Вести

БРНАБИЋ: ЗАКОНОМ О ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА СЕ НЕ ПРИВАТИЗУЈУ ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је Предлог закона о управљању привредним друштвима у власништву Србије веома важан за привреду и грађане и да се њиме не приватизују јавна предузећа и национална добра, каквих критика је било у претходном периоду.

"Предлог овог закона је важан за нашу земљу и грађане, за конкурентност привреде и увећање богатства предузећа професионализацијом управљања њима. Законом би отпочели системску реформу управљања свим привредним друштвима, па и јавним предузећима", рекла је Брнабић на састанку са новинарима у Палати Србије, који је Влада организовала да би се отклониле недоумице око овог законског предлога.

Брнабић је рекла да је предлог изазвао многе полемике и недоумице и да је повучен из процедуре како би прошао још један круг јавне расправе.

Одговарајући на примедбе на закон, Брнабић је навела да је прва неистина о њему та да је доношен тајно.

"Претходно је Влада Србије у децембру 2020. године усвојила полазне основе за успостављање политике државног власништва, Стратегију државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Србије, за период 2021. - 2027. године у априлу 2021. године и Акциони план за период 2021. - 2023. године", рекла је Брнабић.

Додала је да су приликом израде Стратегије и Нацрта закона, одржане јавне расправе.

Брнабић је навела да је једна од мера стратегије државног власништва и управљања привредним друштвима трансформисање јавних предузећа у акционарска друштва или друштва са ограниченом одговорношћу.

Да предлог закона није усвојен тајно, према њеним речима, показује и то да је његово усвајање једна од три кључне препоруке ММФ-а.

"Нетачно је да овим законом желимо омогућити приватизацију јавних предузећа, као што су Србијаводе,  Србијашуме и слично. Истина је сасвим супротна - циљ закона је да се очувају национални и стратешки интереси земље. Могли смо и претходним законом да их приватизујемо и нисмо за то морали да доносимо нови закон", рекла је Брнабић.

Нонсенс је, према њеним речима, и то да се закон усваја да се приватизују национални паркови, јавна добра и слично.

"Законом о јавној својини утврђено је да се у капитал не могу улагати природна богатства, добра у општој употреби које могу бити искључиво у јавној својини и друге непокретности које могу бити искључиво у јавној својини. Истим законом је прописано и да шуме и шумско земљиште, водно земљиште и водни објекти у јавној својини, као и друга добра од општег интереса у јавној својини, сагласно посебном закону, (којима) управља јавно предузеће, не улазе у капитал тог предузећа", рекла је Брнабић.

 

Ни у једном тренутку нисмо планирали да приватизујемо ЕПС

Брнабић је рекла да ни у једном тренутку није планирано да се приватизује Електропривреда Србије, већ је у плану професионализација ЕПС-а што је, како је рекла, у најбољем интересу радника.

Брнабић је навела да је постављен надзорни одбор у ком су неки од најбољих европских стручњака, а да ће директор ЕПС-а ће бити изабран на конкурсу, који би требало да буде расписан у најкраћем могућем року.

Брнабић очекује да се ЕПС у будућности води на професионалнији начин, како би могао да се такмичи са најјачим енергетским компанијама на тлу Европе, што ће, како је истакла, за грађане Србије значити сигурност снабдевања и дугорочну одрживост.

"План је професионализација ЕПС-а, а мислим да је то у најбољем интересу радника и да ће им омогућити веће плате", нагласила је Брнабић.

 

Влада Србије неће одустати од закона о привредним друштвима

Брнабић је изјавила да Влада Србије неће одустати од предлога Закона о управљању привредним друштвима у власништву Србије и нагласила да је отворена за све предлоге у вези са њим, али да је до сада у јавној расправи добијено веома мало конструктивних предлога.

"Један од њих је онај који је дала Транспарентност Србија, а односи се на потребу усклађивања Закона о спречавању корупције и то ћемо урадити. Остало су биле углавном политичке флоскуле", истакла је Брнабић.

Одговарајући на питање када ће се закон наћи на седници Владе, Брнабић је рекла да ће са потпредседником Владе Републике Србије и министром финансија Синишом Малим, који сада привремено води и Министарство привреде, одлучити да ли да се организује још нека јавна расправа о овом предлогу, пре разматрања на влади.

Појаснила је да је закон сада формално у виду нацрта и да ће то тако бити док се на Влади Србије не усвоји у форми предлога.

"Имали смо расправу са синдикатима, са политичким странкама и невладиним организацијама, а ово данас је трећа расправа. Када се расправе заврше, закон ћемо ставити на прву следећу седницу Владе Србије", рекла је Брнабић и додала да би волела да то буде што пре.

 

Закон о привредним друштвима добар и за раднике и за привреду

Брнабић је изјавила да ће запослени у јавним предузећима захваљујући закону о управљању привредним друштвима у власништву државе имати користи, а додала је да ће закон допринети да Србија има и много конкуретнију привреду.

"И запосленима ће бити лакше да функционишу са унапред задатим циљевима, кључним показатељима учинка како би у сваком тренутку знали да са државном имовином постижемо шта треба", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да ће захваљујући том закону од кога држава неће одустати, бити вишеструке користи за све.

Подсетила је да се корист односи и на увећање имовине, вредности и богатства у власништву државе и свих грађана Србије.

На питање новинара да ли је могућа друга ревизија аранжмана са Међународним монетарним фондом без тог закона, премијерка је рекла да јесте.

"То није реформски циљ, тако да је могуће, не одустајемо од закона, не због Међународног монетарног фонда већ због нас", рекла је Брнабић.

Поновила је да не жели због злонамерних и неистинитх инсинуација да одустане од закона који је важан за даљу реформу јавног секотра у Србији.

"Наша укупна конкурентност трпи јер имамо неуређену ову област, пре свега јавних предузећа. Усвајање предлога закона ће имати дугорочне ефекте на многе аспекте живота, од увећања богатства којим држава располаже, бољег управљања шумама, водопривредним предузећима, каналима, системима за наводњавање. На тај начин ћемо сворити много конкурентнију привреду", истакла је премијерка.

Подсетила је да се до сада управљало јавним предузећима, у односу на власништво, кроз два закона - Закон о јавним предузећима и Закон о привредним друштвима.

Сада уместо два закона имамо један, рекла је Брнабић и додала да се прави много транспарентнији закон.   

Брнабић је навела и да смо се некада суочавали са проблемом утврђивања надлежности за праћење рада, што је било комплексно када је реч о водопривредним предузећима, шумама, пољопривреди и истакла да су то разлози због којих нам је потребан један закон а не два.

Нагласила је да је реформа нешто што је неоходно и додала да је веровала да око тога постоји консензус, као и да је циљ њеног доношења професионализација, лакше и боље управљање јавним предузећима.

 

 

 

 

Извор: Танјуг