Вести

БРНАБИЋ: СТРАТЕШКИ ПРИОРИТЕТ СРБИЈЕ ЈЕ ЧЛАНСТВО У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је на обележавању 9.маја - Дана Европе да је стратешки приоритет Србије чланство у Европској унији.

Брнабић је изразила задовољство зато што криза са корона вирусом није спречила обележавање Дана Европе, наводећи да је важно да се управо у оваквим кризним временима славе мир, солидарност и заједништво.

„Само заједно можемо да победимо изазовна времена”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се Дан Европе обележава као сећање на Роберта Шумана који је утро визионарски пут уједињеној Европи која је тада победила страхове, традиционална непријатељства, изолационизам и реваншизам и донела мир и просперитет.

Брнабић је рекла да  70 година касније нас је уздрмала нова светска криза у којој је непирјатељ другачији, али су жртве борбе једнако девастирајуће.

„Одлуке које су пре седам деценија донели тадашњи лидери Европе могу да нам буду смернице да на актуелну кризу одговоримо на сличан начин кроз заједништво и солидарност. Због тога је Србија донирала два милиона евра за заједничку борбу против Ковида-19 и послала авионе помоћи пријатељима у Италији”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се Србија такође трудила да помогне свима у региону, остављајући све међусобне разлике по страни.

Брнабић је рекла и да је важна и помоћ Европске уније Србији, наводећи да је председник Србије Александар Вучић у ауторском тексту недавно скренуо пажњу да је ЕУ најзначајнији донатор у Србији у борби против короне, те да је у последњих 20 година Унија јачала здравствени систем и помогла са 490 милона евра у грантовима и кредитима.

Брнабић је рекла да грађани Србије знају то да цене и додала да је лично срећна што види све већу солидарност на европском тлу, јер само тако можемо да се изборимо са вирусом.

„Пандемији не може да се види јасан крај, а криза ће готово извесно редефинисати будућност и нормалност. Дан после кризе неће бити исти као пре”, рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг