Вести

Лончар: Плате лекара данас су много веће него у Ђиласово време

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у систему државе има 50-60 државних секретара и извршних директора, а око 100.000 здравствених радника, па је самим тим немогуће да се плате медицинских сестара и лекара повећају на основу прерасподеле плата државних функционера.

Лончар је тако одговорио на изјаву председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа који је, представљајући свој програм, најавио веће плате за здравствене раднике, тако што би се новац прерасподелио са, како је рекао, непотребних трошкова.

Лончар је у том смислу навео и да су плате неких државних секретара и извршних директора два-три пута веће од плата медицинских сестара, лекара, професора...

Лончар је, с друге стране, упоредио садашње плате медицинских сестара и лекара у односу на период када је на власти био Ђилас.

Показујући платни листић медицинске сестре која ради у Клиничком центру, Лончар је навео да је њена плата у новембру 2009. године била 31.759 динара, а да је сада 59.377 динара, те да је плата лекара специјалисте са дежурствима у новембру 2009. године била 78.547 динара, а да је сада 150.896 динара.

Сумирао је да су плате медицинских сестара 2008. године биле око 30.000 динара, а да су данас, 2020. године, око 50.000 динара, исто колико су имали клинички лекари 2008. године, који данас имају 80.000 динара.

Такође, указао је да је плата лекара специјалисте без минулог рада и дежурства 2008. године била око 60.000 динара, а да је данас већа од 90.000 динара.

"Ми у систему имамо пар десетина државних секретара и пар десетина извршних директора. Ако сам разумео Ђиласа, кад они не би добили плате и када би се тај новац прелио на лекаре и сестре, њихове плате би биле веће, а имамо више од 100.000 здравствених радника. Ја за ту математику нисам чуо", рекао је Лончар.

Упитао је колико би плате лекара и медицинских сестара биле веће да "новац није отишао на рачун Ђиласа", те додао да је Ђилас сам пријавио добит већу од 20 милиона евра, а да је окренуо 600 милиона евра.

За тих 600 милиона евра које је Ђилас узео од државе, Србија је могла да изгради седам или осам нових клиничких центара.

"Плате данас повећавамо колико је то могуће, у складу са тим колико има новца у буџету, нећемо дизати кредите да бисмо подизали плате и да земљу доведемо до банкрота", поручио је министар.

"Ја му (Ђиласу) желим добро здравље, али да се држи што даље од здравства, јер очигледно то није за њега, за њега је више неки бизнис са Мишковићем", рекао је Лончар.

Навео је и да Србија 2012. године није чак била ни на листи индекса европске комисије која се бави оцењивањем здравства, а да је, истиче Лончар, данас на 18. месту.

Када је реч о извршним директорима, њихове плате у Телекому су у "Ђиласово време" биле као данас или веће, с тим што су тада једном годишње имали и бонус од 40.000 евра.

 

 

 

Извор: Танјуг