Вести

ЂУРИЋ: АЉБИН КУРТИ ЈЕ НЕПОЖЕЉНА ОСОБА У ПОЛИТИЧКОМ ВАШИНГТОНУ

Њ. Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић изјавио је да председник привремених приштинских институција Аљбин Курти нема кредибилитет у добром делу западне јавности, да више нема монопол на подршку Сједињених Америчких Држава и да је у политичком и фактичком смислу непожељна особа у политичком Вашингтону.

Истакао је да није приметио да је у претходним месецима неки министар из тзв. владе Косова био у Сједињеним Америчким Државама.

"За разлику од тога, ми смо у претходне три недеље имали бизнис форум са председницом Владе Аном Брнабић, као и изванредну посету министарке за европске интеграције Тање Мишчевић.  Јуче се завршила и посета министарке науке Јелене Беговић, која је разговарала о унапређењу научне сарадње са САД", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да су многи у Приштини нервозни због српског лобирања у Вашингтону.

У Конгресу је, како је рекао Ђурић, прошле недеље могло да се чује и другачије мишљење о Косову и Метохији.

"Упућена су питања везана за положај Срба, а један од конгресмена је инсистирао на одговору на питање када ће амерички званичници посетити Србе на северу Косова и Метохије, као и када ће се формирати Заједница српских општина", истакао је Ђурић.

Навео је да када људима у Сједињеним Америчким Државама који су, како је рекао, "последњи пут чули за Србију деведесетих година" саопштите чињенице о економском расту, то на њих делује изненађујуће.

"Имам срећу да служим у Вашингтону у време када Србија највише улаже у промену слике о себи и изградњу нових односа", рекао је Ђурић.

Поводом оптужби председнице Одбора за спољну политику британског парламента Алише Кернс на рачун Српске православне цркве, Ђурић је рекао да те оптужбе не треба узети олако, као и да је реч о безочној лажи и покушају да се црква компромитује.

Поводом санкција од стране Сједињених Америчких Држава директору Безбедносно-информативне агенције Александру Вулину, Ђурић је истакао да дели мишљење председника Републике Србије Александра Вучића.

"Србија је наступила по том питању на један транспарентан начин. Тражили смо од америчке стране да нам проследи доказе", рекао је Ђурић и додао да је српско правосуђе подржано од стране "USAID".

Говорећи о српској дијаспори у Сједињеним Америчким Државама, Ђурић је истакао да она броји више од  милион људи.

"Они су у политичком систему Америке дуго били у другом плану. Данас то желимо да искористимо како би јачали повезивање са матицом", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи