Вести

БРНАБИЋ: ШАБАЦ ПРИМЕР ГРАДА КОЈИ ИДЕ УЗЛАЗНОМ ПУТАЊОМ

Председници Владе Републике Србије Ани Брнабић уручено је данас, на свечаној академији поводом Дана Града Шапца, највише признање које тај град додељује, а то је Повеља почасне грађанке Града Шапца. Премијерка Брнабић, која је добила и кључеве Града Шапца, уз захвалност на овом признању, подсетила је на значајне резултате тог града, као и на оне који су остварени уз подршку државе.

Премијерка Брнабић је истакла да је Шабац град са дугом историјском, културном и привредном традицијом и град који је одувек за нашу Републику Србију имао огроман стратешки значај. Град Шабац се налази на раскрсници многих важних путева у пограничним појасевима некадашњих великих царстава. Баш на овом месту вођене су одлучујуће битке. То Шапчани знају најбоље и највише се поносе својом историјом, рекла је премијерка Брнабић и подсетила на то да су овде вођене и битке у Првом и Другом светском рату.

Премијерка Брнабић је подсетила и на значајне личности које су допринеле развоју и култури града, од Јеврема Обреновића, преко Милорада Поповића Шапчанина, Јанка Веселиновића, Стојана Новаковића, Драге Љочић и многих других. Због тога, како је истакла, ово признање има додатни значај и тежину, чини велику част и са собом носи озбиљну одговорност.

Према њеним речима, предуслов за јаку и стабилну земљу, поред чврсте економије, улагања у здравство, образовање, науку и све остало, јесте и равномерни регионални развој.

Премијерка Брнабић је навела да је Шабац пример града који иде узлазном путањом, додавши да Влада Републике Србије настоји да му се одужи за све оно што је дао кроз нашу славну историју.

Инфраструктура је предуслов за развој, рекла је премијерка Брнабић и напоменула да у последњих 10 година имамо велика улагања у путеве и све више у модерну железницу и пруге.

Премијерка Брнабић је истакла да је један од приоритетних инфраструктурних пројеката изградња ауто-пута Рума–Шабац, новог моста преко Саве и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница.

Премијерка Брнабић је нагласила да је зато 2023. година посебно значајна за Шабац и да ће у нашој историји бити уписана као година просперитета за овај град. Мост преко Саве смо практично већ завршили, а до краја године отворићемо и ауто-пут Рума–Шабац. Завршавамо брзу саобраћајницу Шабац–Лозница до 2024. године. У ове пројекте држава ће уложити приближно 475 милиона евра и то је оно што дугујемо Шапцу и његовој славној историји, указала је премијерка Брнабић.

Премијерка Брнабић је додала да се држава трудила у претходном периоду да доведе стране инвеститоре у Шабац, пре свега Јазаки и Минт, на чему ће и даље радити на томе да би се обезбедио бољи квалитет живота за Шапчане, као и развој привреде града.

Премијерка Брнабић је овом приликом честитала градској управи на одговорном вођењу градских финансија и јачању локалне самоуправе, што је веома важно за јаку државу.

Премијерка Брнабић је поручила да је зато данас за Србију најважније да сачува мир, да земља настави да јача, да млади остају овде и да се деца рађају, те да у 21. веку покажемо све оно што Србија зна, има и може, на понос оних који су је стварали и на понос оних који долазе за нама.

 

 

 

Извор: Танјуг