Вести

БРНАБИЋ: ПРИШТИНА НЕМА НАМЕРУ ДА ИМПЛЕМЕНТИРА ДОГОВОРЕНО

Уочи разговора у Бриселу између делегација Београда и Приштине, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да ће ти разговори бити тешки. 

"И даље немамо Бриселски споразум и Заједницу српских општина, Приштина нема намеру да имплементира договорено, а Курти не жели да изговори речи Бриселски споразум", рекла је Брнабић и додала да ће разговори у Бриселу који би требало да се одрже у четвртак бити тешки.

"Захвалност председнику Вучићу што је преузео на себе да води те разговоре, и ослободио Владу да може да се бави другим стварима", навела је Брнабић.

Према њеним речима, имплементација Бриселског споразума и имплементација Заједнице српских општина је приоритет.

Истакла је да смо уместо имплементације видели само додатну ескалацију.

"Нашем народу одговара мир и стабилност јер то омогућава да имамо просперитет", рекла је Брнабић.

 

Радимо и даље да помогнемо онима са најнижим примањима

Брнабић је рекла да се и поред 20 одабраних животних намирница и производа који ће од сутра у свим прехрамбеним ланцима бити по знатно јефтинијој, ограниченој цени, размишља на које још начине може да се помогне грађанима са најнижим примањима. 

Брнабић је рекла да ће у наредном периоду разговарати са министром унутрашње и спољне трговине Томиславом Момировићем и представницима Привредне коморе Србије на ту тему, али да Влада Србије не може много да се меша у такве одлуке. 

"Разговараћемо да видимо шта можемо додатно да учинимо, иако није добро да се ви као Влада мешате у то. Неки производи су већ у прошлости били ограничени са ценом. Можемо да размотримо марже и друге ствари, али Влада ту не може претерано да се меша", рекла је Брнабић. 

Брнабић је истакла да је важно да инфлација долази под контролу и да сада износи 11,5 одсто, а посебно поздравила Одлуку Народне банке Србије о ограничењу каматне стопе код стамбених кредита са променљивом каматом које користе грађани. 

"Велика захвалност Народној банци Србије за донешену меру. Мислим да је то јако добро за све грађане и да ће утицати на бољу куповну моћ. Ми идемо ка томе да се инфлација у потпуности стави под контролу. Без обзира и на то ми имамо реалан раст плата и пензија, и оне у овом тренутку расту брже од инфлације, свако ко каже да инфлација поједе сва та повећања, не говори истину", рекла је Брнабић. 

Коментаришући посету Јужној Кореји, Брнабић је рекла да је тамо разговарала о Споразуму о слободној трговини између те земље и Србије, да крајем године очекује састанке, а потписивање поменутог споразума већ у току следеће године. 

"Јужна Кореја је велики страни инвеститор у више земаља. Ми смо радили последњих месеци са њима да видимо како да се ми позиционирамо као центар за њихове инвестиције у Европи", рекла је Брнабић.  

"Потписали смо прошле недеље Споразум о узајамној заштити, промоцији и подстицају инвестиција, како би дали добар сигнал за њихове инвестиције. Кренули смо у преговоре о економском партнерству, односно Споразуму о слободној трговини и надам се да ћемо потписати у току следеће године. До краја године ћемо имати прве састанке на ту тему", најавила је Брнабић.

 

"Боља цена" за 20 производа

Од сутра 20 производа у продавницама ће моћи да се нађу са ознаком "боља цена".

"То је 20 основних животних намирница, како је то најавио и председник Вучић. И након тога добили смо једини одговор наше опозиције. Једина вредност је срушити Александра Вучића. Чули смо од њих напад на Паризер, збијање шале на рачун најсиромашнијих грађана Републике Србије", рекла је Брнабић.

На питање да ли има довољно новца у буџету за најављену помоћ пензионерима од 20.000 динара, Брнабић је рекла да наравно да имамо новце, да у овом тренутку имамо суфицит у буџету.

Истиче да се једнократном финансијском подршком помажу и мајке са децом, да би даље утицали на стопу укупног фертилитета у Републици Србији.

Подсетила је да је до сада пријављено за једнократну помоћ око милион деце, а да пријава траје до 20. септембра. Позвала је све оне који се нису пријавили да се пријаве, а од 25. септембра кренуће исплата.

"Због тога нам је било толико важно да усвојимо ребаланс, односно да образложимо Скупштини свој ребаланс, упркос свим покушајима блокада опозиције", рекла је Брнабић.

 

Инфлација 11,5 одсто

Брнабић је истакла да су најновији подаци да је инфлација дошла на 11,5 процената, што је нешто боље од онога што је очекивала Народна банка Србије.

"Све мере које је Народна банка Србије спроводи дају резултат. Ми се сви боримо против инфлације и очекујемо да до краја године инфлација буде 8 процената, да до краја следеће године то буде 4 процената или нешто испод 4 процената. Ја не могу да се мешам у рад Народне банке Србије, они су независна институција у сваком смислу, али захвална сам због ове одлуке о замрзавању стамбених кредита, мислим да је то јако добро за све грађане који имају неке кредите и мислим да ће директно да утиче на бољу куповну моћ, на бољи стандард, бољи квалитет живота", објаснила је Брнабић.

Истакла је да ми и даље имамо реалан раст плата - не номиналан, номиналан имамо и преко 12, и преко 13 одсто и плата и пензије.

Додала је да и реално у овом тренутку и плате и пензије расту брже од инфлације.

"Тако да у том смислу свако ко каже да у ствари инфлација поједе сва она повећања која смо донели, коју смо имплементирали, није у праву, једноставно то није тачно. Дакле имамо реалан раст и плата и пензија", рекла је Брнабић.

Одговарајући на питања да ли ће грађани до краја године излазити на биралишта, Брнабић је рекла да се искрено нада.

"Видим да је опозиција у потпуности променила своје мишљење, да подсетим само грађане Србије, сви се сећају да смо ми током јуна и током јула и током августа имали претње опозиције, отворене претње опозиције да уколико се распишу избори, парламентарни избори ванредни, да ће они изаћи на улице, да ће блокирати институције, да ће звати на грађанску непослушност, да ће у Србији бити хаос", рекла је Брнабић.

 

О Радио-Телевизији Србије (РТС)

Брнабић се осврнула и на рад Радио-Телевизије Србије.

"Морам да вам кажем ради потпуне искрености и отворености, да се Радио-Телевизија Србије (РТС) мало повукао под тим притисцима. Некоректно је извештавање РТС-а и о председнику Републике Србије Александру Вучићу и на рачун Српске напредне странке када се ради о теми избора. Дакле, ту је опозиција у потпуности доминантна, они вам то спочитавају, ви сте се повукли под тим притисцима. Ми не можемо да се повучемо под тим притисцима и нећемо бранити власт, зато што нас власт не занима", рекла је Брнабић.

Напоменула је да Србија не може да буде сунцокрет, да се окреће тако како диктирају страни центри моћи.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1