Вести

БРНАБИЋ: ОПОЗИЦИЈА НИШТА НЕ МОЖЕ ДА ПОНУДИ СРБИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће се у току дана састати са председником Републике Србије Александром Вучићем, са којим ће разговарати о његовом присуству на седници Владе у четвртак, као и да све грађане Србије тада очекују лепе вести.

"Данас ћу имати састанак са председником Александром Вучићем на ком ћемо припремати ту седницу Владе, јер сам у среду у Паризу са потпредседником Владе и министром финансија Синишом Малим где се боримо да Београд буде кандидат за домаћина Међународне Специјализоване изложбе ЕXПО 2027 јер бисмо волели да то доведемо у Србију како бисмо читавом свету показали шта имамо да понудимо", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила и на то да нема проблем са тим да понуди оставку на место председнице Владе Србије и да иде на изборе.

"С обзиром на писања тајкунских медија, само да буде јасно - у сваком тренутку сам спремна да, као председница Владе, поднесем оставку и то председник Александар Вучић зна и, за сада, одбија. Можда се предомисли", навела је Брнабић.

Брнабић је додала да се као председница Владе не плаши ничега и да зна да се ни Вучић не плаши ничега јер заједно раде најбоље што умеју за добробит Србије.

"Иза Александра Вучића остају путеви, брзе пруге, фабрике, радна места, ствари о којима ми до пре 7-8 година нисмо могли ни да сањамо, док велики део опозиције каже како нама Моравски коридор ни не треба јер су за њих људи који тамо живе грађани другог реда", рекла је Брнабић гостујући на телевизији Хепи.

Брнабић је додала да иза Вучића остаје и брза пруга до Новог Сада, ускоро и до Суботице и да данас Србија има чему да се нада.

"Клинички центар Ниш је изградио Вучић са тимом, затим Клинички центар Србије, као и здравствене станице у сваком селу. Ја сам понудила оставку председнику, али сам ту да бих радила нешто за своју земљу, бескрајно сам поносна што сам део тима Александра Вучића и никада се тога нећу одрећи јер је он све дао за ову земљу", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је она увела електронску управу у Републику Србију, да Е-управа није ни постојала, већ црвене - мастиљаве књиге, као и да је 2017. године уведено програмирање у школама и уложено 60 милиона евра да ђаци могу да користе дигиталне уџбенике.

Говорећи о протестима који су били одржани у суботу 3. јуна, рекла је да је на тим протестима један од говорника био и Иван Ивановић.

"Господин Иван Ивановић је био један од говорника на протесту, сви ти људи знају шта је он причао, да не постоји ниједна традиционална вредност коју он није увредио. Ако је он популаран и представља ту елиту ненасилне Србије, то показује интегритет људи који су тамо били. Ја не бих ишла ни на један скуп на коме је Иван Ивановић јер знам шта је све раније причао", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да на протестима има и људи који раде за Владу Србије као постављена лица, функционери и да сваки дан долазе на посао.

"Сваки дан долазе на посао као функционери у тој Влади, која је ваљда донела све најгоре овој Србији, која је ужасна, насилна, покварила ово друштво, и као поносни функционери које је поставила та Влада, тај Александар Вучић, та Српска напредна странка, та Ана Брнабић, дођу на посао и не кажу да им је ужасно и да мрзе шта су Влада и политичке елите које су тренутно на власти направиле од Србије. Не, они и даље седе као функционери те Владе", рекла је Брнабићева.

Брнабић је додала да никада не би била у Влади за коју мисли да је упропастила Србију.

"На тим ненасилним протестима имате и фотографију обешеног Александра Вучића, због чега сам реаговала исте вечери. Ставила сам се у те ципеле, како би свом детету објаснила шта то представља. Они се хвале сликама деце које су довели на протесте, а како објаснити детету слику обешеног Вучића?", рекла је Брнабић.

 

За рапродају ресурса оптужују нас они који су поклонили НИС, продали водоизворишта и затворили биоскопе

Брнабић је изјавила да је невероватно да Владу за распродају националних ресурса оптужују они који су за време своје владавине поклонили Нафтну индустрију Србије странцима.

Брнабић је упитала како је могуће да нико не пита данашњу опозицију зашто су уништили све што су могли док су били на власти.

"Од свих људи, Мариника Тепић прича како смо ми у скупштину потурили тајно предлог Закона о управљању привредним друштвима који су у власништву Републике Србије, јер желимо да распродамо све наше ресурсе. Мариника Тепић, која долази из Војводине, била је у странци ЛСВ, па многе друге странке и након тога. И те 2008. године, када је за 400 милиона не продат, већ поклоњен НИС, они су на власти били тада. То је један од наших најважнијих ресурса. У време те власти су продата, словом и бројем, сва водоизворишта. И кисела, и обична вода, све је продато странцима. И они се сада боре за националне ресурсе? Заиста?", пита Брнабић.

