Вести

Лончар: Милијарду динара за обнову болнице у Аранђеловцу

За реконструкцију Опште болнице у Аранђеловцу биће издвојено око милијарду динара, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар и најавио да ће радови на комплетној обнови те установе кренути почетком следеће године.

Лончар је рекао да је обезбеђен новац и да су припремљени пројекти који су прошли тендерску процедуру, наводећи да ће после обнове, болница у Аранђеловцу бити једна од најопремљенијих здравствених установа у том делу Србије.

"Радови ће почети после Нове године. Мислим да је то много добра вест за Аранђеловчане и све који гравитирају ка овом месту, а који заслужују да имају сређену болницу", рекао је Лончар, где је присуствовао свечаној додели 12 нових санитетских возила за болнице и домове здравља у Србији.

Лончар је рекао да је реч о озбиљној инвестицији вредној око милијарду динара, као и да ће додатна средства бити уложена у набавку медицинске опреме.

Лончар је рекао да је циљ да се обнови свака болница и дом здравља у Србији и истакао да ће држава то омогућити јер имамо суфицит у буџету.

"Уведен је ред у државној каси, штедело се и рационално трошило", рекао је Лончар и подсетио да се захваљујући стабилном стању у финансијама повећавају и плате здравствених радника.

"Медицинска сестра сада има зараду колику је имао лекар опште праксе 2009. године. Сестре имају више од 50.000 динара, а ту се неће стати, још ћемо повећавати плате", рекао је Лончар.

 

Здравственим центрима уручено 12 санитетских возила

Дванаест санитетских возила са пратећом медицинском опремом уручени су данас у Аранђеловцу домовима здравља и здравстевним центрима из целе Србије у присуству министра здравља Златибора Лончара и министарке правде Неле Кубуровић.

Средства за набавку 12 санитета и пратеће медицинске опреме, у укупном износу од близу 134 милиона динара, прикупљена су по основу одлагања кривичног гоњења - опортунитета, а распоређена на Јавном конкурсу који је спровело Министарство правде.

Лончар је честитао представницима здравствених установа, којима су уручени кључеви возила и рекао, колико је важно да санитети као покретне болнице буду у добром стању и да имају адекватну и исправну опрему која здравственим радницима олакшава посао док пацијентима указују потребну помоћ.

''Посебно захваљујем министарки Кубуровић која је препознала значај свега овога, јер ово што радимо у протеклих неколико година, могли су да раде и неки други, а нису. Замислите у каквој бисмо данас били ситуацији да се то радило и раније, да су овим темпом снабдевали болнице санитетима и неопходном опремом'', рекао је Лончар.

Лончар је рекао да је последњих година заустављено пропадање државног здравства које је, како каже, било на најнижим могућим гранама, и нагласио да је потребно да уради још много тога и да се настави са улагањима у здравство како би сваки грађанин Србије и сваки здравствени радник осетили побољшање.

''Ми то можемо, имамо план и пројекцију, а уз људе који воде здравствене установе, можемо то и да остваримо'', рекао је Лончар.

Лончар је рекао, да је Општа болница у Аранђеловцу први пут добила скенер, као и да је реновиран пријемни део те установе захваљујући донацији фирми Бекамент.

''Заједно с руководством болнице и локалном самоуправом показали су да је могуће постићи много тога кад се хоће и кад нема сујете и опструкције, али да је неопходно да се ради и бори за то'', рекао је Лончар.

Лончар је рекао да се са тим мора наставити јер грађани то очекују.

"Наш једини задатак је да пацијенти имају ове санитете, да имају скенер, одличну опрему, стручно и љубазно особље и да имамо систем који ће да функционише и даје резултате'''', рекао је Лончар.

Укупно је од 2016. године за 450 пројеката издвојено више од 1,6 милијарди динара, а од чега је за здравство опредељено готово 700 милиона динара.

У протекле четири године из средстава опортунитета набављено је 67 санитетских возила.

 

Посао за 100 најбољих лекара и 250 медицинских сестара

Сто најбољих дипломаца медицинских факултета и 250 најбољих матураната средњих медицинских школа ове седмице биће примљени у радни однос у здравственим установама у Србији, најавио је Лончар.

Како је рекао, осим запослења, млади лекари добијају и специјализацију и докторске студије о трошку државе.

''Када се то до сада дешавало у нашем здравству? Сви су говорили како треба мислити на оне који су са најбољим просеком завршили медицину, али их нико није запошљавао. Тражили су им новац за радно место, а деца су на крају одлазила у иностранство'', рекао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг