Вести

ЛОНЧАР: АПСОЛУТНО НЕМА МЕСТА ЗА ПАНИКУ ЗБОГ КОРОНАВИРУСА

Апсолутно нема места за панику, која почиње да се шири због новог коронавируса, поручио је министар здравља Златибор Лончар, који је истакао да је ситуација у Србији далеко од алармантне.

Лончар је објаснио да у овом моменту, према најновијим подацима, у Америци има 26 милиона оболелих од сезонског грипа, а од тога 14.000 умрлих, док се заражени новим коронавирусом у 98%  случајева излече без икаквих последица.

"Проблем имају само старији мушкарци који имају још нека додатна обољења. Код младих људи, средњих година и деце вирус прође и да не знају да су имали коронавирус", рекао је Лончар.

Лончар је нагласио да то не значи да ће се надлежни опустити.

"Све мере које предузимамо, радимо да бисмо се спремили да одрадимо оно што струка налаже. Из тог разлога су наши свакодневни састанци и консултације са струком, Светском здравственом организацијом и људима који имају искуства", рекао је Лончар.

Упозорава да не може држава уместо грађана да пере руке или избегава одлазак у затворене просторе где има пуно људи.

"Ми се бацамо на глобалну политику, на теорије завере, али нећемо да кренемо од себе, да кажемо шта ми треба конкретно да урадимо у освом случају. Држава ради свој део посла, али молим грађане да одраде оно што је до њих, због себе и своје деце", истиче Лончар.

Лончар је нагласио да се контролишу људи који долазе из Кине, као и грађани који се враћају из Италије.

"Постоје различити алгоритми које морате да испоштујете. Тачно знате, када се те ствари укрсте, ко је интересантан, а ко не. Немојте да очекујемо да ће неко некога да јури да га прегледа. Ствар је да видимо шта ми можемо да урадимо", рекао је Лончар.

Апелује на грађане да не иду без преке потребе у подручја где има грипа.

"Ако сте већ били, бар будите толико одговорни, па испоштујте мере које препоручујемо. Јавите се најближем Заводу за јавно здравље, реците да сте били и ако имате симптоме. Избегавајте контакт са људима. Немојте ићи са гомилом људи, а не знате да ли сте добили вирус или не. Можда вама не буде ништа, али можда код неке страрије особе дође до последица", објашњава Лончар.

Апелује и на медије да не шире дезинформације и лажне вести.

"Не може нико да гарантује да вирус неће доћи у Србију или да ће доћи данас, сутра, прекосутра. Али, све остало зависи од нас. Апсолутно смо спремни, али доста тога зависи од реакције", закључио је Лончар.

 

 

Спроведене све препоруке, нема места паници

Нема места паници због корона вируса, изјавио је  Лончар и поручио да је реално да се вирус појави и у Србији, али да је здравствени систем спреман и да су спроведене све препоруке Светске здравствене организације.

После потписивања споразума у Палати Србија са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом, Лончар је новинарима рекао да у Србији није забележен ниједан случај корона вируса и најавио да ће на сајту Министарства здравља бити посебан део који ће се бавити корона вирусом.

Позвао је грађане да прате званичне информације надлежних у здравству у Србији, као и информације на сајту Светске здравствене организације и препоруке стручњака.

Лончар је рекао да је реално да се коронавирус појави и у Србији, али и нагласио да је здравствени систем потпуно спреман ако и када се коронавирус појави у нашој земљи.

"Желим да уверим све грађане Србије да нема места за панику, јер систем државе Србије је урадио све што је неопходно и направио припреме за сваки могући сценарио", рекао је Лончар.

Поручио је да више људи умре од сезонског грипа него од корона вируса и позвао грађане да примене уобичајене мере попут хигијене руку, избегавања великих скупова, контакта са прехлађеним особама, боравак у природи и здраву исхране.

