Вести

ГОЈКОВИЋ: НАСТАВЉАМО ЗАЈЕДНИЧКА УЛАГАЊА У ОСНАЖИВАЊЕ КУЛТУРЕ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић посетила је општину Мали Зворник где је отворила новоопремљени галеријски простор Дома културе. 

Министарка Гојковић је у Малом Зворнику поручила да је децентрализација културе један од најважнијих приоритета и да ће се и у наредном периоду у сарадњи са градовима и општинама наставити са улагањима у оснаживање културе у целој земљи.

Након отварања галеријског простора који је уређен захваљујући средствима из програма Градови у фокусу, министарка Гојковић је присуствовала свечаној седници Скуштине општине поводом обележавања Дана општине Мали Зворник на којој јој је додељена Повеља за допринос развоју у области културе и уједно бржем напретку те општине.

Честитајући присутнима Дан општине, министарка Гојковић је захвалила на вредном признању, истичући да јој је тиме указана велика част и да је управо то потврда да за Министарство културе не постоје мале и велике средине, али и подстицај да се настави заједнички рад на добробит грађана Србије. 

Нагласила је да признање такође сведочи и томе да су грађани препознали посвећеност Владе Србије и Министарства културе усмерену на равномеран развој и напредак сваког дела наше земље.

Министарка Гојковић навела је да је Мали Зворник, иако једна од најмлађих и најмањих општина Мачванског округа, вековима познат по значајној историји и наслеђу, које су градили честити и вредни људи, на понос читаве наше земље.

"Важни историјски локалитети, као што су археолошко налазиште Орловине и Подземни град Карађорђевића, затим бројне културне манифестације: Месец књиге, изложбе народне радиности, ликовне колоније и друге, само су део сведочанства вредне вишевековне традиције овог краја. Србија данас са поносом негује своје наслеђе и традицију, поносна на свој национални идентитет", рекла је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић подсетила је водећи се тим принципима, Министарство културе пре три године удвостручило буџет намењен конкурсу Градови у фокусу, како би се омогућило да свако место у Србији добије модерне домове културе, библиотеке, музеје, галерије, биоскопе.

Истичући да су установе културе широм Србије до пре само једне деценије делиле сличну судбину и да у њих ништа није улагано још од периода Југославије, министарка Гојковић рекла је да је услед небриге, многе установе културе зуб времена довео до стања делимичне или потпуне девастације.

"Зато сам поносна што смо и овде у Малом Зворнику, као и у бројним другим градовима и општинама у Србији, помогли да се та тужна слика промени. У претходне две године, Министарство је путем конкурса Градови у фокусу определило 22 милиона динара Малом Зворнику. Заједно са локалном самоуправом успели смо да Библиотека "17. септембар", носилац свих културних манифестација у овој општини, добије нови мултифункционални и адаптирани простор, намењен за одржавање позоришних представа, биоскопских  пројекција и бројних других активности", рекла је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић истакла је и да је омогућено и отварање новог галеријског простора за музејску збирку која сведочи о богатој историји овог краја.

"На тај начин смо решили вишедеценијски проблем да се од заборава и нестајања сачува баштина овог дела Србије, те да се обогате културни садржаји општине и привуче нова млада публика. Све што смо у области културе урадили и све што радимо подстрек је да наставимо да заједнички остварујемо снове, зарад данашњих генерација, али и будућих нараштаја", поручила је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић навела је да ће се и у наредном периоду наставити  снажно и у сарадњи са градовима и општинама заједничко улагање у оснаживање културе у читавој Србији.

 

 

Извор: Танјуг