Вести

БРНАБИЋ: "ОТВОРЕНИ БАЛКАН" ОЛАКШАВА СВАКОДНЕВНИ ЖИВОТ И ПОВЕЋАВА СТАНДАРД ГРАЂАНА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да Владе Србије иницијативом Отворени Балкан жели да олакша проток робе, људи, капитала и услуга, како би свима у земљи олакшала свакодневни живот и трговину, како би повећали стандард грађана.

"У оквиру иницијативе Отворени Балкан ми већ имамо важне резултате, а када је премијер Дмитар Ковачевски био у Србији видели смо огромно повећање међусобне робне размене", рекла је Брнабић.

Обишла је продајно место "Open Balkan" - електронска наплата путарине, на наплатној станици Прешево, у смеру ка Северној Македонији у друштву председника Владе Северне Македоније Дмитра Ковачевског и ресорних министара, Гораном Весићем и Благојем Бочварским.

Брнабић је истакла да тренутно таг за јединствену наплату путарине може да се користи само за путнички саобраћај, а да ће од петка бити омогућен и за камионе и привреду.

"У 2022. години 1,48 милијарде евра робне размене. Србија је извезла нешто мање од милијарде, а Северна Македонија нешто више од 500 милиона. Много је веће повећање било на страни Северне Македоније, више од 56, а на нашој страни 16 одсто. Иницијатива Отворени Балкан је за све стране добра ствар", навела је Брнабић.

Истакла је да Србија наставља сарадњу са Северном Македонијом и да је јун био јако важан месец за две земље, јер је потписано више споразума.

"Коначно, ако погледате месец јун видите колико напорно радимо на међусобном повезивању, 15. јуна смо завршили проширење граничног прелаза Прешево и са наше и са македонске стране, и сада имамо девет уместо седам трака. Грађевинску дозволу смо издали 29. јуна за гранични прелаз Прешево за транспортни прелаз и за неки дан почињемо изградњу потпуно новог транспортног  прелаза како би се побољшала трговинска размена", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је 26. јуна у Нишу потписан трилатерални споразум за прекограничну сарадњу и пројекте између Србије, Северне Македоније и Европске уније у износу од 9,7 милиона евра.

Брнабић је још једном истакла да ће за неколико дана бити омогућен таг и за камионе. 

"Разговараћу са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским да и они именују свог председавајућег за копредседавајућег за мешовиту комисију за економску сарадњу и да наставимо даље у најбоље интересу наших грађана и привреде. Иницијатива је већ показала своје конкретне резултате", рекла је Брнабић.

 

Заједно радимо у региону да читав европски транзит иде преко Балкана

Брнабић je рекла да Влада Србије ради на томе да, заједно са другим регионалним државама, читав саобраћајни транзит Европе привуче да иде преко земаља Западног Балкана.

Истакла је да пројектима који доносе конкретну корист грађанима сви желе да се прикључе.

"Иницијатива Отворени Балкан је отворена за све, а када имате овакав пројекат, који грађанима доноси конкретну корист, онда видите да и други, ван овог региона, желе да се прикључе, као Хрватска и Грчка. Не читавој иницијативи, али да конкретним пројектима", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је за Србију изузетно важно да се пројекту јединствене наплате путарине прикључе и друге земље, јер ће то директно утицати на БДП Србије.

"То значи економски раст. Повећане плате и пензије. Добро је што ми сада већ захваљујући овом пројекту радимо сви заједно да транзит читаве Европе повучемо преко Балкана", рекла је Брнабић.

Најавила је да ће пројекат "Open Balkan ID" почети од августа или септембра.

"Верујем да ће тада, када отворимо "Open Balkan", грађани из Босне и Херцеговине, Црне Горе желети да се прикључе и да ће рећи "зашто ја када путујем кроз Балкан морам да чекам на неком другом прелазу, али не бих ни један једини минут да сам у оквиру иницијативе Отворени Балкан". Очекујем да ће се полако сви у оквиру Западног Балкана прикључити овој иницијативи. Али за то је потребно да имамо што више пројеката и да показујемо конкретне бенефите за привреду и грађане", рекла је Брнабић.

Навела је да ће железнички коридор 10, који ће ићи од Београда, преко Ниша, Прешева до границе са Северном Македонијом, договорено ићи до Скопља, а затим према Грчкој.

"То је пројекат који ће финансирати Европска унија делом из грант средства из "WBIF" за Западни Балкан. Следећи огромни пројекат и значајно повезивање између Србије и Северне Македоније. Не верујем да пре 2025. године може започети изградња, када ће бити завршена пројектно-техничка документација, али радимо на томе да у блиској будућности људи практично из Скопља путују за Будимпешту и касније ка централној и западној Европи. То ће бити један потпуно другачији Балкан", закључила је Брнабић.

 

Светла будућност Отвореног Балкана, сутра са Рамом о томе

Брнабић је изјавила да верује да је будућност иницијативе Отворени Балкан светла и да ће сутра у Тирани о томе разговарати са албанским премијером Едијем Рамом.

"Без обзира на одређене изјаве, не верујем да је Рама против иницијативе Отворени Балкан, мислим да је о томе причао и на последњој прес конференцији са председником (Републике) Србије Александром Вучићем. Верујем да је њена будућност светла и безбедна и да ће се и остале земље из региона прикључити овој иницијативи", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара о будућности Отвореног Балкана.

Како је рекла, Отворени Балкан је аутохтона и изузетно практична иницијатива, јер сваки пројекат који се ради у оквиру ње има конкретну примену и директно се осећају његови бенефити за привреду и за грађане.

"Ово је само почетак, а ако видите међусобну робну размену између Албаније, Србије и Северне Македоније, усклађивање царинских, фитосанитарних процедура, скраћивање чекања на граничним прелазима, грађани и привреда ће не само нас него и следеће генерације политичара терати да наставе са овом иницијативом и да је проширују" рекла је Брнабић.

Додала је да је исто тако убеђена да ће и остале политичаре у региону њихови привредници и грађани терати да се прикључе Отвореном Балкану.

"У 21. веку слободан проток људи, роба и капитала, олакшавање студирања, лечења, радних дозвола је нешто што има сигурну будућност. Ова иницијатива ће направити другачију и бољу будућност од прошлости коју смо имали, пре свега оне из деведесетих година. Као одговорни политичари показаћемо младима у региону да можемо да направимо другачије услове и бољу будућност што ће значити да ће они остати овде, овде стварати своје породице и додатну вредност за све земље у региону", нагласила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг