Вести

БРНАБИЋ: УЛАЖЕМО У НАШЕ МЛАДЕ, ОБРАЗОВАНЕ И КРЕАТИВНЕ ЉУДЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је, после састанка са председницом ЕБРД Одил Рено-Басо у Лондону, да би сутра та банка требало на Борду директора да одобри кредит Србији од 80 милиона евра, од чега ће 70 милиона евра  бити за додатну изградњу научно-технолошких паркова и најавила да ће у наредних десетак дана бити објављена прва аукција за давање подстицаја произвођачима струје из обновљивих извора енергије и нове капацитете.

ЕБРД ће издвојити укупно 80 милиона евра за дигитални развој у Србији, од чега ће 10 милиона бити за БИО4 кампус у Београду и 70 милиона за НТП.

Премијерка Брнабић рекла је да ће сутра бити формално одобрен кредит и затим потписан у петак ујутру у Београду.

"Настављамо да улажемо, пре свега, у наше младе, образоване и креативне и иновативне људе, и што ми је посебно важно, а то је да настављамо да улажемо ван Београда", истакла је премијерка Брнабић.

Премијерка Брнабић рекла је да је имала добар састанак са председницом ЕБРД пред сутрашње одобравање кредита на Одбору ЕБРД.

"Имам лепе вести за грађане Србије, на Одбору треба да се усвоји кредит Србији од 80 милиона евра, од чега ће 70 милиона евра бити за изградњу дотрајалих научно-технолошких паркова у Србији. То је за фазу 2 НТП у Нишу, где ће бити још један НТП, затим фаза 2 НТП у Чачку, за НТП у Крушевцу, гледамо и за НТП Крагујевац. Биће ту и новца и за Београд, иако са ЕИБ већ радимо фазу 2 НТП у Београду", рекла је премијерка Брнабић.

Нагласила је да се НТП Ниш показао као један од најуспешнијих НТП, јер се ту креирају, како је рекла, невероватни производи и услуге, и постоји велика енергија.

Додала је да је њена жеља да се што пре крене у градњу додатних зграда у Нишу и Чачку.

Имамо велике планове, навела је премијерка Брнабић и захвалила ЕБРД јер су разумели колико нам је ту потребна помоћ за ослобађање додатног потенцијала у тој области.

"Завршили смо све анализе и извештаје у рекордном року и њихов процес одобравања је трајао за мање од годину дана", навела је премијерка Брнабић.

Истакла је да је сарадња Србије и ЕБРД одлична у области енергетике, зелене транзиције, енергетске ефикасности и одрживости, зеленој агенди, затим када је реч о бољем квалитету ваздуха у Србији.

"Ту је додатни кредит за ЕПС, али условљен аукцијама за нове капацитете из ОИЕ и верујем да ћемо у наредних десетак дана објавити аукцију за нове капацитете. То је добро за грађане и привреду, јер ћемо добити више зелене енергије и што ће то овај пут позитивно утицати на цену електричне енергије, јер ћемо дати да гради онај ко понуди најнижу цену, а та енергија остаје у Србији. Имамо сада потпуно другачији систем и верујем да ће то у блиској будућности променити нашу енергетску слику и наше животне средине, као и када је реч о квалитету ваздуха на коме много радимо", рекла је премијерка Брнабић.

Пренела је да су разговарали и о коришћењу ОИЕ у систему даљинског грејања.

Имаћемо до краја године по том питању неке добре резултате, додала је премијерка Брнабић.

Председница ЕБРД Одил Рено Басо рекла је да та институција снажно подржава научно-технолошки развој у Србији, али и развој приватног сектора, као и зелену енергију и зелену транзицију.

"Веома сам задовољна јер сам имала прилике да примим премијерку Брнабић. Имали смо добре разговоре о јачању сарадње и активности ЕБРД активности у Србији.  Презентоваћемо сутра веома важан пројекат којим ћемо подржати развој научно-технолошки парк и радимо веома снажно да развоју приватног сектора, али и на зеленој енергији и зеленој транзицији. Имамо веома јако партнерство и веома смо срећни пројектом који развијамо у Србији", истакла је Рено Басо на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Брнабић.

Додала је да је пројекат који ће бити подржан је тренутни приоритет ЕБРД у Србији и да ће он унапредити научно-технолошки капацитет Србије.

"Све што радимо на пољу обновљиве и зелене економије је такође важно. Ми обезбеђујемо средства за осигуравање енергетске сигурности, али нам је и зелена енергија важна. Такође, подржали смо прошле године широки спектар финансирања широм земље што је такође важно за развој Србије", навела је Рено Басо.

 

 

Извор: Танјуг