Вести

ЂУРИЋ: ЈАКА СРБИЈА ЗНАЧИ СНАЖНА ПОЗИЦИЈА У ОДБРАНИ КИМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић рекао је да ће се државна делегација Србије на разговорима у Вашингтону и Бриселу кретати у оквирима који су дефинисани Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

"Ми полазимо са врло јасном позицијом. Као што је председник Александар Вучић рекао, не сањајте причу о независности Косова. Разговарајмо о практичним питањима, о сарадњи, то апсолутно хоћемо", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да пре састанка Београда и Приштине у Вашингтону, следи наставак техничког дијалога у Бриселу, где ће он предводити делегацију Београда.

"Разговараћемо о економској сарадњи, и сада у Бриселу. И о теми несталих и расељених, инсистираћемо да се створе услови да се наши људи врате на своја огњишта", рекао је Ђурић, говорећи о наставку техничког дијалога.

Ђурић је рекао да ће искористити прилику да чује став Европске уније о разговорима у Вашингтону, наводећи да би требало да се сретне са њеним представником за разговор Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

На питање о темема разговора у Вашингтону, Ђурић је навео да га вишегодишње искуство учи да никада у разговорима са Приштином "нема било чега ни лепог ни пријатног".

"Ми инсистирамо на економским темама, на економском повезивању. Хоћемо да се отвори административна линија, да свако са сваким тргује", рекао је Ђурић, наводећи да је Србија земља која има највише шта да прода у региону".

Према његовим речима, у Вашингтону ће делегација Београда разговарати сигурно о успостављању путне везе Бујановац - Кочуљ - Подујево, која ће, како је навео, повезати Србе који живе у Косовском поморављу и Сиринићкој жупи са остатком Србије.

Говорећи о заштити српске духовне баштине на Косову, Ђурић је рекао да је Приштина показала "амбиције да и Пећкој патријаршији одузме део земље који је у заштићеној зони око манастира".

"Радићемо на томе да то спречимо, историја, правда и чињенице су на нашој страни", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк