Вести

ГАШИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ВИДОВА КРИМИНАЛА

После шест година Братислав Гашић се недавно поново вратио у Владу Србије, само што је након некадашње фотеље министра одбране, у којој је био од 2014. до 2016, сада дошао на чело Министарства унутрашњих послова. У међувремену, иако је био изван Владе Србије, обављао је више него важну и деликатну улогу на челу Безбедносноинформативне агенције (БИА). Окрениобрни, за Гашића би слободно могло да се каже да је један од најупућенијих људи у безбедносном сектору пошто је био на челу војске, БИА и сад полиције.

Пред новогодишње празнике, министар унутрашњих послова Братислав Гашић је, за "Блиц", резимирао све што је затекао у Министарству унутрашњих послова, као и велике задатке који га тек очекују.

* Када је реч о саобраћајним несрећама, имамо црну статистику, дословно националну катастрофу. Колико људи је погинуло у 2022. години у односу на претходне године? И шта чините да се то промени?

- Све обимније извештавање медија о саобраћајним незгодама створило је перцепцију у јавности да имамо катастрофу на путевима, али треба рећи да је стање безбедности саобраћаја у овом тренутку далеко повољније него што је то био случај пре пет или десет година. Суштина је да док год имамо иједног погинулог на српским путевима нећемо бити задовољни и једнаке напоре ћемо улагати да безбедност у саобраћају буде на највишем нивоу. Од 1. јануара до 22. децембра ове године у саобраћајним незгодама у Републици Србији погинуло је 535 лица и тај број јесте нешто већи него у претходних пар година. Међутим, пре свега пет година, у саобраћајним незгодама гинуло је око 600 учесника у саобраћају годишње, а пре 10 година више од 700.

* Шта чините да се то промени?

- Ти подаци треба да буду најозбиљније упозорење свим возачима да поштују саобраћајне прописе и да никада није довољно опрезности када сте за воланом. Да сву своју концентрацију усмере, како на своју вожњу, тако и на понашање осталих возача. Само такво одговорно понашање може да спречи фатални исход саобраћајне незгоде. Полицијски службеници саобраћајне полиције свакодневно и у свим временским условима улажу максималне напоре како би се унапредило стање безбедности саобраћаја, а при контроли саобраћаја приоритет је откривање и санкционисање прекршаја који највише доприносе настанку саобраћајних незгода и тежини последица. О томе најбоље говори податак да је, од почетка ове године, саобраћајна полиција открила и санкционисала више од 1.200.000 прекршаја, а број откривених свих најтежих прекршаја у значајном је порасту. Од почетка ове године, више од пола милиона возача санкционисано је због прекорачења брзине, 62.000 возача искључено је из саобраћаја због управљања возилом под дејством алкохола, готово 200.000 возача, односно путника, санкционисано је због некоришћења сигурносног појаса, а 60.000 возача због непрописног коришћења мобилног телефона. У наредном периоду ће посебно бити појачане превентивне активности саобраћајне полиције, у циљу повећања безбедности саобраћаја и смањења саобраћајних незгода, посебно са смртним исходом.

* Пуштање из притвора двојице силоватеља - повратника, прилично је узнемирило јавност. Када ћемо добити регистар серијских силоватеља?

- Министарство унутрашњих послова води регистар ДНК профила, у складу са Законом о националном ДНК регистру од 2018. године и он садржи различите збирке ДНК профила, међу којима су Збирка ДНК профила лица над којима је извршена форензичка регистрација, Збирка ДНК профила лица којима је суд одлуком о изрицању кривичне санкције одредио узимање узорка и Збирка ДНК профила лица осуђених за кривична дела против полне слободе према малолетним лицима. У регистру ДНК профила МУП налазе се ДНК профили свих лица за чију регистрацију је тужилаштво или суд издао наредбу. Такође, по наредби суда, утврђују се ДНК профили лица за потребе регистра који води Управа за извршење кривичних санкција.

* И број убијених жена је у порасту. Казнена политика је пооштрена. Међутим, утисак је да се недовољно бавимо превентивом?

- Напротив, за 11 месеци ове године, у оквиру насиља у породици и партнерским односима бележимо смањење броја убијених лица за 9,76 одсто у односу на исти период претходне године. Али само смањењем бројева ни у овим случајевима нећемо бити задовољни, јер такве страхоте не смеју да се дешавају. Жене морају да се константно охрабрују да пријаве насилника. Суграђанима треба подизати свест о томе колико је важно да виде, да чују, да не осећају ни страх ни непријатност, већ да пријаве догађаје који имају елементе насиља у породици или партнерском односу. Знате, ако сви ћутимо, исто је као да насиље не постоји. А оно постоји и има своје жртве, а те жртве имају имена и нечије су мајке, нечије су сестре, ћерке.

Министарство унутрашњих послова је у сарадњи са Телекомом Србије, у Оперативном центру МУП-а отворило телефонску линију 0800 100 600 која је бесплатна и доступна 24 часа дневно путем које се пријављују догађаји насиља у породици на нивоу целе Републике Србије.

Да је знатно подигнут ниво информисања грађана о овој проблематици, жртве охрабрене да пријављују насиље у породици, а и подигнуто поверење у рад МУП-а показује повећање броја пријављених догађаја са елементима насиља у породици, за 2,16 одсто, за 11 месеци ове године, у односу на исти период 2021.

* Жене убијају партнери који су најчешће већ пријављивани за насиље у породици. Шта држава и полиција раде да то спрече?

