Вести

БРНАБИЋ: РЕГИОН ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ИМА ОГРОМАН ПОТЕНЦИЈАЛ

Премијерка Србије, Ана Брнабић, рекла је да регион Западног Балкана има огромне потенцијале које треба много боље и више искористити.

Брнабић је, на Инвестиционом самиту о Западном Балкану у организацији ЕБРД, на којем учествују премијери шест економија региона, рекла да су за Србију кључни, приоритетни пројекти иницијативe „мини Шенген“, као и инфраструктурно повезивање у региону.

Брнабић је рекла да се тзв „мини Шенген“ односи на успостављање четири врсте слободе - кретања робе, услуга, капитала и људи, у области Западног Балкана.

Брнабић је рекла и да Србија на томе већ ради са Северном Македнијом и Албанијом, те додала да се нада да ће и остале земље да се придруже тој иницијативи, која на најбољи и најопипљивији начин доприноси да се регион представи као јединствено, уједињено тржиште и место које пружа другачију будућност на Балкану.

Kао другу важну иницијативу истакла је инфраструктурно повезивање, те подсетила да је прошле године у Србији завршен Kоридор 10.

„Сада можете да прођете кроз Србију и ауто-путевима одете у Мађарску, Хрватску, Северну Македонију, Бугарску“, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се наставља изградња ауто-пута ка Црној Гори, као и да је започета изградња аутопута ка Сарајеву.

„Планирамо, до краја године, да почнемо изградњу „ауто-пута мира“, Ниш-Приштина-Тирана-Драч, а ЕБРД ће највероватније финансирати тај пут“, рекла је Брнабић.

 

 

Приштина да укине таксе, треба да олакшавамо трговину

Брнабић је рекла да Приштина треба да укине таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.

„Нажалост, имамо таксе од 100 одсто, које је Приштина увела на робу из централне Србије и БиХ. Надам се да ће Аљбин Kурти то још једном размотрити, јер треба да размишљамо како да олакшамо трговину између нас и како да креирамо повољно пословно окружење”, рекла је Брнабић на панелу, на којем учествује и Аљбин Kурти.

Брнабић је рекла да сви треба да будемо много прагматичнији око таквих ствари, јер људи који живе у региону то очекују, зато што желе да виде другачију будућност.

„Имамо много потенцијала и мислим да је предност што водимо земље и економије у доба четврте индустријске револуције, која пружа специфичне услове. Треба да се вратимо на прагматичан начин размишљама о томе шта да урадимо да повећамо квалитет живота. То је прилика за све нас“, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да смо прошле године могли да видимо растуће политичке изазове у региону, поново, али да смо, са друге стране, захваљујући форумима попут данашњег самита или Берлинског процеса, видели и све већи број потписаних споразума о сарадњи, попут споразума о ромингу у региону.

Брнабић је рекла да на политичком ниову постоје одређени изазови који треба да буду разрешени, а који, како је рекла, потичу од чињенице да је европска перспектива остала помало изгубљена, након што Албанија и Северна Македонија нису добиле зелено светло за почетак преговора.

Брнабић је рекла да се нада да ће да одлука бити промењена, јер је важна, не само за те земље, већ за цео регион.

Такође, позвала је инвеститоре да се обрате са приватним иницијативама, јер је потребно све више јавно приватних партнерстава.

 

 

Људски капитал једна од најјачих снага Србије

Брнабић је рекла да је Србија право место за улагање, што показују подаци о привлачењу страних инвестиција, али и значајне пореске олакшице када је реч о улагању у истраживања, технологију, иновације, али пре свега, зато што је једна од најјачих страна Србије - људски капитал.

Говорећи о томе зашто би инвеститори требало да дођу у Србију, на самиту ЕРБД у Лондону, Брнабић је рекла да је Србија прошле године била број 1 када је у питању привлачење гринфилд директних страних инвестиција.

То је други пут у последње три године да смо рангирани као светски лидер у привлацењу директних страних инветсциија, по Фајненшл тајмсу, и мислим да то показује веома добро шта смо урадили у последњих година у погледу фискалне консолидације, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је инвестирано много времена, новца и свих других ресусра, како би се створило повољно окружење у последњих неколико година.

Брнабић је рекла да је Србија значајно напредовала на Дуинг бизнис листи Светске банке, а да је још боља када је упитању индекс људског капитала.

То показује оно што је најважније за сваку земљу, економски и политички - људски ресусри. По извештају Светске банке смо 27 по људском капиталу, одмах уз Белгију, а бољи од Луксембурга, Шпаније, Естоније… и то је оно што је једна од кључних, јаких страна Србије”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Србија 2019.године забележила 3,8 милијарди евра страних директних инвестиција, што је више него претходних година.

Види се да интересовање инвеститора за Србију, не само да стабилно расте, већ се драстично повећава и то се одражава на одржив економски раст, рекла је Брнабић.

Брнабић је позвала све заинтересоване да инвестирају у Србију, посебно ако желе да улажу у истраживања, развој технологија, иновације, јер желимо трансформације у привреди.

Брнабић је рекла да је порез на добит за интелектуалну својину, која се развија у Србији три одсто, уместо уобичајених 15 одсто.

ИТ сектор у Србији је најбржа растући сектор у Европи, а извоз тог сектора је био око 1,4 милијарде, рекла је Брнабић.

То видимо као кључ нашег даљег развоја и раст, и желим да вас позовем да будете део те трансформације”, рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг