Вести

БРНАБИЋ: ВЛАДА УСВОЈИЛА МЕРЕ КОЈЕ ЈЕ ПРЕДЛОЖИО ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да сматра да ''систем није заказао'' када је реч о пуцњави до које је дошло јуче у ОШ ''Владислав Рибникар'' у Београду.

''Мислим да треба престати са тим флоскулама, систем заказао, криво је друштво, и слично. Сви дајемо коментар онако како нам одговара у датом тренутку. Често постоје примедбе на нашу државу, сувише централизовано, па онда да није довољно. Па када Министарство просвете да препоруку о коришћењу мобилних телефона, кажу то је онда препорука, а не обавеза. Хоћемо одговорност па нећемо'', рекла је Брнабић и оценила да ''сви морамо да станемо на лопту''.

Брнабић је изјавила да је од разних људи, укључујући опозиционе посланике и експерте, чула да треба да се у школе уведе школски полицајац, обезбеђење, и видео надзор, и додала да је то све већ постојало у школи у којој је дошло до пуцњаве.

''То је богата, добра школа у центру Београда, главног града. Да ли би то некога зауставило? Па, нажалост, не. Кажу, нико није причао са њим. Па чак ни то није тако. Да кажете, сиромашна породица, па надниче по цео дан и не могу да причају, али не, отац је лекар, мајка професорка, могли су њиме да се баве'', рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да ''нема правилности'' и да се не може рећи: ''Ево, овај је заказао''.

Истакла је да до сада није било регистрованог вршњачког насиља против лица које је починило злочин.

''Не можете да кажете да систем није реаговао. Не можете да се ухватите ни за шта'', рекла је Брнабић и додала да влада наставља да ради на овом случају, као и да се истрага наставља, укључујући форензику телефона и саслушања оца дечака који је пуцао.

 

Влада усвојила низ мера да се спрече трагедије попут јучерашње

Брнабић је рекла да је Влада усвојила читав низ мера са циљем да се случајеви као што је јучерашња трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" никада не понове, али и то да чак и да су те мере постојале и пре овог случаја, трагедија не би била спречена. 

"Тако да, у том смислу,  ја се не слажем са оним што неки говоре да је систем заказао, ако систем негде није заказао, није заказао у овом случају и на овом примеру. Можда би заказао у неком другом случају. Не спорим да има много проблема, то су проблеми из савременог света и многих земаља, на нама је да видимо да ли можемо још нешто боље и какву додатну подршку да пружимо школама, наставницима и свима", рекла је Брнабић.  

Брнабић је истакла да је данас формиран и Савет за вршњачко насиље и нагласила да се на овој теми радило и много раније.

"Не измишљамо топлу воду, ми смо на овоме радили и радимо већ дуже време. Имали смо састанке са синдикатима, разговоре са НВО и разговоре о допунама и изменама Закона о образовању и изменили правилнике како се у школама боримо против вршњачког насиља, направили платформу Чувам те", рекла је Брнабић. 

Брнабић је нагласила да је Министарство правде јутрос проследило и започело консултације са Европском комисијом око измена кривичног закона како би се старосна граница за кривично-правну одговорност малолетних лица смањила са 14 на 12 година. 

"И имамо примере у Европској унији где је она нижа од 14 година, оно што је занимљиво је да имате друге примере када је реч о примени коретивних мера према малолетним починиоцима кривичних дела - у Грчкој је старосна граница 8 година, Француској 10 година старости. Дакле постоје примери у ЕУ и мислим да ту нећемо наилазити на препреке", оценила је Брнабић. 

Што се тиче стрељана Брнабић је поновила да Министарство унутрашњих послова треба да изврши строгу контролу рада свих стрељана, а у сарадњи са Министарством правде да се у року од месец дана припреми измена прописа те експлицитно забрани приступ стрељани малолетним лицима. 

"Е сад ту је проблем, то је постојала као препорука, очигледно се није поштовала. Али знате када се овакаве ствари десе сви траже ко је крив, а нико да и као појединац понесе свој део одговорности", рекла је Брнабић. 

 

Неће бити лако имплементирати све донете мере

Брнабић је оценила да ће бити посебно тешко имплементирати меру која се тиче унапређења безбедности деце на интернету из технолошких разлога, али и многих организација и појединаца који ће то окарактерисати као удар на слободу говора.

"Технолошки је јако тешко и за то ћемо имати радну групу која ће погледати на који начин ми технолошки можемо то да урадимо. Друга ствар, када ви покушате да на био који начин исконтролишете друштвене мреже које јесу пошаст овог друштва, многи ће изаћи и рећи да је то удар на слободу говора зато што су друштвене мреже данас, под знацима навода, медијум за слободу говора", рекла је Брнабић. 

Брнабић је додала да када се због регистровања људи под надимцима на друштвеним мрежама, који то користе за даљу промоцију насиља, дељење таквог садржаја, укључујући и претње медијима покуша "пресретање" те комуникације изнесу се замерке и жалбе. 

"Јавиће се милион душебрижника, и верујете од Фридомхауса преко различитих НВО до медијских удружења који ће рећи не, не то је гушење слободе говора, то је контрола то је нови доказ диктатуре. Ја сам то већ видела и то ће бити проблем", рекла је Брнабић. 

Брнабић је додала да ће такође бити оспорено снижавање старосне границе, јер ће неке НВО рећи да то није цивилизацијски стандард као што је био случај када је усвојен Тијанин закон. 

"Неће бити лако, посебно друштвене мреже, ТикТок и остале ствари где ће свако гледати како ће то онда практично да поремети неке друге односе у друштву. То је пошаст савременог света, ми морамо да покушавамо да нађемо неко решење", рекла је Брнабић. 

 

Ни ова трагедија није ујединила све

Ова трагедија нажалост није ујединила све, оценила је Брнабић и додала да су политичке странке морале да се уздрже од политичких коментара поводом јучерашње трагедије у ОШ "Владислав Рибникар". 

"Заиста не желим да користим ово за било какве политичке обрачуне у овом тренутку. Мислим да су политичке странке морале да се уздрже од политичких коментара везаних за ову трагедију, мислим да би то било добро, али нису, и у реду, свако од нас бира начин живота, понашања и политичке борбе", рекла је Брнабић. 

Брнабић је додала да одређени медији и даље трагедију користе за поларизацију и сензационализам и да свако треба да размисли шта ради и која је индивидуална одговорност чак и када је у питању она лично.  

"Свако треба да размисли шта ради, како ради и која је индивидуална одговорност у свему овоме, укључујући и мене. Али ја знам шта смо ми као влада урадили за образовни систем и да ни једна влада у последњих не знам колико деценија није урадила колико смо ми урадили за последњих 10 година. Да ли морамо да урадимо више? Да, морамо. Али свакако у овом тренутку морамо да због општег стања у друштву, да покушамо да станемо на лопту и да ставимо прст на чело и наставимо некако даље. Колико год то тешко било и колико год то у овом тренутку изгледало немогуће", рекла је Брнабић. 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк