Вести

ГЛИШИЋ: СТРАНКА БОЉА СРБИЈА КОЛЕКТИВНО ПРИСТУПИЛА СНС-У

Председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић, саопштио је да је странка Боља Србија колективно приступила СНС-у.

Глишић је, на конференцији за медије у седишту СНС-а на Новом Београду, рекао да председник странке Боља Србија Драган Јовановић дуже од две деценије води ту странку, да је он један од најутицајнијих људи у Шумадији и да је та странка до сада имала веома запажене резултате и представнике у локалним парламентима.

"Осим њега овде су и људи који су и председници општина, директори, људи који су чинили сам врх те странке, и они ће сви од данас бити део једног тима, једне породице која се зове СНС", рекао је Глишић.

Глишић је рекао да оваква подршка показује исправност политике коју СНС води, а која окупља и привлачи људе који имају само једну идеју - "мир, стабилност, економски напредак и бољи живот свих наших грађана".

 

Чланска карта СНС не представља заштиту од кривичних дела

Глишић је рекао да чланска карта у СНС-у не представља заштиту од кривичних дела и да свако ко је прекршио закон, умешан у корупцију или назнаке корупције, треба да одговара.

Глишић је то изјавио, одговарајући на питање новинарке Н1 да ли су довољни разлози за смену градоначелника Александра Шапића и изборе у Београду, снимак који је објавила невладина медијска организација БИРН, на коме се наводно чује да је помоћник градоначелника Ненад Милановић нудио турској компанији Кенткарт, нови посао који би им био додељен на намештеном тендеру, и изјаве Шапића о ромској популацији.

Глишић је рекао да је СНС у претходном периоду својом политиком показао да не постоје заштићени од закона и да чланство у СНС-у раније није заштитило одговорности председника општине Пожега Милана Божића.

"Надлежни органи нек открију шта је истина. Ја не желим да интерпретирам, нити да се стављам у улогу тужиоца, ни судије нити полиције, која треба тај случај да испита. Али се слажем да треба да се испита и да се утврди да ли је било елемената корупције. Уколико је било, ти људи морају да одговарају, звали се они помоћник градоначелника, Александар Шапић, Дарко Глишић, Драган Јовановић", рекао је Глишић.

Нагласио је да свако ко се огрешио о закон треба да одговара.

Глишић је рекао да је раније "јасно осудио" интерпретације и алузије које су повредиле ромску националност.

"Ми имамо у нашој странци људе разних вероисповести, разних националности. Свако ко то чини учинио је у своје име и заслужио је јасну осуду, а наши страначки органи ће знати да санкционишу свакога ко је у томе направио нешто што изазива проблем и што је повредило неку националну или верску заједницу", рекао је Глишић.

Глишић је истакао да, уколико постоје елементи да је било чији сарадник прекршио закон или учинио нешто што има коруптивне елементе, треба да одговара.

Глишић је рекао да ће, уколико је неко повредио било коју верску или националну заједницу у Србији, сносити санкцију у СНС-у.

"А оцену рада и оцену како који председник општине и градоначелник у Србији ради, донеће наши органи", навео је Глишић и додао да ће јавност о томе бити обавештена.

На питање новинара #Euronews"-a какав ће бити став одборника СНС-а на седници скупштине Града по питању сарадње са компанијом Кенткарт, Глишић је рекао:

"Биће поподне одборничка група па ћемо видети. Не могу у овом тренутку ништа детаљније да вам кажем. Кад се поподне одборничка група буде састала, имаћемо више информација".

 

Избори за локалне самоуправе релативно брзо, у законском року

Глишић је изјавио да ће избори за локалне самоуправе бити расписани релативно брзо, јер је до истека мандата већине локалних самоуправа остало још десетак месеци.

Глишић је, на питање новинара да ли СНС разговара о одржавању избора у престоници Србије, рекао да не сматра да је потребно разговарати само о београдским изборима већ и о парламентарним, као и око избора на свим локалним нивоима.

Глишић је навео да је опозиција у једном тренутку рекла да жели да се избори што пре одрже, као и да су оспоравали легитимитет СНС-а.

"Кад неко оспори ваш легитимитет онда имате жељу да што пре изађете на изборе и покажете да тај легитимитет није упитан већ да је сад још чвршћи и снажнији у односу на ранији период, јер су резултати јаснији и на дневном нивоу видљивији", оценио је Глишић.

Додао је да избори морају да се распишу у законском року, али да ће бити највероватније расписани у свим локалним самоуправама, чак и у онима у којима истичу касније.

"Наравно да не би смо грађане малтретирали да излазе сваких два или три месеца гледаћемо да то објединимо па да буду расписани сви локални избори", рекао је Глишић.

Истакао је и да тренутно не може да каже ког датума ће избори да се одрже, јер нема ту информацију, али да би лично волео да они буду у одржани у недељу.

 

 

Извор: Танјуг