Вести

БРНАБИЋ: ПРВИ ПУТ ЧАК 13 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ВОДЕ ЖЕНЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да се предлог закона о родној равноправности приводи крају и да се припрема и Стратегија родне равноправности.

Брнабић очекује и да ће се на седници Владе Србије током фебруара наћи и Стратегија за превенцију и спречавање насиља над женама.

Брнабић је захвалила министаркама Гордани Чомић и Зорани Михајловић због тога што су покренуле први међусекторски дијалог о родној равноправности, као и Женској парламентарној мрежи за шири дијалог на теме које, како је рекла, не треба да буду политизоване.

Како је навела, Женска парламентарна мрежа у Скупштини Србије је показала како се води међупартијски дијалог и сарађује на истом циљу без обзира са ког политичког спектра учесници да долазе.

"Женска парламентарна мрежа даје такве примере годинама и надам се да ћемо као друштво све чешће те примере следити", рекла је Брнабић и додала да је поносна зато што живи у земљи у којој политичка елита на власти даје пример борбе за родну равноправност.

Србија је, навела је, у светском врху по броју жена у Влади и навела да јој је драго зато што се такав тренд догађа и у општинама и градовима.

"Имамо све већи број председница општина и градоначелница. Чак 20 локалних самоуправа воде жене, а у 13 општина то чине први пут. То су Алибунар, Бајина Башта, Бела Црква, Брус, Трстеник, Варварин и друге, а први пут у историји Ниша и Ужица су изабране градоначелнице", рекла је премијерка.

Брнабић је то оценила као "историјски искорак", наводећи да ти примери дају снагу и моћ женама које живе у тим општинама.

"Надам се да ће се ускоро прикључити и привреда. У том смислу је потребно додатно оснаживање жена", поручила је Брнабић и додала да се Србија и даље бори да сачува лидерску позицију у извршној и законодавној власти по броју жена које учествују у политичком животу.

 

 

Незгодно отићи тамо одакле сте протерани

Брнабић је изјавила да је незгодно посетити земљу из које је протеран амбасадор ваше земље и у којој је проглашен ''персоном нон грата''.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара да ли ће посетити Црну Гору и захвалила црногорском премијеру Здравку Кривокапићу на позиву да посети ту земљу.

''Надамо се да ће то питање (амбасадора) моћи да се реши, а у било ком другом сегменту дијалога и сарадње, Влада Србије и државно руководство су показали колико нам значи сарадња са Црном Гором у овом тренутку'', рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да на изричит захтев председника Републике Србија није узвратила реципрочним мерама Црној Гори и да је задржала њеног амбасадора у Београду.

''То је гест пружене руке, и даље очекујемо да на тај гест адекватно одговори и Црна Гора. Имамо и виду њихов позив и хвала им'', рекла је премијерка.

 

Исправићемо одлуку о накнадама за породиље

Брнабић је изјавила да ће у најкраћем року бити исправљена одлука о умањењу накнаде за породиљско боловање, јер су послодавци користили мере државе током пандемије, и нагласила да труднице и породиље не смеју да буду колатерална штета кризе изазване пандемијом.

Брнабић је рекла да је Влада Србије добила писмо од родитељског портала Бебац у коме се указује на тај проблем и захвалила им што су скренули пажњу на то.

''Министар (финансија) Синиша Мали већ ради на решавању тог проблема и гарантујем да ће он бити исправљен у најкраћем могућем року'', рекла је премијерка.

 

Увођење сексуалног образовања добра идеја

Брнабић је изјавила да увођење сексуалног образовања у школе делује као добра идеја, али да о том питању треба послушати струку.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара да ли се у циљу спречавања насиља према женама, размишља и о увођењу сексуалног насиља и да ли постоји воља за то.

''Мени то делује као јако добра идеја, али треба да питамо оне који су стручни и који то могу да у потпуности сагледају и да њихове предлоге размотримо на Влади Србије. Шта лично мислим у демократском друштву нема толику тежину, ја сам председница владе, али мислим да треба да слушамо струку'', рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг