у снабдевању.

Наредних дана предстоји почетак изградње фабрике Бросе у Панчеву где ће када буде почела да ради за годину дана просечна плата бити 1.700 евра, а у Чачку ће бити отворена фабрика Форвер - инвестиција вредна 50 милиона евра.

"Свака нова фабрика, сваки нови километар ауто-пута показују да се Србија убрзано развија - оптимиста сам", рекао је Мали.

Мали је рекао да је економија Србије у последњем кварталу прошле године са растом од преко шест посто била најбрже растућа у Европи.

"Јавне финансије су потпуно стабилне, четврту годину за редом имамо суфицит у буџету, убедљиво смо најбоља и најпожељнија земља за стране инвестиције", рекао је Мали.

Круна свих напора била је просечна плата од 500 евра, оценио је Мали и додао да је то циљ који је испуњен али да Влада Србије хоће још боље.

Говорећи о циљу да просечна плата на крају 2025. године буде 900 евра, министар финансија је рекао да је то апсолутно могуће и оствариво.

"Ми сада за шест година треба да достигнемо 70 одсто раста - то је потпуно остваримо", рекао је Мали и додао да је то ствар визије.

Србију очекује тежак рад да би се тај циљ достигао, јер "ништа неће да падне с неба", рекао је министар и додао да се морају привлачити инвестиције, градити ауто-путеви, улагати у образовање деце.

"Председник Александар Вучић је имао визију од 500 евра просечне плате и нико није у то веровао, а остварили смо - сада је визија 900 евра", рекао је Мали.

Мали је рекао да је раст плата у јавном сектору у висини раста БДП-а, а да у приватном сектору плате расту и више, као фактор раста навео је и повећање минималне цене рада.

"На тржишту рада, полако али сигурно се осећа мањак радне снаге па цене радне снаге расту више него у нормалним условима", рекао је Мали.

Мали је навео да је са делегацијом ММФ-а која је завршила посету Србији већ отворена тема разговора о могућим корекцијама Швајцарског модела обрачуна пензија како би просечна пензија до краја 2025. године достигла 430 евра.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва