Вести

БРНАБИЋ: СВИ ТРЕБА ДА ДАЈУ СВЕ ОД СЕБЕ ДА СЕ САЧУВА МИР

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је невладине организације, које су део Националног конвента да се огласе поводом тортуре коју проживљавају Срби на Косову и Метохији.

Брнабић је на седници Националног конвента у Скупштини Србије истакла да у овом тренутку сви треба да дају све од себе да се сачува мир.

"Ми смо на ивици оружаног сукоба захваљујући једностраним потезима Приштине. Организације цивилног друштва, молим вас да се огласите поводом тортуре коју проживљавају Срби на КиМ. Морамо заједно да сачувамо мир”, поручила је Брнабић.

Брнабић је упитала где је на европском континенту могуће да 12 дана немате информацију о ухапшеном човеку, наводећи да је реч о Дејану Пантићу.

"Нико не зна где је, не зна се да ли је примио терапију. Породица не може да се чује са њим. На све то се јавља шеф Еулекса који каже да не знају где је. А шта ви радите на КиМ? Колико је то вама људски у реду”, упитала је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је хапшење Дејана Пантића, поред очувања Бриселског споразума и формирања Заједнице српских општина, разлог због чега су Срби на барикадама.

"Колико год да се разликујемо треба да инстистирамо на људским правима и да дамо шансу миру. Другачије ће реаговати када чују вас. Молим вас, то су ствари које су нам важне за мир и европске интеграције”, истакла је Брнабић.

 

Основни фокуси владавина права, борба против корупције, медији

Брнабић је истакла на пленарној седници Националног конветна о Европској унији, да ће Влада наставити дијалог са организацијама цивилног друштва, а као основне фокусе у наредном периоду навела владавину права, борбу против корупције и медије.

Брнабић је рекла да јој смета стални наратив неповерења који долази од организација цивилног друштва и да је потпуно јасно да влада жели да буде партнер.

"За једну владу која је иницирала такву врсту дијалога, која седи на седницама месечно два или три сата, кандидује важна питања, слуша цивилно друштво, чини ми се да тај стални наратив прави ограду која је ту да би се то неповерење даље подгревало. Тај дијалог ће се наставити и захваљујем се на томе”, поручила је Брнабић представницима цивилног сектора.

Брнабић је истакла да владавина права остаје у фокусу, додајући да је план да се до краја фебруара усвоје неопходни закони за које је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење.

Брнабић је рекла да је направљена радна група за израду националне стратегије за борбу против корупције, после чега ће уследити доношење акционог плана.

"Сутра је први састанак те радне групе. Она треба да буде инклузивна. План је да стратегија буде завршена до јуна 2023. године”, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се касни са имплементацијом медијске стратегије, истичући да је због тога формирано Министарство за телекомуникације и информисање како би се убрзало доношење закона.

"Верујем да ћемо ускоро имати прве нацрте закона”, истакла је Брнабић.

Брнабић је додала да би волела да се на седницама Конвента разговара и о питању нове енергетске политике и заштите животне средине.

Одговарајући на критике које долазе из цивилног друштва, да јавне расправе не треба да буду “згуснуте”, а да треба убрзати процес доношења закона, Брнабић је објаснила да је то “као кад одете код фризера и кажете – ошишајте ме тако да ми коса изгледа дуже”.

Када је реч о критикама на Предлог закона о унутрашњим пословима, Брнабић је рекла да то што се организације позивају на еколошке протесте када критикују закон, показује да је тај закон у реду, јер, током тих протеста употребе силе није било.

"Очигледно је да МУП не жели ни у каквој ситуацији да употреби силу. Кажете да гушимо грађанску непослушност. Не могу да се сагласим са вама. Било је протеста који су затварали међународни путни правац, па се ништа није десило, осим што смо позвали на састанак и замолили да се склоне”, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да су друге земље другачије реаговале у тим ситуацијама и користиле водене топове, бојеву муницију, а Србија није употребила силу.

Говорећи о усаглашавању са спољном политиком Уније, Брнабић је подсетила да Србија шест година није добила извештај о скринингу за поглавље 31 које се тиче управо те теме.

"И данас неке државе чланице ЕУ говоре да морате да се ускладите са спољном политиком ЕУ, а исте државе нису желеле да усвоје ни извештај о скринингу. То није партнерски став и није у реду. И када отворимо поглавље 31 то усклађивање треба да буде постепено”, рекла је Брнабић.

Брнабић је подвукла да Србија није неутрална по питању агресије Русије на Украјину, додајући да се наша земља ускладила са свим препорукама, декларацијама резолуцијама и ЕУ и УН које осуђују ту агресију.

"Политички ми смо се у потпуности одредили, ту позицију ћемо чувати и штитити. До сада смо аргументима успевали да стекнемо неко разумевање”, рекла је Брнабић и у том смислу захвалила амбасадору Еманеулу Жиоферу и делегацији ЕУ у Србији.

 

 

Извор: Танјуг