Вести

ЂУРИЋ: СРПСКИ НАРОД НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ ПОГИНУЛЕ У ЛИВАДИЦАМА

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да српски народ никада неће заборавити погинуле пре 19 година у терористичком нападу на аутобус "Ниш експреса" у месту Ливадице, код Подујева на Косову и Метохији.

"Смрт дванаесторо и рањавање четрдесет троје наших сународника у Ливадицама било је врхунац страдалништва српског народа на Косову и Метохији, а осим починилаца, део кривице за овај суноврат цивилизације сноси и међународна заједница, која је у том тренутку вршила цивилну и војну управу у нашој јужној покрајини", истакао је Ђурић.

Ђурић је подсетио да до данас нико није правоснажно осуђен за тај злочин, иако постоје чврсте индиције о томе ко стоји иза напада, и оценио да у овом тренутку "ни у Приштини ни у међународним центрима моћи очигледно не постоји воља да се та неправда исправи".

Ђурић је нагласио да су Срби "и данас на Косову и Метохији грађани другог реда и изложени разним видовима дискриминације, притисака и застрашивања, јер мржња која је однела животе наших сународника у Ливадицама и даље живи".

"Политички представници албанског народа на Косову и Метохији, ако желе да граде друштво на здравим основама, морају престати да у заборав гурају и заташкавају овај и многе друге злочине над беспомоћним припадницима српског народа, јер без те врсте суочавања с прошлошћу, неће бити ни међунационалног помирења, ни боље будућности за албански народ", закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг