Вести

Ј. ЈОКСИМОВИЋ: ПОСЕТА БЕРЛИНУ КОРИСНА И У ПРАВОМ ТРЕНУТКУ

Министар за европске интеграције Србије, Јадранка Јоксимовић, изјавила је да је за Србију важно да буде у сталном контакту са Немачком као једном од водећих земаља која, како је рекла, профилише и дефинише политику ЕУ према проширењу и Западном Балкану.

Оцењујући дводневну радну посету Берлину, Јоксимовић је рекла да се она догодила у правом тренутку истичући да је имала отворен и директан разговор са државним министром за ЕУ у Министарству спољних послова Немачке Михаелом Ротом, као и са посланицима свих најважнијих политичких партија у Бундестагу који, како је истакла, има специфичну улогу у Немачкој, као и утицај на политику проширења, рекла је Јоксимовић.

Додала је да су директан и отворен дијалог и поштење у међународним односима ''увек најбоља политика'', те да је у разговору са немачким званичницима на врло отворен начин говорила о реформском процесу у Србији и о ономе што нашу земљу чека у будућности.

"Говорила сам и о свему што је урађено у Србији, а урађено је много. Мислим да је важно да информишемо како се спроводи реформски процес у Србији и да ли грађани то препознају и како разумеју процес европских интреграција, али и шта су наша очекивања, шта су наше замерке на постављање ЕУ по неким питањима проширења и према европском путу Србије'', рекла је министар.

Kако каззе, сва питања су била на столу - од европских инетграција, реформских процеса, питања Kосова и Метохије и могуцхности наставка дијалога, уз пре свега, како је нагласила саговорницима, неопходност да се укину неразумно уведене тарифе које су, подсетила је, већ дуго на снази.

Такође је у разговорима назначила да су неопходне конструктивније поруке из Приштине од стране новоизабраног премијера.

"Мислим да је то био врло користан дијалог и размена мишљења о свим актуелним питањима, па и о онима око којих не делимо увек исто мишљење. Међутим, спремност да седнете за сто и да у добронамерном и партнерском тону размените аргументе чак и око оних тема око којих нисте у потпуности сагласни, начин је на који ЕУ функционише. Тако се припремамо за процес доношења одлука какав је у ЕУ'', оценила је Јоксимовић.

Посету Берлину окараткерисала је као ''добар увод'' за Минхенску безбедносну конференцију која се одржава од 14. до 16. фебруара, а на којој ће, учествовати председник Србије Александар Вучић, као и Јоксимовић.

Истакла је да је реч о догађају на светском нивоу и једној од најзначајнијих међународних конференција посвећеној питањима безбедности и глобалне политике на којој се могу видети правци и трајекторије светске политике који се, како је рекла, једним делом, тичу и Србије и њених интереса.

Kако је рекла, скуп у Минхену биће прилика да делегација Србије, предвођена председником Вучићем, на свеобухватан начин представи све што Србија ради и какви је изазови очекују, али и да укаже на аспект европског пута и наших очекивања у погледу европских интеграција и политике проширења.

Јоксимовић је рекла да ће се председник Вучић срести са најзначајнијим доносиоцима одлука из целог света и додала да су сви заинтересовани да се сретну са председником Србије који ће, рекла је, учествовати и на једном важном панелу.

Јоксимовић ће, рекла је, такође, у Минхену разговарати са колегама из бројних земаља.

"Радимо све што је до нас, активни смо и не посустајемо иако околности нису баш најсрећније, али не можете да клонете духом и да кривите друге за све. Једноставно настављате да даље радите оно што је у интересу државе, а мислим да наши грађани то виде и осећају", рекла је министар.

Додала је да је пред нама још много посла, али и пред земљама ЕУ, као и да све одговорне владе морају да обрате пажњу на дешавања која се не тичу само Западног Балкана.

"У целој Европи се дешавају велике политичке промене и турбуленције и ово је период када се дефинишу нова питања и правци. Србија не жели да каска, већ да буде у току, да уђе у матицу трендова да би се успешно суочавала са изазовима који су пред њом, али и свим другим земљама. То је одговорна политика председника и Владе Србије и ми радимо у синергији на истим питањима", истакла је министар.

Јоксимовић ће данас присуствовати пријему поводом Дана државности Србије који организује амбасада Србије у Берлину.

"Очекује се велики број званица којима ћу на неки начин бити домаћин. Мислим да је важно што ћемо после много година обележити државни празник и у Берлину где имамо бројну и респектабилну дијаспору", рекла је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг