Вести

ЂУРИЋ: СРБИЈА ЈЕ НА ДОБРОМ ПУТУ, ЗНАЧАЈНО ЈЕ ШТО СТВАРАМО НОВЕ ПРИЈАТЕЉЕ

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић рекао је да је важно да стварамо пријатеље и ширимо тај круг пријатеља, да САД више него поједине европске државе инсистирају на спровођењу споразума о Заједници српских општина, као и да је Канцеларија за Косово и Метохију већ преузела кораке како би унапредила положај Срба на Косову и Метохији.

Ђурић је, коментаришући изјаву републиканског сенатора Стивена Дејнса који је рекао да су споразуми из Брисела и Охрида, споразуми у правом смеру, рекао да је значајно да стварамо нове пријатеље и да је сенатор Дејнс изразио велико поштовање према Србији.

"Веома је значајно што стварамо нове пријатеље, сенатор Дејнс је први пут на Балкану и у региону и у Конгресу је сада ускршња пауза, а он је одабрао да своје време са својом супругом проведе у нашој земљи и то је више је од службене посете", рекао је Ђурић  и додао је је пре месец дана имао састанак са њим у Вашингтону и да му је причао о Србији.

"Следеће недеље имамо госта конгресмена Ерика Сволвела који је један од водећих демократа, сенатор Дејн је републиканац и трудимо се да то радимо на зависно од партија градећи нешто што је нови српски лоби у САД-у", додао је Ђурић.

Што се тиче ставова сенатора Дејнса, Ђурић истиче да би скренуо пажњу на то да је он на том састанку изразио велико поштовање за то што Србија напредује и у економији, води једну одговорну и енергетску политику.

"Пошто је сенатор Дејнс члан одбора за енергетику и њега посебно занима како се ми бавимо тим питање и било му је импресивно што Србија не напушта традиционалне изворе енергије, угаљ, хидропотенцијале, а истовремено развија савремене капацитете и обновљиве изворе енергије и да смо у корак са светом по том питању", истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао када је Косово и Метохија у питању и сенатор Дејнс и једна група људи у Вашингтону знају и разумеју значај поштовања онога што је договорено раније.

На питање да ли се у Вашингтону створила повољнија клима и да ли ће Вашингтон да инсистира да се примени оно што је део Бриселског споразума, да се формира Заједница српских општина (ЗСО), Ђурић је рекао да сенатор Дејнс, као ни конгресмен Сволве нису део извршне власти, али да утичу на креирање опште политичке климе у Вашингтону.

Ђурић је рекао да је у петак имао састанак са државним саветником у Стејт департменту, Дереком Шолеом и да је састанак био изузетно добар и да је он изразио поштовање за допринос који Србија даје како би се очували мир и стабилност.

Ђурић истиче да је Србија у америчкој администрацији препозната као део решења, док режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куритија  не само што нема монопол на дијалог са Америком, већ нема ни подршку за једностране, дестабилишуће потезе које је предузимао претходних месеци на терену.

"Мислим да је изузетно значајно што Америка више него поједине европске државе инсистира на спровођењу споразума о Заједници српских општина, да ли они фундаментално мењају став према независности Косова, према својим геополитичким интересима и томе шире не, али је веома значајно за нас нека врста српског интереса у алгоритму једначине њиховог позиционирања овде и ми се заправо трудимо да изградимо српску политичку инфраструктуру у Вашингтону", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да се трудимо да освежимо слику о Србији у САД-у  која постоји из 90 тих година.

"Од почетка године смо у амбасади Србије имали 15 великих догађаја, дакле од културних као што су концерти, модне ревије или монографије, преко конференције српске дијаспоре која је окупила Србе из 50 савезних држава и подстакли организовање и деловање наших људи", додао је Ђурић.

Коментаришући сусрет председника Александра Вучића са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, Ђурић је рекао да је Косово стална тема брига и разговора.

Додаје да је разговор од изузетног значаја за наше људе са Косова и Метохије зато што они подршку за своје постојање налазе у Београду и сигурност за свој опстанак налазе у ставу председника Вучића и његовим делима.

Упитан колико ће моћи да рачунају на заштиту, јер ће на локаним изборима који предстоје на челу српских општина бити Албанци, Ђурић објашњава да је управо састанак договор везан због тактике у вези са тим проблемом.

Ђурић објашњава да је председник Србије Александар Вучић изградио својим деловањем у међународној политици један кредибилитет који надилази функцију коју обавља и такође ће дати допринос идејама и сугестијама, а и преузима и на себе део одговорности.

Рекао је да је разговарао са политичким представницима са Косова и Метохије и да у они спремни да заштите позицију српског народа на Косово и Метохији.

Што се тиче избора у Србији Ђурић је рекао да се није бавио том темом претерано и не би доводио питање одржавања избора у Србији са питањем нашег односа према Косову и Метохији. 

"Наш однос према Косову и Метохији није ствар дневне политике, већ ствар разума срца, историје, али и ствар будућности и ја верујем да је Србија која је јача данас у политичком и економском смислу и такву Србију је лакше представити на међународној сцени, али и бирачима", додао је Ђурић.

Према његовим речима пуно посла је пред нама и потребно је да се граде снажније институције, да борба против корупције и криминала буде још јача и ефикаснија и да покушамо да задржимо таленат и младе у земљи.

Када се ради о изборима, закључио је Ђурић, они су ствар техничке природе и о њима ће председник Вучић у сарадњи са другим политичким актерима донети одлуку.

 

 

 

Извор: Танјуг