Вести

БРНАБИЋ: ОГРОМАН УСПЕХ СРБИЈЕ У ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ

Србија је четврта у Европи, а 11. на свету по "GovTec" Индексу зрелости технологија у јавној управи који утврђује Светска банка, речено је на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је то огроман успех.

"Показује другачије лице наше земље, да можемо да се такмичимо са најбољима, да будемо у светском врху, и да имамо још много потенцијала и прилика за будућност", рекла је премијерка.

Додала је да је Србија међу "GovTec" лидерима у свету, као земља са највећим Индексом, да смо у Европи четврти, а у широј југоисточној Европи "апсолутни лидери".

Рангирано је 198 држава, светски лидер је Јужна Кореја, Бразил је на другом месту, Саудијска Арабија трећа, Француска шеста, Индија седма, Монголија на 9. а Русија на 10. месту.

Индекс мери унапређење свих аспеката државне управе кроз дигитализацију.

Са 89,5 посто зрелости, Србија је четврта у Европи после Естоније, Француске и Литваније.

Далеко је најбоља у региону, а за две године Србија је напредовала 40 позиција, што је сврстава у најбрже и најагилније дигиталне владе у свету.

Индекс мери државне ИТ системе, доступност електронских услуга, интеракцију државе са грађанима и капацитет за даљу дигиталну трансформацију.

Брнабић је истакла да је Србија трећа у свету по дигиталној интеракцији са грађанима.

"То је због наше употребе портала јавних података. Јединствени смо по томе што грађани могу да тамо погледају, на пример, читав систем просвете, као и због портала еКонсултације који ради од марта и где омогућавамо свима да учествују у консултацијама о прописима", рекла је Брнабић.

По капацитетима за даљу дигиталну трансформацију Србија је напредовала за 59 места.

Премијерка је истакла да је ово показатељ успеха који је Србија остварила од 2016. године, и додала да зна да нема ниједног грађанина који не зна колико је у фокусу Владе Србије дигитална трансформација.

"Важно је да кроз дигитализацију постанемо истински сервис грађанима. Ово је огроман показатељ да смо успели, али и показатељ да морамо још много више", поручила је Брнабић.

Додала је да овакви успеси помажу да се привуче више инвеститора, и јефтинији капитал, те да се Србија брендира као земља добра за живот и инвестиције.

Брнабић је рекла и да је са Светском банком дефинисан пројекат за прављење "GovTec" центра у Србији, и истакла како верује да ће по овом Индексу Србија бити међу првих пет у свету.

Брнабић је оценила да је дигитализација један од премијерских успеха којима је најпоноснија.

Брнабић и Јовановић најавили су да ће у 2023.години бити настављена едукација старијих о предностима дигитализације како кроз старачке домове тако и кроз ИТ караван који ће обићи 30 градова.

 

 

Насилно уклањање барикада био би напад на жене, децу, старије

Брнабић је изјавила да не верује у сценарио у којем би косовска полиција насилно уклањала барикаде на северу Косова и Метохије, као и да не зна како да се разговара о француско-немачком предлогу када још није примењен Бриселски споразум.

Говорећи о барикадама на северу Косова и Метохије, Брнабић је истакла да косовска полиција не треба ни да помисли да их насилно уклања јер би то био напад на жене и децу, старије људе и просветаре који су на њима.

"Не верујем у такав сценарио. Довољно је разума код међународних чинилаца, пре свега Кфора", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Истакла је добру сарадњу са Кфором, као и да је озбиљност показана јер и даље разматрају захтев Србије да се врати део снага на Косово и Метохију по резолуцији 12 44.

"Чекамо да се Кфор огласи. Стрпљиво. Верујем да ће нешто рећи", рекла је Брнабић.

Председница Владе је такође рекла да не зна како да се разговора о новом споразуму за решење проблема Косова и Метохије када није имплементиран први Бриселски споразум из 2013. године.

"Чекамо да се имплементира први Бриселски споразум. Не знам како да разговарам о новом француско немачком предлогу када Бриселски није имплементиран а гарантовала га је ЕУ", рекла је Брнабић.

Оценила је да је питање свих питања ко ће имплементирати први споразум.

"Увек смо ту за све разговоре. А питање за ЕУ и САД је ко ће да гарантује имплементацију", рекла је Брнабић.

Подсетила је да Брисел који је био гарант није натерао Приштину да имплементира Заједницу српских општина.

Оценила је да извесна врста разума фали код Аљбина Куртија који је објавио нову листу на којој су председник Србије и неки чланови његове породице.

На питања о раду ЕПС-а, Брнабић је истакла да та компанија никада није имала професионални менаџмент.

Навела је да је у време СНС инвестирано у ЕПС и енергетику Србије.

"Било ко нам спочитава што нисмо нешто урадили, питала бих а шта сте ви урадили. Шта су они ново урадили, ти који спочитавају што није било професионалног менаџмента", рекла је Брнабић.

Оценила је да је у поређењу са временима других менаџмента ово било златно доба инвестиција за ЕПС и енергетику.

 

Јунајтед група беспризорно притиска РЕМ око фреквенције

Брнабић је изјавила да медији Јунајтед групе врше беспризорне притиске на РЕМ око додељивања фреквенције.

У одговору на питање новинара Н1 да ли је иступ посланице СНС Марине Рагуш истовремено и порука те странке да медији који нису у групи оних који подржавају власт не могу до националне тв фреквенције, Брнабић је као примере таргетирања навела објаве о сину Александра Вучића и свом брату.

"Националну фреквенцију, не дајем ни ја, ни министар. Додељује је независно тело. А свакодневно медији Јунајтед групе врше беспризорни притисак на њих да се изда фреквенција овом или оном. И то је истина", рекла је Брнабић.

Навела је и да је Јунајтед група регистрована у Луксембургу, те да се емитује прекогранично, односно реемитује у Србији, и нагласила да тако овде не плаћају ни порезе ни накнаде.

 

 

Извор: Танјуг