Вести

БРНАБИЋ: У 2023. ГОДИНИ ЖЕЛИМ САМО ДА САЧУВАМО МИР

Празнични интервју са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић радили смо у моменту када је ситуација на Косову кључала. На разговор са нама дошла је након само пар сати сна због низа маратонских састанака. Умор и забринутост на њеном лицу нису могли да се сакрију, а на прво питање како сте, Ана, одговорила је са ево, није лоше, хвала. Са њом смо сумирали годину за нама, која је, како је рекла, била изузетно тешка и приватно, говорили смо о очекивањима и изазовима који нам предстоје у следећој години, а највећи изазов је сачувати мир, што је уједно и њена новогодишња жеља, јер, јасна је, све остало ћемо лако.

* Чини се да је питање свих питања током целе године било да ли ћемо и како сачувати народ на Косову?

- Председник Вучић је био потпуно јасан, рекао је да је то црвена линија и да ћемо чувати мир по сваку цену. То су те две важне поруке, прва да ћемо учинити све да сачувамо мир и да не наседамо на провокације. Ми смо сачували присебност само захваљујући председнику, нико не би био толико трпељив и имао толико политичке мудрости да уради оно што је урадио он. Могу да кренем од себе као председнице Владе, верујем да бих насела на неке провокације. Александар Вучић је толико паметан и политички мудар да не одговори на њих и да покаже да Срби јесу жртве и до које мере је Курти екстремиста који ниподаштава и као гумицом брише људска права Срба на Косову и Метохији и терорише их. Добро је што имамо таквог председника у овом тренутку, иначе бисмо имали сукобе.

* У августу сте по трећи пут изабрани за председницу Владе, шта је оно што вас издваја од свих других, па је Вучић опет предложио вас?

- Не знам, то је питање за председника. Мени је највећа част да служим својој земљи. Заиста је огромна част што сам председница Владе у трећем мандату, али опет у тешким временима. Ниједна година ми није била лака, али некако се погодило да ниједна година од како је Вучић постао председник Владе није била лака. Морао је да спасава земљу од банкрота, били смо на неколико месеци од тога, да запошљава људе, незапосленост је била 25,9 одсто, код младих преко 51 одсто, плате најниже у региону, без икаквих инвестиција. А ове године која је била јако изазовна ми ћемо имати преко четири милијарде евра инвестиција. Онда су биле историјске поплаве, па је кренула мигрантска криза, затим смо имали године коронавируса, па рат на истоку Европе. Али ми смо успели да сваке године Србија додатно расте и 2020. година, када је светска економија опала, па и у двоцифреном проценту, ми смо задржали исти ниво као 2019. године. Пад је био 0,9 одсто. Ево, и сумирајући 2022. годину, желим да кажем нашим људима да је по анализама Светске банке Србија била само једна од 10 земаља у свету која је током пандемије короне подигла број запослених. Све друге земље у свету имале су скок незапослених. У тешким околностима нашли смо снаге и знања да се изборимо са тим.

* Ви сте пет и по година на позицији премијерке, колико вас је то променило?

- Много.

* У ком смислу?

- Када сам добила први мандат да оформим Владу и када сам захваљујући већини у парламенту, где ми је окосница СНС, странка чији сам поносни члан, дала поверење, Вучић ми је дао један од многих његових добрих савета: "У овај кабинет који наслеђујеш од мене нико не долази са добрим вестима, овде долазе људи са проблемима које нико није успео да реши, па су морали да дођу до председника Владе." Тако да је то пет и по година свакодневног решавања проблема. Заиста сам пресрећна што радим раме уз раме са Александром Вучићем, који је велики део тих проблема преузео на себе, пре свега када се ради о Косову и Метохији и о довођењу инвестиција и тиме је не само мени него и свим људима у Влади дао простора да се бавимо другим стварима значајним за квалитет живота грађана.

* Каква вам је ова година била приватно? Јесте ли чешће плакали или сте се смејали?

- Нисам имала приватан живот нити време за породицу, и у том смислу је била јако тешка година зато што је немогуће да део тог тешког бремена не понесете са собом кући. У овој години је била и тешка борба против организованог криминала у Републици Србији.

* Јесте ли се тада плашили за своју безбедност?

- Не, плашила сам се у сваком тренутку и данас се плашим за безбедност председника Александра Вучића. Волела бих да сам могла и да могу на другачији начин мало више да преузмем то бреме. Али искрено мислим и верујем да то знају и наши грађани, да је свакоме ко жели да науди Србији и да је ослаби на листи непријатеља број један Александар Вучић. Када је објавио рат мафији, ставио је главу у торбу. Током 2022. године добијали смо дојаве о озбиљним претњама по његов живот, од Европола, наших европских партнера, али и од других. И током целе године то је био додатни стрес. Када погледате са чиме смо се све борили, била је ово заиста тешка година. А све то на нас који се бавимо овим послом мора да се одрази и на лично расположење, здравље.

* Када је реч о највећим изазовима у 2023. години, да ли ће то бити Косово, енергетика или нешто треће?

- Не знам, мислим да ће бити много изазова. Косово ће бити огроман изазов, велики је притисак да се дође до финалног споразума.

* Шта ћете пожелети 31. у поноћ?

- Мир. Волела бих да имамо мир који се ни у једном тренутку не доводи у питање, то ми је највећа жеља. Све остало можемо сами, то смо показали. Да можемо да радимо много, да смо посвећени земљи, народу, да имамо добре идеје и да можемо да их спроводимо у тешким временима. Али мир не зависи само од нас, за мир је потребно двоје.

* А шта бисте пожелели нашим читаоцима и грађанима?

- Много здравља, среће, успеха и вере у своју земљу и у себе, јер је земља јака онолико колико смо ми сви заједно као појединци јаки и колико верујемо у себе. У том смислу смо дошли на степен развоја где је заиста сваким даном у овој конкуренцији са другим земљама Европе и света важна и вера сваког од нас у наше способности. Тако да желим да верујемо у себе и да свако зна да у овој земљи има будућност и просперитет.

 

На Косову сам свој на своме

* Били сте на Косову ове године, какав вам је био осећај?

- Када сам била на Косову, из срца сам то и тада рекла, осећала сам се као свој на своме. Била сам бескрајно захвална нашем народу када сам и лично видела колико чувају Србију на Косову и Метохији, колико су посвећени српству и миру и стабилности. И на последњем скупу су то рекли и одушевили ме: Ми немамо ниједан проблем са Албанцима. Имамо проблем само са Куртијем, који нам ускраћује људска права.

 

Волела бих да се за празнике мало одморим

Имате ли планове за празнике, знате ли где ћете бити?

- Надам се да ћу имати мало времена да се одморим, али опет то зависи од ситуације на Косову. У овом тренутку нас је Аљбин Курти довео до тога не да живимо од дана до дана, већ од сата до сата. Такође да како у три после подне, тако и у три ујутру водимо рачуна о томе да ли су Срби на Косову и Метохији безбедни и сигурни, и од тога ће зависити и колико ће бити мирни празници.

 

 

 

Извор: Ало