Вести

БРНАБИЋ: ОДЛИЧНИ ПОЛИТИЧКИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И ШПАНИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са министром спољних послова Шпаније Хосеом Мануелом Албаресом Буеном.

Брнабић је на почетку састанка Албаресу Буену пожелела добродошлицу, с обзиром на то да му је ово прва званична посета нашој земљи.

У отвореном и срдачном разговору, саговорници су се сагласили да су политички односи двеју земаља одлични, да су засновани на чврстим темељима, као и да они представљају јаку потпору за даље снажење сарадње у осталим областима, уз посебан осврт на економију и трговину.

Брнабић је захвалила Шпанији на принципијелном ставу поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Брнабић је уједно обавестила министра спољних послова Шпаније о дијалогу Београда и Приштине, скренувши пажњу на провокације на терену, нападе и узнемиравање српског становништва, скрнављење културног наслеђа,  као и чињеницу да Приштина не примењује своје обавезе из Бриселског споразума.

Брнабић се када је реч о евроинтеграцијама, захвалила Шпанији на подршци коју пружа Србији.

У светлу председавања Шпаније Савету ЕУ у другој половини 2023. године, Брнабић је посебно истакла значај данашњег потписивања Меморандума о разумевању о унапређењу сарадње у области европских интеграција између двеју држава.

Министар Албарес Буено подвукао је да је пријатељство двеју земаља јако, да су политички односи Србије и Шпаније одлични, као и да ће Шпанија током свог председавања Саветом ЕУ политици проширења придати важну улогу.

 

 

 

Извор: Танјуг