Вести

ЛОНЧАР: ВОЈСКА ЈЕ ТУ КАКО БИ ЗАШТИТИЛА МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ

У Србији се одлажу све операције које нису хитне, а здравствене установе примаће само хитне случајеве, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао да ће се операције радити само код животно угрожених пацијената.

Све операције које могу да чекају биће одложене, као и контролни прегледи.

Онколошки болесници који су на зрачној и хемио терапији настављају лечење по плану, јер спадају у групу животно угрожених пацијената.

Влада је донела одлуку да хронични болесници могу терапију подићи у апотекама и ако им је истекао електронски рецепт, како не би морали да иду у домове здравља, праве гужву у чекаоницама и ризикују да се вирус прошири.

Министар је рекао да од 55 пацијената који су заражени новим корона вирусом, двоје који се лече у Новом Саду су на респираторима, остали су доброг општег стања.

Појашњава да се тренутно пацијенти лече на инфективним клиникама у Београду, Новом Саду, Нишу и Панчеву.

Како је рекао, направљен је прецизан план које ће установе примати још заражене пацијенте, уколико се попуне капацитети инфективних клиника.

Заражени пацијенти новим корона вирусом, како је нагласио, неће се мешати са осталим пацијентима.

"Уколико се попуне капацитети инфективних клиника план је да те пацијенте примају Драгиша Мишовић, КБЦ Земун, бивша хирургија у Нишу, болница за плућне болести у Новом Саду, као и још неке болнице по Србији", нагласио је Лончар.

Наводи да заштитне опреме има довољно за све здравствене раднике.

Биће уведене и три нове телефонске линије за психолошку подршку људима, које ће радити 24 сата.

Студенти волонтери од данас се укључују да помогну и биће распоређени по Заводима за јавно здравље. Они ће се јављати на телефоне, али и звати да проверавају да ли се поштује мера изолације.

Лончар је апеловао на грађане да одложе све сусрете које су заказали ових дана, да ситуација мора озбиљно да се схвати.

 

 

Извор: Танјуг/РТС