- Полицијски службеници Одељења за превенцију и сузбијање насиља у породици даноноћно прате и анализирају све активности у вези са насиљем у породици и партнерским односима на територији наше земље, тачније на територији свих 27 полицијских управа 365 дана у години.

Заједно са полицијским службеницима других стручних служби МУП-а, отворено иступају у јавности са овом темом, где врло детаљно објашњавају грађанима начине поступања у таквим ситуацијама и апелују и на жртве и на грађане да пријаве насиље. Активно пружају подршку и помоћ полицијским службеницима који раде по предметима насиља у породици и партнерским односима, усклађују и координирају рад служби у Полицијским управама, пружају стручну помоћ, непосредно се укључују у рад најсложенијих догађаја на терену. У складу са проценама обављају како циљане и ненајављене контроле, тако и редовне контроле. До сада је у пет циклуса обуке укупно обучен 2.581 полицијски службеник за примену Закона о спречавању насиља у породици.

* Ситуација у полицији последњих година није сјајна. Имали смо хапшења криминалних група, када су хапшени и полицајци који су били део кланова. Бивши министар полиције повезиван је са прислушкивањем председника државе, бившој државној секретарки суди се због трговине утицајем. Да ли је полиција под контролом и чијом?

- Тачно је да су у претходном периоду постојали појединци који су утицали на смањење поверења грађана у полицију. Веома је важно да се Министарство унутрашњих послова дистанцира од таквих који су се радећи у име државе огрешили о законе, морал и част. Наше је да покажемо да је држава снажнија. Приоритет Министарства унутрашњих послова је да се људи осећају сигурно и безбедно у својој земљи и ми ћемо интензивно радити на томе да што више повећамо поверење грађана у полицију.

* Нацрт измена Закона о унутрашњим пословима изазвао је доста полемика у јавности. Чини се највише онај део који се односи на одредбу којом се полицији омогућује улазак у стан без налога суда уколико је потребно. Да ли то значи да било ко може да каже да је посумњао да се бавим припремом терористичког напада и да ми упадне у стан док сам на послу?

- У консултацијама са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић, Нацрт закона о унутрашњим пословима повучен је из процедуре усвајања, како би се на њему даље радило кроз широке консултације, и управо са циљем да се разјасне све недоумице у јавности. Као министар могу да кажем да је важно да добијемо модеран и ефикасан закон о унутрашњим послова који ће уредити сва питања која се тичу како положаја полицајаца и унутрашње организације МУП-а, тако и питања која се тичу подизања степена безбедности свих грађана на највиши ниво.

* Због дешавања на Косову последњих недеља, држава Србија тражила је од Кфора повратак српске полиције и војске на Косово. Како на то гледате и каква је ситуација међу полицајцима? Да ли су спремни да се врате уколико буде потребе, а у неком тренутку добијемо дозволу?

- У складу са најновијим дешавањима на Косову, по наређењу председника Републике и врховног команданта Војске и оружаних снага Србије Александра Вучића, наложио сам подизање пуне борбене готовости свих јединица МУП-а, Жандармерије, САЈ-а и Полицијске бригаде и да се одмах ставе под команду начелника Генералштаба и заузму положаје предвиђене оперативним планом. Србија је у складу са Резолуцијом 1244 упутила захтев команди Кфор-а да обезбеди распоређивање припадника српске војске и полиције на Косову. Сматрам да би то било веома значајно за безбедност српског становништва, као и због контроле административних прелаза Јариње и Брњак. Сигуран сам да би довело до драстичног смањења тензија.

Председник Републике Србије и цело државно руководство чине и чиниће све да сачувамо мир и стабилност у нашој земљи, али ако било ко покуша да угрози безбедност наших грађана и стабилност и суверенитет наше државе будите уверени да припадници Министарства унутрашњих послова показују изузетно висок морал, храброст, понос и жељу да стану у одбрану своје отаџбине и својих сународника.

Свакодневно то видим у њиховим очима, тај храбри порив да чувају и негују српску историју и традицију, да обезбеде сигурност данашњице, а осигурају будућност српског рода. Поносан сам што се Србија ослања на такве професионалце и могу само да поручим грађанима да су безбедни и сигурни уз припаднике Министарства унутрашњих послова.

* Као министар унутрашњих послова сигурно сте одредили циљеве за наредну годину?

- Свакако нас чека пуно посла и, морам да кажем да смо неуморни када правимо планове, али и док их остварујемо. По доласку на позицију министра полиције прво сам сагледао потребе које су неопходне за захтеван и ефикасан рад. Знате, да бисте добили пуне резултате морате омогућити и услове како би рад полиције био још ефикаснији, а безбедност грађана подигнута на још виши степен.

Тако, један од приоритета, у техничком делу, је обезбеђивање најсавременије опреме и побољшање услова рада. Наравно, интензивно радимо на континуираном побољшању материјалног положаја и стандарда припадника Министарства унутрашњих послова. Свакако да ћемо интензивирати међународну сарадњу, како би кроз размену искустава и додатне обуке стицали и нова знања и вештине. Што се оперативног дела тиче, инсистираћу на још ефикаснијој борби против свих видова криминала, посебно организованог, као и још снажнију, одлучнију и бескомпромисну борбу у сузбијању трговине наркотицима. Покренули смо процедуру за поновно покретање Средње школе унутрашњих послова, која је неопходна за системско и континуирано школовање будућих полицајаца. Уверен сам да ће то битно утицати на јачање професионализма и ефикасности у раду МУП-а, али такође сам уверен да ће то бити од великог друштвеног значаја.

 

 

 

Извор: Блиц