Вести

ЂУРИЋ: ИСПИСАНА НОВА ПОЛИТИЧКА РЕАЛНОСТ НА СЕВЕРУ КИМ

Ослобађање Дејана Пантића и изјаве ЕУ/САД и КФОР предстаљају важну тековину барикада мира и даноноћне борбе тима председника Вучића, саопштио је Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић.

"Ово је симболички важна вест за читаву Србију, а за породицу Пантић посебно и суштински важна вест. Важна је и добра вест у вези са кризом коју је изазвао Куртијев режим, и да је изјавама ЕУ и САД исписана нова политичка реалност на северу Косова и Метохије. Позивам грађане Србије да пажљиво проуче ове документе који су нови извори политичке и правне стварности на северу КиМ, и којима је правна и политичка позиција наше стране побољшана у односу на период пре барикада мира", навео је Ђурић.

Ђурић је додао да су ту нову политичку реалност исписали Срби са севера КиМ управо барикадама мира, својим храбрим, али мирним и одлучним протестима, уз подршку председника Вучића.

"На позив председника Вучића, допутовао сам у Србију и прикључио се пре више дана нашем тиму који се бави овим питањем уз интензивну и непрекидну комуникацију са свим странама. После даноноћне дипломатске и политичке борбе српског тима, имам утисак да смо нешто ближи очувању мира, уз нешто већи степен заштите српских националних и државних интереса него пре кризе изазване Куртијевим деловањем", навео је Ђурић.

Према његовим речима, заједничка изјава САД и ЕУ којом се експлицитно гарантује заустављање прогона учесника мирних протеста, уз посебно наглашавање да се то односи на учеснике барикада, јасан је корак у правцу заштите положаја српског народа.

"И више од тога, ова изјава последица је свести о притисцима са којима су се Срби суочили као резултат једностраних потеза Приштине, али и оправданости захтева Срба који се барикадама мира боре за основна људска и демократска права", сматра Ђурић. 

Ђурић је указао и на посебан значај изјаве КФОР/НАТО којом се у потпуно новој и правно снажнијој форми дефинише забрана присуства припадника такозваних косовских снага безбедности на северу КиМ, и установљава сагласност легитимних српских представника са севера као неопходан предуслов за њихово ангажовање.

Ђурић је истакао да се тиме, уз гаранције КФОР/НАТО, онемогућава Куртијевој и свакој будућој влади привремених приштинских институција самостално одлучивање у овој ствари, и као императив налаже и укључивање Срба у одлучивање о безбедности севера и на том нивоу.

"Верујем да ћемо у наредном периоду снажним јединством са нашим народом на КиМ, уз хладне главе, тактичношћу и мудрошћу наставити да у веома сложеним међународним околностима померамо ствари у корист права српског народа и мира за све.

У наредним сатима очекује нас овим поводом и кључни разговор представника српског народа са КиМ са председником Вучићем. Срби са КиМ из разумљивих и оправданих разлога поверење за договарање имају само у њега", закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг