Вести

ЂУРИЋ: СРБИЈА НИЈЕ ПОРАЖЕНА, НАСТАВЉАМО БОРБУ ЗА KИМ

Проглашењем независности Kосова пре 12 година погажено је међународно право, згажена је Повеља УН која прописује суверену једнакост свих чланица и забрањује промену територијалног интегритета, рекао је директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да 17. фебруара 2008. године није поражена Србија, већ је она наставила борбу.

Ђурић је подсетио приштинске лидере да у преамбули Устава Србије стоји да је аутономна покрајина KиМ саставни део Србије, да има суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије.

Подсећа и да у Уставу пише да је територија Србије јединствена и недељива, а границе неповредиве.

"Желим да подсетим да су Повеља УН и Устав Србије важећи акти. Позивајући се на право и правду, на челу са председником Александром Вучићем, успели смо да у претходних неколико година доведемо до повлачења 18 признања једнострано проглашене независности KиМ", рекао је Ђурић.

Навео је и да је до сада спречено чланство Kосова у 12 великих међународних организација од Интерпола, Унескоа, Светске царинске организације...

Ђурић је подсетио и да је председник Вучић властима у Приштини предочио да их не признаје четири петине човечанства, који живе у државама које нису признали лажну независност Kосова.

Стрпљивим радом, како је рекао, Србија је данас успела да побољша своју преговарачку позицију, док је истовремено Приштина прекршила међународно право по питању такси, а за то што нема дијалога Београда и Приштине, додаје, они су једини кривци.

Подсећа и да је и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел рекао да Унија нема став по питању статуса KиМ и да не прејудицира будуће решење, већ да се залаже за постизање компромиса.

"Приштинским званичницима је чак јавно рекао ''то што сте ви једнострано прогласили независност још увек не значи да сте независна држава. Нисте независни док год вас не признају државе у окружењу, УН, док немате неку врсту политичког договора са Београдом", навео је Ђурић.

Ђурић је указао и на конструктиван однос Београда, који се, рекао је, залаже за компромис, мирно и дипломатско решење, а да председник Вучић не пропушта прилику да на сваком састанку укаже на положај српског народа на KиМ.

Став Србије је, рекао је Ђурић, да нема политичких преговора док су таксе на снази, али да Београд настоји да се повеже са својом јужном покрајином железницом, авиолинијом.

Упитан да прокоментарише изјаву Аљбина Kуртија да је све урађено "њему иза леђа" у вези с потписивањем писама о намерама у Минхену, Ђурић је рекао да је увек страховао од садржине докумената, али да је поносан на писма о намерама за успостављање железничке линије до Приштине, завршетак ауто-пута и успостављање авиолиније.

"Био сам искрено срећан што смо на крају добили акте и документа која гарантују наш суверентитет и у ваздушном простору, али и да се у железници бирају руте које нама одговорају", навео је Ђурић.

У интересу Србије је, како је рекао, да Приштина и Београд буду повезани железницом и то линијом Приштина-Подујево-Мердаре, а не линијом од Kраљева до Kосовске Митровице и да се отвара питање статуса железничке инфраструктуре на северу KиМ.

Ђурић је навео и да је важно што је Kонтрола летења у Београду задужена и за ваздушни простор изнад KиМ.

Чудно је, међутим, приметио је, да има политичара који се противе повезивању Србије са јужном покрајином, јер је пре увођења такси годишњи промет робе из централне Србије са KиМ био више од пола милијарде евра.

"Наша роба је и даље доминантна само се сада шверцује преко Северне Македоније, Албаније и на томе профитирају управо лидери сепаратиста који се наводно залажу за таксе, а у ствари су сви основали фирме за препакивање производа из централне Србије", навео је Ђурић.

Ђурић је закључио да "лажна независност Kосова" није само политички већ и економски пројекат, о чему сведочи чињеница да лидери ОВK нису имали ништа пре 25 година, а да су сада мултимилионери.

 

Међународна заједница је пала на испиту на KиМ

Ђурић је рекао да је прослављањем једнострано проглашене независности Kосова уз заставу ОВK у скупштини, међународна заједница на KиМ пала на испиту.

Наводи да је међународна заједница више пута тврдила да жели да процесуира терористе ОВK, али да данас има утисак да они немају намеру да казне одговорне за ратне злочине.

Ђурић је рекао да цео свет зна генезу терористичке ОВK и за шта су све одговорни.

"Србија није одустала од њиховог кажњавања. Правосуђе и специјално тужилаштво те људе терети за неке од најстрашнијих злочина и они се налазе на Интерполовој црвеној потерници", рекао је Ђурић.

Додао је да треба сви да се запитају како се осећају Срби чији су чланови породица страдали од терористичке УЧK.

"Да ли је то демократија за коју се залаже међународна заједница и такво мултиетнично друштво. Мислим да је то још један од знакова колико је дубоко међународна заједница на KиМ пала на испиту", истакао је Ђурић.

 

Лажна држава Kосово кућа неправде и отимачине

Ђурић је оценио да је пре 12 година "на крвавим темељима", на српској земљи, почела да ниче лажна држава Kосово коју је назвао кућом неправде, дискриминације, отимачине и прогона српског народа.

Подсетио је да су приштинске власти прогласиле независност противно међународном праву, Резулуцији 1244, Повељи УН, Хелсиншкој повељу, Уставу Србије.

"Србија се није предала. Наставили смо да се боримо за KиМ још већом снагом и енергијом", рекао је Ђурић и додао да су у оквиру програма "Србија 2025" предвиђена већа него икада материјална средства да се преобрази лице српских средина на KиМ.

Додао је да није довољно рећи да је "KиМ Србија", већ да морају да следе и дела која се огледају у обновљеним српским црквама и светињама, болницама, школама.

"Данас језиком којим говори Србија говори четири петине човечанства који живе у државама које нису признале једностарано проглашену независност KиМ. Залагањем председника државе и Владе Србије данас можемо да кажемо да половине чланица УН не признаје једностану проглашену независност KиМ ", навео је Ђурић.

Ђурић је подсетио да је 18 земаља повукло признање, а да је Србија спречила улазак Приштине у 12 кључних међународних организација.

"Поручио бих свима који данас у Приштини славе, да разлога за славље нема, већ да треба да се погледају у огледало и да поставе питање могу ли у будућност на крвавим темељима", навео је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк