Вести

БРНАБИЋ: ТРАЖИМО ПОТЕНЦИЈАЛНОГ ПАРТНЕРА ЗА ФАБРИКУ У ЛОЗНИЦИ

Влада Србије и компанија "Rio Tinto" у наставку сарадње на пројекту "Јадар" планирају да заједно траже потенцијалног стратешког партнера који би у Лозници отворио фабрику за производњу електричних батерија или електричних аутомобила, изјавила је председница Владе, Ана Брнабић.

Премијерка је рекла да ће тај, трећи партнер користити литијум и све остало из хемијског постројења компаније "Rio Tinto", као основу за даљи, финални производ, за који је рекла да ће подићи и укупну српску економију.

"На корак смо и до конкретних састанака са одређеним компанијама које смо идентификовали. То је једна важна компонента овог пројекта", рекла је Брнабић.

Навела је да се нада да смо данас један велики корак ближи инвестиционој одлуци компаније “Rio Tinto” о изградњи хемијског постројења, чији почетак изградње може да се очекује крајем 2021. године.

"То ће за Лозницу и за овај регион значити да имамо постројење које је 20 одсто веће од тренутне Рафинерије НИС-а у Панчеву, дужине 2,6 километара, ширине 1,6 километара и то је само показатељ колико је ово важно", поручила је Брнабић.

Брнабић је ту компанију посетила како би, рекла је, заједно са партнерима из “Rio Tinto” обележили крај једне важне фазе у овом пројекту и наставак пројекта.

"Ово је потенцијал који је важан не само за Лозницу, већ за читаву земљу", рекла је Брнабић и нагласила да је пројекат који спроводи “Rio Tinto” Србију већ ставио на светску мапу, те да он заиста може да промени нашу земљу.

Премијерка је рекла да за њу постоје потенцијално три велика додатна следећа датума који су важни за Србију.

Навела је да би огроман успех за Србију био договор са компанијом “Rio Tinto” да своје лабораторије и све комплексне анализе које раде у њиховом постројењу, истраживачком центру у Аустралији пресели у Србију.

"Друга велика ствар ће свакако бити почетак изградње постројења. Надамо се да то може да буде крајем 2021. године и трећа велика ствар, када заједно нађемо и потпишемо уговор са трећим партнером", рекла је Брнабић.

 

O пројекту за младе: Будућност је у вашим рукама

Брнабић je присуствовала у Лозници представљању пројекта ''Лозница најбољима'' у оквиру којег је првих 18 младих добило задатак да својим знањем унапреде живот у том граду у наредних седам до 10 година.

Kако је речено, млади ће поред основног посла који обављају на универзитету, школама или градској управи, за учинак на том пројекту бити додатно плаћени са 45.000 до 57.000 динара, у зависности од тога да ли су завршили докторске, мастер или основне студије.

Премијерка је похвалила пројекат Града Лознице који има за циљ не само да задржи младе у том граду, већ и да их врати, додајући да ће Влада Србије подржати тај пројекат, али га и покренути у осталим локалним самоуправама.

''Овим пројектом показујемо младима да се Србија њима поноси и да је будућност у њиховим рукама'', рекла је Брнабић.

Пројекат је настао након њеног разговора са Kровном организацијом младих Србије (KОМС) у децембру прошле године када су јој, како je рекла, скренули пажњу да су најбоље локалне самоуправе које подржавају младе Рашка, Лозница и Нови Сад.

Премијерка је рекла да је обилазећи те локалне самоуправе могла да примети како су оне успеле да искористе потенцијал младих и преокрену на боље судбину своје заједнице.

Брнабић је истакла да је Лозница лидер у многим областима, не само по начину на који третира младе и да има један од најбољих омладинских центара у земљи који је данас и обишла.

Истакла је да је Лозница лидер у имплементацији електронске управе и да је у Тршићу 2017. године основан Образовно-културни центар ''Вук Kараџић'' који, како је рекла, интернационално промовише српски језик и књижевност.

Брнабић је рекла и да су у том центру сви капацитети попуњени и да се тамо врше обуке директора основних и средњих школа.

Премијерка је поменула и потенцијал Бање Kовиљаче за коју је рекла да је трећа најпосећенија дестинација у Србији и додала да очекује да ће ове године бити још посећенија, с обизром да је, подсетила је, држава ове године уместо 100.000 ваучера пустила 160.000 ваучера.

Брнабић види огроман потенција за развој Лознице у пројекту “Jadar“ за који је рекла да је већ Србију ставио на светску мапу и обезбедио да буде земља која ће у целој Европи бити најјача по ресусрима који значе ''зелену трансформацију''.

Изразила је наду да ће крајем 2021. године почети изградња хемијског постројења за које је рекла да би требало да буде 20 одсто веће од НИС-ове рафинерије у Панчеву.

Брнабић је оценила да би огроман значај за Лозницу био када би компанија “Rio Tinto” пребацила свој истраживачки центар из Аустралије у тај град.

Указала је да у Лозници послују велике компаније попут кинеског “Mint-a” у којем је запослено 1.000 радника, као и америчког ''Adienta'' који запошљава 1.500 радника, али и многе друге мање компаније.

''Све ово нам говори да је будућност Лознице светла и да држава ради на томе да Лозница буде регионални центар'', рекла је Брнабић и додала да је држава кроз јавна улагања инвестирала 37 милиона евра у тај град, од чега је 14 милиона евра издвојено за Општу болницу.

 

 

 

Извор: Танјуг