Вести

БРНАБИЋ: СТВОРИЛИ СУ СЕ УСЛОВИ ДА СЕ УКИНЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ

Нема разлога да у Србији више постоји ванредно стање, рекла је премијерка, Ана Брнабић, на седници Скупштине Србије.

Брнабић је рекла да су се, према мишљењу струке, створили сви услови да се укине ванредно стање.

“Услов је био да више од седам дана имамо мање од пет одсто заражених у односу на број тестираних. Тај услов је испуњен, од 28. априла ми смо испод пет одсто”, рекла је Брнабић. Брнабић је позвала посланике да укину ванредно стање и да оно не остане ни дан дуже него што је то неопходно.

“Нећемо укидати Kризне штабове, они ће наставити да раде, наставићемо да тестирамо грађане да бисмо обезбедили пуну сигурност и да радимо превенцију за евентуални други талас епидемије”, истакла је Брнабић.

Брнабић је најавила да ће на следећој седници Kризног штаба бити јасно одређене мере под којима ће грађани улазити у Србију из иностранства, а да не буду у карантину.

“Изаћи ћемо у петак или у понедељак са јасном препоруком. Размишљамо да ће доказ бити или негативан тест на корону коју је особа претходно урадила у земљи из које долази или ћемо ми радити тест”, рекла је Брнабић.

 

Ђилас је за рубрику “није се десило”, Вучић стална мета линча

Ђилас је за рубрику “није се десило”, рекла је Брнабић у скупштинској расправи.

Поновила је став да нико из владајућих структура није поменуо породицу Драгана Ђиласа, и да је поносна што је члан странке која никада није нападала децу својих противника.

Она је оценила да су се прекјуче могле чути "сузе, плач и жалопојке једног човека, који је, чини ми се, читаву породицу злоупотребио за политичку корист".

“Видели смо плач и кукњаву, а онда, након тога, имате злоупотребу фотографије старијег сина Александра Вучића, чиме је његов живот доведен у опасност”, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да ће се борити против лицемерја и лажних вести, али и нове рубрике “није се догодило”, као што је случај са “нападом на децу Драгана Ђиласа”.

“На сву срећу није се догодило”, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да су СзС позивали на протест у време полицијског часа само како би се направио инцидент.

Брнабић је рекла да је лицемерно и да се од Вучића тражи да не учествује у кампањи, да листа не може да носи његово име, да се тражи да не може да гласа, све оно што није важило у време Бориса Тадића.

“Kажете да је један грађанин земље јавно линчован, а ако нисте мислили на Вучића онда не знам на кога сте мислии. Волела бих да немамо такву врсти лицемерја”, додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да изгледа да Вучићева деца немају право на заштиту и да се не осуђује кад неко његову децу доведе у животну опасност.

“Kада то ставимо на тас, наводни плач и сузе и директне нападе и угрожавање живота сина Александра Вучића, дођемо до тога да неко без разлога може да крши полицијски час као што то ради СзС, само да би изазвао политички инцидент”, рекла је Брнабић.

“Што се тиче Владе Србије ми све грађане третирамо исто. Мислим да то грађани препознају”, рекла је Брнабић и додала да неће бити “празних шерпи”, јер је у првом кварталу привредни раст изнад пет одсто.

 

Застава се поштује, не узима се у руке као штап

Брнабић је изјавила да је лидер Двери Бошко Обрадовић показао непоштовање према важном националном симболу, српској застави, која мора да се поштује, и додала да је то нешто што он "тек треба да научи".

Брнабић је у парламенту, коментаришући то што се Обрадовић ухватио за заставу док га је обезбеђење удаљавало из сале, након што је искључен са седнице, рекла да је "поштовање српске заставе је нешто што Обрадовић тек треба да научи".

Додала је да се у најмање два случаја видело Обрадовићево непоштовање заставе, једног од најважнијих симбола, наводећи да се то, осим данас, десило и онда када је покушао да упадне у скупштину, лупајући заставом на врата.

"Један део грађана му је дао мандат да овде седи и брани њихове ставове. Уместо тога узео је заставу и кренуо на врата скупштине, као да је застава обичан штап", рекла је Брнабић.

Данас се, каже, ухватио за заставу да спречи оно што је председница Скупштине наложила, како би се наставио рад у интересу грађана.

"Ми смо овде због грађана, а не због нас. Ако неко жели да одложи седницу, у својој бахатости, то се не сме дозволити. Показао је никакво поштовање према националном симболу", рекла је Брнабић.

Она је додала да је њен апел Обрадовићу да научи да се застава као национални симбол поштује, јер су за то наши преци гинули.