Брнабић је истакла да се синоћ догодио невиђени парадокс, када је у студију једне телевизије истакнути радник у култури седео поред Маринике Тепић, десне руке Драгана Ђиласа, који је био на власти када је култура у Србији угашена.

"И нико госпођу Тепић не пита, извините ви док сте били на власти, распродали сте све биоскопе, сва водоизворишта, НИС поклонили, угасили сте културу и затворили сте све биоскопе. Али то ништа није важно ту нема принципијелности, никаквих вредности. Данас се 119 пута више улаже у филмску продукцију него у време њихове власти. Ми смо довели и инвеститоре за биоскопе, који су приватизовани, они су их приватизовали. Отворили смо Народни музеј и Музеј савремене уметности. У филмове се уопште није улагало па им нису били ни потребни биоскопи, већ је било исплативије продати их родбини, пријатељима, ортацима, ортацима ортака", рекла је Брнабић.

"Ми данас градимо још једно позориште у Београду, у оквиру Мултифункционалног културног центра у Ложионици. И сада смо ми ужасни и не улажемо у културу, безуби и крезуби, грађани другог реда, са којима не може да се прича јер нису способни да разумеју, а ти који са вама седе у студију, који су све уништили и распродали, они су пристојна Србија? Па неће бити да је тако", закључила је Брнабић.

 

Да ли је Иван Ивановић који годинама вређа СПЦ, Роме, муслимане и ЛГБТ популацију пристојна и ненасилна Србија?

Премијерка Брнабић изјавила је да је парадоксално што је у суботу на скупу против насиља један од говорника био човек који годинама врши насиље.

Она је гостујући у јутарњем програму Хепи телевизије рекла да не постоји мањинска група у Србији коју Иван Ивановић није увредио али је, изненађујуће, потпуно подобан да говори на скупу против насиља. 

“Од Рома, Босанки, верника, ЛГБТ популације, Српске православне цркве… Сви су били брутално вређани од стране Ивана Ивановића, и то са националне фреквенције. Нунс и организације цивилног друштва су тражиле да РЕМ одузме фреквенцију Првој због његовог говора мржње. Човек се спрдао са силованим Босанкама у рату… Али нема везе. Он је сада популаран, он је ненасилна Србија. Ја не бих никада у животу отишла на протест на коме говори Иван Ивановић. Пристојна Србија се пробудила а тој пристојнијој Србији прича Иван Ивановић? Па молим вас. Драган Бјелогрлић је такође говорио на протесту, човек против кога је у току процес јер је физички напао човека, који је знатно старији од њега. То су све камере забележиле иначе и цела Србија је то видела. Он говори на протесту против насиља? То је принципијелно?”, упитала је премијерка Брнабић.

Она је истакла да је у суботу реаговала када је видела лутку обешеног Александра Вучића, јер јој је било нејасно како ће ти сви људи на протесту против насиља то објаснити деци која то виде. “Ја сам питала како бисте то објаснили својој деци, то је један чика који нам се не свиђа па смо га обесили. Аха, значи када се са неким не слажеш можеш да га обесиш? Посебан ниво лудила су оптужбе да смо ми довели тог човека на протест, а он редовни гост на тајкунским медијима. Ту је тешко победити, јер једна лаж сустиже другу лаж. Реаговала сам не као председница Владе већ чисто људски. Какав темељ постављате за нове, ненасилне генерације? Онда су рекли па видите да нико није ухапшен, они су то подметнули, не наседајте. Полиција и тужилаштво ухапсе човека, који је присталица опозиције, извесни продуцент, онда је данас главно питање зашто је јадни човек приведен, па он је само држао транспарент? И тако у круг, ту нема краја и ту је тешко победити, јер је то моћ тајкунских медија који понављам, креирају паралелни свет.”, каже премијерка Брнабић.

Премијерка Брнабић је навела да смо и синоћ у емисији Утисак недеље имали прилике да чујемо како организатори протеста виде остатак Србије.

“Чули смо како позивају сараднике председника Александра Вучића да га уразуме. Једна од учесника те емисије, која долази из области културе па има и већу тежину, на експлицитно питање водитељке да ли бисте сматрали да је разговор са Александром Вучићем издаја, она је рекла да. То је вредност протеста. Нећете разговор са председником Александром Вучићем, а позивате на ненасилно друштво? Шта ви онда хоћете? Шта је са 2,3 милиона грађана који су гласали за Александра Вучића лично? Они немају никакву вредност? Онда водитељка пита шта је оно што сте ви хтели да власт разуме вашим учешћем а она каже ја нисам хтела да ме власт разуме, ми смо две цивилизације. Дакле, они су виша раса, ми њих велике не можемо да разумемо. Тако вређате грађане Србије?”, пита премијерка Брнабић.

