Вести

ЂОРЂЕВИЋ: АКТИВНО СЕ ЗАЛАЖЕМО И ЗА ВЕЋЕ ЗАПОШЉАВАЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је, да се Министарство активно залаже за унапређење услова живота особа са инвалидитетом, њихово равноправно учешће у друштву и обезбеђивање једнаких могућности за напредак.

Особе са инвалидитетом морају да имају једнака права за напредак и равноправно учешће у друштву, рекао је Ђорђевић поводом обележавања Међународног дана Дишенове мишићне дистрофије, којим поводом је Национална организација особа са инвалидитетом НООИС креирала и поставила вибер-стикер са симболом те манифестације.

"Поставили смо 109 рампи у више од 40 локалних самоуправа чиме су бројни објекти попут Задужбине Илије М. Коларца, Београдског сајма, филијала ПИО фонда, општина, домова здравља, дечијих вртића, образовних установа први први пут од оснивања, постали доступни особама са инвалидитетом", навео је Ђорђевић.

Постављена је и звучна сигнализација на 57 раскрсница на 509 семафора у свих 17 градских општина чиме је Београд, како је додао, први град у Европи који је омогућио самостално кретање слепим и слабовидим особама.

По речима Ђорђевића, ресорно министарство је у многим сегментима унапредило је положај особа са инвалидитетом, а тај посао наставља се и даље.

"Активно се залажемо и за веће запошљавање особа са инвалидитетом, од 2020. године реализује се иновативни програм Академија за младе лидере са инвалидитетом по угледу на Омладински комитет Европског инвалидског форума, а основано је 12 нових предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање ОСИ која запошљавају 125 људи, од тога њих 95 са инвалидитетом“, рекао је Ђорђевић.

На Међународни дан ОСИ 3. децембра биће приказани сви резултати, на које смо поносни када су у питању ОСИ као и филм са Академије за младе лидере са инвалидитетом.

 

 

 

Извор: Танјуг