"Застава се поштује и не узима у руке као штап", рекла је Брнабић.

 

Не вређајте лекаре, медицинске сестре, анестезиологе

Брнабић је поручила председнику Доста је било Саши Радуловићу да може да вређа оне који се баве политиком, али не и здравствене раднике.

Бранабић је  рекла “то што у вашој глави имате теорије завере, имате филмове какви не постоје у нормалном свету је ваш проблем, али немојте говорити да здравствени радници нису спасили ниједан живот"

"Лично знам једну особу чији је зивот спашен. Хајде да имамо црвену линију. Многе су пређене, али не постоји изговор, ни ментални проблеми, ни мрзња према Ани Брнабић, Влади Србије да вређате здравствене раднике”, рекла је Брнабић.

Брнабић је прокоментарисала након напуштања седнице Радуловића, да јој је жао што председник Доста је било није ту и “да тако изгледа дијалог у његовој глави”.

Kако је Брнабић приметила, политика није “прелеп посао”, али морају да постоје границе доброг укуса и достојанства која не треба да се прелазе. “Мени можете да кажете било шта, изабрала сам да се бавим овим послом. Можете да ме вређате, оптужујуте Владу, али кад кажете да ниједан живот нисмо спасили, онда вређате наше лекаре, сестре, анестезиологе који се више од два месеца боре”, рекла је Брнабић.

 

Држава за слободне уметнике по 30.000 у три наредна месеца

Самостални уметници три месеца ће добијати по 30.000 динара из буџета, предвиђено је закључком који ће сутра бити усвојен на седници Владе.

То је инвестиција из буџета Републике Србије у укупном износу од 211.770.000 динара, рекла је Брнабић.

Брнабић је најавила да ће сутра на седницу Владе бити послат закључак, који садржи доделу бесповратне помоћи у нето износу од 30.000 динара за период од три месеца из буџета свима који имају статус лица која самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе, а који је утврдило репрезентативно удружење у култури, у складу са Законом о култури.

"Ова средства ће се трансферисати на рачуне локалних самоуправа, који ће онда даље исплаћивати тај новац. Додатно, на ту одлуку, у оквиру платформе ''Србија ствара'', имаћемо и конкурс на који ће самостални уметници моћи да се јаве", рекла је Брнабић.

 

Србија близу победе над корона вирусом

Брнабић је рекла да Србија још не може да прогласи победу над корона вирусом, али је близу победи, због чега је Влада Србије и предложила укидање ванредног стања.

Брнабић је рекла да ће следећи најсрећнији дан за њу бити када се заставе, које су сада на пола копља, буду поново подигнуте, јер ће то значити да више нема људских жртава.

Брнабић је захвалила грађанима који су се придржавали мера, здравственим радницима и институцијама које су се свакодневно бориле да се одржи здравствени систем и сачувају животи најстаријих суграђана.

“Чини ми се да сви заједно можемо да се осврнемо на два месеца иза нас и да кажемо да се у будућности овог периода нећемо стидети. Мислим да ћемо моћи да се поносимо како смо се борили и ставили људски живот изнад свега, а не политику и привреду”, рекла је Брнабић.

Брнабић јерекла да ће Влада Србије наставити праксу потпуне транспранетности и разговора са свим медијима како би грађани добијали тачне и правовремене информације.

“Најважније нам је да Србија поново почне да ради, уз све мере опреза, и да обезбдимо брзи економски раст”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да морамо да наставимо да се боримо сви заједно и да ће успех зависи и од сваког нас појединачно.

 

Са датумима избора нема лицитирања

Брнабић је рекла да датуми избора не могу бити арбитрарни и да не зависе од тога да ли их неко жели пре или касније, наводећи да су избори редовни и да грађанима морају да се врате мандати.

Брнабић је рекла да избори морају да се одрже и да са датумима нема полемике и лицитирања.

“Мандати које имамо и ви као посланици, и ја као председница Владе, и мој кабинет, мандати су грађана Србије и наша је обавеза да их њима вратимо, а да грађани одлуче коме ће их поново дати”, рекла је Брнабић.

“Ово су редовни избори, имали сте времена да се спремите. Морамо да вратимо мандате грађанима да би они одлучили коме да их дају даље”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да Србија има разлога да се поноси како се борила са корона вирусом, наводећи да заслуге иду и грађанима и струци.

Брнабић је захвалила Александру Вучићу што је као председник одговорно водио ту борбу.

“Жао ми је што су многи искористили ово време за политичку борбу, што нису могли да не нападају и не шире лажне вести. Ово је победа свих нас”, рекла је Брнабић.

 

 

 Извор: Танјуг/ РТС