Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ПРОАКТИВАН ПРИСТУП СРБИЈЕ ЗА НОВУ МЕТОДОЛОГИЈУ

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић је са шефом Делегације ЕУ у Београду Семом Фабрицијем разговарала о приступним преговорима Србије и о другим актуелним политичким  и друштвено-економским питањима од значаја са нашу земљу, као и о вакцинацији.

Јоксимовић је изјавила да је очекује да нова методологија преговора, коју је Европска комисија предложила, а Србија прихватила, почне да се примењује како би, сходно намери ЕК, убрзала преговоре о приступању ЕУ, учинила их ефикаснијим, предвидљивијим и веродостојнијим.

Како је нагласила, Србија веома цени напоре ЕК да и у тешким условима глобалне кризе, дефинише унапређену методологију и начине за практичну примену начела на којима се она заснива.

„У складу са новим начином преговора, било би значајно да Међувладина конференција, као званични формат за политички дијалог Србије и ЕУ на високом нивоу, буде у наредном периоду организована, како бисмо разговарали о свим елементима примене нове методологије на нашу земљу, уз валоризовање до сада постигнутог", истакла је Јоксимовић..

Навела је да је Србија у сталној комуникацији са Европском комисијом и Директоратом за суседску политику и проширење и да партнерски и посвећено ради на трасирању пута за наставак преговора.

Такође је пренела амбасадору да је у претходном периоду радила на адаптацији и прилагођавању Министарства за европске интеграције и преговарачких структура кључним захтевима нове методологије и да ће Србија потпуно спремно ући у нови модел преговора уз нагласак на адекватној валоризацији претходно постигнутог.

На састанку је нарочито било речи о вакцинацији против вируса корона у Србији и ЕУ, а Јоксимовић је изразила очекивање наше земље да добије вакцине из система КОВАКС.

Јоксимовић је апеловала на подршку ЕУ при набавци тих вакцина, пре свега имајући у виду да је Србија блиско сарађивала са Унијом током пандемије и била једна од првих земаља која је одвојила средства за  истраживања у оквиру овог система. 

 

 

 

Извор: Танјуг