 

Посланик Маринике Тепић ми јавно претио силовањем и ја морам сваки дан у скупштини да се суочавам са њим

Премијерка Брнабић је такође истакла да је Мариника Тепић, једна од организатора протеста против насиља, шефица посланичке групе, чији је посланик њој претио силовањем у Задрузи, баш у ријалитију програму, против кога се боре. "Обећавао ми је да ћу бити у Задрузи са црнцем где ће ме данима силовати. Он је на врху листе Маринике Тепић. И ја сам натерана да сваки дан у скупштини гледам њега, морам да одговарам на његова питања, да причам са човеком који је мени претио силовањем. То је нормално? То је борба против насиља? Када причамо о ријалитијима, Ђилас је лично зарађивао на ријалити програмима, председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић од тога никада ништа нису зарадили. Он је кућу Великог брата изградио у Пионирском граду. Када је зарадио довољно новца, није склонио за собом и вратио ту имовину граду у првобитно стање, већ се то урадило о трошку грађана. Он је ријалити довео на телевизију Б92, која је била симбол грађанске елите. Од тада је унизио ту телевизију и она више никада није била то што је била пре тога. И њих нико не пита а извините, зашто сте то урадили?”, каже премијерка Брнабић.

 

Грађане очекују добре вести

Премијерка Брнабић каже да ће у четвртак, након седнице Владе којој ће присуствовати и председник Александар Вучић, грађане сачекати јако добре вести и да нема потребе за нервозом.

"После ове емисије разговараћу са председником, морамо да се припремимо за четвртак и да не буде забуне, нећемо саопштити неке лоше вести већ баш супротно –  добре вести за наше грађане".

Премијерка Брнабић је подвукла да је потпуно невероватно да се у једном делу јавности провлачи наратив како се председник Александар Вучић, она и остали чланови Владе нечега плаше.

"Ни у једном тренутку немам проблем са тим да понудим оставку као председница Владе. То председник Александар Вучић зна већ неко време и за сада одбија. Да ли ће се то променити у наредним данима - видећемо. У читавом игроказу који се прави у Републици Србији ми је најневероватније да се провлачи наратив да се ми нечега плашимо. Чега би се плашио председник Александар Вучић? Сваки дан радимо најбоље што можемо и најбоље што умемо за добробит наше земље и свих наших грађана. Да одемо у опозицију? Никакав проблем. Иза председника Александра Вучића остају пруге, путеви, ствари о којима ми пре 10 година смо могли само да сањамо. Ко је веровао да ћемо икада имати аутопут до Чачка, а крајем године ћемо га имати до Пожеге? Ми градимо Моравски коридор, за који је Драган Ђилас, окосница опозиције, рекао да нам не треба. Зашто? Зато што су грађани тог дела Србије грађани другог реда, за њих не треба пут који спаја исток и запад Републике Србије. Фабрике, радна места, око 500.000 новоотворених радних места остаје иза Александра Вучића. Грађани данас имају чему да се надају, данас могу да обезбеде нешто својој деци а та деца имају перспективу и могу да остану овде. То је његова заоставштина, чега он има да се плаши?", пита премијерка Брнабић.

"Не знам како јер не желе на изборе, али шта то они нуде када би дошли на власт? Јел има неки политичар који до сада није био на власти, кога већ не познајемо? Јесу градили пруге и путеве? Ми нисмо почели Клинички центар Србије на време јер га они нису, пазите сад, ни легализовали! Ми смо морали прво да легализујемо па да градимо. Са друге стране, ја сам овде да урадим нешто за земљу коју највише волим, за нашу Србију. Увек и заувек ћу бити поносна што сам део тима председника Александра Вучића. Сутра, кад не будем премијерка претите ми затвором. Због чега, за шта да одговарам? Што сам увела електронску управу у Србију? Ми смо имали све у црвеним регистраторима до 2016. године. Морали сте да идете по извод из матичне књиге рођених у ваш родни крај, слали су вам аутобусом родбина и компаније. То није било пре 50 или 100 година, то је било 2016. године. Сваки пут када платим порезе преко еУправе, електронски картицом, знам да то никоме није било потребно а сада смо се на то навикли, што је добро. Чега да се плашимо? Па завршили смо ствари о којима смо некада само могли да сањамо. Људи ходају данас усправне главе јер знају да смо способни да изградимо аутопут, брзу пругу, Београд на води…”, закључила је премијерка Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи