Вести

БРНАБИЋ: ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ У СРБИЈИ ИЗУЗЕТНО СОЦИЈАЛНО ОРИЈЕНТИСАН

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је здравствени систем Србије изузетно социјално оријентисан, а када је у питању лечење деце у иностранству каже да је направљен искорак 2014. године од када се сваке године повећава буџет за ту намену.

Брнабић је на ТВ Пинку рекла и да није само случај у нашој земљи да се шаљу смс поруке за лечење деце, те да не постоји земља у свету која лечи све пацијенте иновативним терапијама.

Коментаришући то што је председник Србије Александар Вучић најавио да ће држава и додатно помоћи лечење тешко оболеле деце, премијерка Брнабић је рекла да је важно да се разуме да не постоји земља која плаћа све такве терапије и за све ретке болести.

Навела је да је тек 2014. године на иницијативу тадашњег председника Владе Александра Вучића направљен републички фонд за лечење деце у иностранству, деце од ретких болести, као и деце која не болују од ретких болести, али за које не постоји адекватна терапија у нашој земљи.

"Направљена је комисија и сва деца иду у иностранство да се лече или ми доводимо набоље лекаре из иностранства да лече ту децу у Србији. Тај искорак је направљен тек 2014. године и од тада, на иницијативу председника Вучића сваке године се повећава буџет и сада смо дошли до неких изузетно импресивних цифара", рекла је Брнабић.

Додала је да је здравствени систем у нашој земљи изузетно социјално оријентисан и да имамо изразито социјалну државу.

Премијерка Брнабић се осврнула и на данашњи обилазак са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским мобилног продајног места "Отворени Балкан" за електронску наплату путарине на наплатној станици Прешево, наводећи да је данас пуштена јединствена електронска наплата путарине за теретна возила са Северном Македонијом.

"Када кренете да путујете не морате више да размишљате да ли примају евре или имате само динаре. Аутоматски вам се скида новац са рачуна као у Србији", рекла је премијерка Брнабић.

Додала је да више не мора да се купује нови таг те да може да се на граничном прелазу за 10 минута преконфигурише стари таг на улазу у Грчку.

Додала је да су за то сада заинтересоване и Хрватска и Грчка и да су видљиви директни бенефити од Отвореног Балкана.

На питање да ли је могућ излазак албанског премијера Едија Раме из иницијативе Отворени Балкан, премијерка Брнабић је навела да је то скоро немогуће јер је он заједно са председником Вучићем иницијатор те иницијативе.

 

Пружићемо додатну подршку породицама са петим и шестим дететом

Брнабић је изјавила вечерас да ће, како је најавио председник Србије Александар Вучић, држава дати додатну финансијску подршку породицама са петим и шестим дететом.

"То неће бити једнократна већ месечна, стална подршка као што смо то урадили са другим, трећим, четвртим дететом", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Брнабић је навела да укупна стопа фертилитета у Србији износи 1,63 деце по жени, да пронаталитетна политика даје резултате, али да "морамо још много да радимо".

Међутим, како је истакла, "сви у региону падају, а ми растемо".

"Млади не одлазе из Србије и све више младих се враћа у земљу, имамо и све већи број странаца који долазе у Србију", навела је Брнабић. 

Брнабић је рекла да је, када је реч о био медицини и биотехнологији, изузетно важан пројекат "BIO4 Campus" и да државни врх разуме да озбиљна модерна медицина иде у правцу генске терапије. 

Објаснила је да ће све више лек бити персонализован у односу на генску предиспозицију.

"Ми морамо да уђемо у тај воз уколико желимо да за 10 година и даље будемо у корак са светом", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је јако важно да се разуме озбиљност и одговорност оних који се баве тим послом за нашу земљу и додала да је пре две недеље одржан састанак са произвођачима, "да видимо како додатно да радимо и таргетирамо".

Брнабић  је истакла да ће све терапије за грађане бити много доступније и подсетила да је Србија потписивала уговоре о сарадњи са гигантима као што су швајцарски Рош и јапанска Такеда.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк