Вести

ЂУРИЋ: КУРТИ ОДГОВОРАН ЗА КРВОПРОЛИЋЕ НА СЕВЕРУ КИМ

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сноси одговорност за данашње крвопролиће на северу Косова и Метохије.

Ђурић је навео да Србија недвосмислено осуђује насиље у којем су убијена најмање четири Србина и један Албанац и позвао међународну заједницу на хитну акцију.

"Моје искрено саучешће породицама жртава и свима који су погођени овом трагедијом. Крвопролиће на северу Косова је трагедија која се могла и морала спречити. Неодговорна политика Аљбина Куртија припремила је тло за данашњу трагедију. Куртијев режим је распоредио своје моноетничке специјалне снаге на северу Косова ван било каквог постојећег споразума и наредио им да се ангажују у владавини терора, јавно се одрекао дијалога и његових резултата. Протерао Србе из косовске полиције и других институција континуираним кршењем њихових права и постојећих споразума, насилно поставља нелегитимне председнике општина у свим северним општинама против воље локалног становништва. Куртијев режим и његови екстремисти су се ангажовали у више од 61 илегалне рације на подручја са српском већином, изазвали или починили 51 етнички мотивисан инцидент и предузели 22 велика ескалирајућа потеза", навео је Ђурић.

Подсећа да су током протеклих шест месеци Куртијеве снаге раниле седам српских цивила, међу којима и децу.

"Иако не може бити оправдања за насиље са било које стране, требало би да буде савршено јасно ко сноси одговорност. Куртијев крвави циркус на северу Косова треба прекинути непосредно пре него што се изгуби још невиних живота. У овом тренутку од суштинске је важности да међународна заједница предузме хитну акцију и лиши Куртија средстава да изазове нестабилност", поручио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг