Вести

ГОЈКОВИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ДВОСТРУКИ СТАНДАРДИ УГРОЗЕ НАШ НАРОД

Србија и Република Српска ће наставити да улажу све напоре да очувају мир као услов просперитета, рекла је председница парламента, Маја Гојковић, и поновила да Србија поштује Дејтонски споразум, постојање БиХ и два ентитета са свим њиховим надлежностима, као и принципе договора три конститутивна народа, без наметања.

Гојковић је навела да је наше стратешко опредељење чување РС и наставак развијања специјалних паралелних односа са РС.

Отварајући прво заседање Kомисије за сарадњу парламената Србије и РС на основу Меморандума о оснивању, Гојковић је рекла да то заседање представља остварење циљева и тежњи које изражавају не само две институције, већ и потребе и интерес нашег народа.

Гојковић је напоменула да са сваким новим изазовом, српски народ изнова мора да потврди јединство и спремност на заједнички рад како би имали и свести, али и снаге да одолимо свим ћудима историје.

"Србија неће дозволити да пристрасност и двоструки стандарди, искривљена слика и намерно историјско дезоријентисање угрозе читав наш народ, његову прошлост и будућност истовремено", рекла је Гојковић.

Гојковић је указала да су Срби изложени "перфидној, поквареној и бруталној кампањи која траје већ две или три деценије и да, шта год да се деси на простору бивше Југославије, сви окриве Србе".

"Главни метод ових опасних настојања, која преко фалсификовања историје и разарања културе и верског, односно православног идентитета, угрожавају и само право на постојање једног народа, јесте управо ревизионизам", истакла је Гојковић.

Гојковић је додала да комеморације и меморијали нису само тужни поводи сећања на историју, већ и залог за бољу будућност и брана која не дозвољава политизацију жртава, која истовремено загађује и обесмишљава и сећање и саму политику.

Гојковић је поручила да је Србија поносна на инвестиције и подршку Србије у РС, посебно у изградњи инфраструктуре и наставиће даље ангажовање на пројектима као што су мост Братунац-Љубовија, пут према Бијељини и многе друге.

"Србија је захваљујући сопственом развоју у прилици да помогне Републици Српској градећи школе, болнице и вртиће, као и сународницима у Федерацији Босне и Херцеговине. То ћемо и наставити да радимо колико год нам допусте могућности", поручила је Гојковић.

Подсетила је да је скупштина недавно усвојила Стратегију националне безбедности која представља допринос јачању регионалне стабилности и унапређење добросуседских односа јесте трајно опредељење Републике Србије.

"То подразумева свеукупно унапређење сарадње и стабилности у региону кроз инфраструктурно, трговинско и инвестиционо повезивање, како са чланицама Европске уније, тако и са потенцијалним кандидатима и кандидатима за чланство у овој организацији", додала је Гојковић.

Гојковић је истакла значај доследног спровођења свих регионалних аранжмана, као што је ЦЕФТА, насупрот провокацијама и једностраних потеза Приштине попут увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ и захвалила РС на доприносу у подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

На првом заседању парламентарне Kомисије народни посланици разматраће развој односа Србије и РС у контексту међупарламентарне сарадње и перспективи регионалне стабилности и безбедности, као и парламентарној подршци и развој економско-трговинске сарадње и сарадње на заштити историјског сећања кроз заједничко обележавање годишњице, сећање на жртве и изградња и одржавања меморијала.

 

 

Извор: Танјуг