Нагласио је да је апсолутно небитно да ли ће се корона вирус појавити сутра, за пет дана, за 10 дана, за 20 дана, да је реално је да се појави, али да је много битнија ствар да то није никакав знак за стампедо и панику, као и да ће здравствени систем радити свој посао онако како препоручује СЗО и струка.

"Систему можемо да помогнемо ако ми будемо одговорни, ако урадимо наш део посла, ако не гурамо прљаве руке уста, ако о деци водимо рачуна да то не раде, перу чешће руке, избегавају затворене просторије са много људи, проведемо више времена у природи, да се хранимо здравије. Ту нема никаве филозофије. Једина филозофија је ово. Немојте да од нечега правимо лет на месец кад то стварно није", рекао је Лончар.

Позвао је грађане и да без преке потребе не одлази у подручја која су заражена вирусом, а оне који се из таквих подручја врате, да се пријаве најближем заводу за јавно здравље и да се придржавају упутстава.

Лончар је рекао да корона вирус код већине људи прође без последица, једино може да остави последице на старије од 70 или 80 година, ако имају додатно нека хронична обољења.

"Више од 98% случајева лечи корона вирус и нема никакве последице"

Позвао је медије да не подлежу лажним информација и сензационалистичким изјавама јер то, може да нанесе већу штету од корона вируса.

Клуге, који после састанка у Београду путује за Италију где је присутан коронавирус, рекао је да из Србије одлази спокојан, јер се уверио да су у нашој земљи примењене све препоручене мере.

"Ваша земља је спремна уколико се вирус појави да примени све адекватне процедуре", рекао је Клуге.

Поручио је да нема места паници, али да разуме забринутост због новог вируса.

Рекао je да је 98% случајева овог вируса регистровано у Кини, да од свих особа које су оболеле 85% има благе симптоме, 15% спада у тешке случајеве, пет одсто у јако тешке случајева и само два одсто је смртност.

Навео је да већи број људи умре од обичног грипа него што ће оболети и преминути од корона вируса.

Нагласио је да важно примењивати свакодневне мере заштите, као што су редовно прање руку, примена хигијене кашљања у лакат, не приближавати се особи која интензивно кашље и кија, и пратити поуздане изворе информација као што су сајт Министарства здравља и СЗО.

Поручио је владама свих европских држава да нема места паници, али да здравствени системи морају да буду спремни за појаву корона вируса, да буду спремни да лече пацијенте без дискриминације, да се учини све да се спречи даље преношење вируса и уведу мере у здравстене установе које се тичу обуке здравствених радника и њихове заштите.

Лончар и Клуге су се обратили медијима након потписивања споразума о наставку сарадње Србије и Светске здравствене организације.

 

Срби заражени на крузеру остају у Јапану на лечењу

Двоје држављана Србије, чланова посаде на крузеру "Diamond Princeš" који су заражени коронавирусом, вероватно ће остати у Јапану на лечењу, изјавио је Лончар и поручио да Србија мисли на своје грађане и да ће пружити максималну помоћ.

"Мислим да неће ићи на то да ризикују да те пацијенте шаљу даље, да буду у контакту са више људи, него да ће преузети да их они лече. О томе ће они морати да одлуче. Какву год одлуку буду донели, ми смо спремни да је поштујемо", рекао је Лончар.

Лончар је у Палати Србија, после састанка са директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом, рекао да је било очекивано да се српски држављани на крузеру заразе.

"Ако се од једне особе зарази њих 695, мала вероватноћа би била да неће још неко", рекао је Лончар.

Лончар је навео да се из дана у дан прати ситуација у вези са нашим држављанима на крузеру и да ће бити урађено све што је до здравственог система Србије и до државе Србије.

"Али, у овој ситуацији морамо да поштујемо договор и оно што се буде договорило тамо на лицу места", рекао је Лончар.

Лончар је подвукао да је здравствени систем Србије спреман да све договоре поштује.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС