Вести

БРНАБИЋ: НОВА ЕРА РАЗВОЈА ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ ОЧЕКУЈЕ СРБИЈУ И КОРЕЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да Јужну Кореју и Србију очекује нова ера у развоју економских и политичких односа.

Брнабић је, отварајући регионалну конференцију која се одржава у оквиру Програма размене знања 2023, у организацији Корејске агенције за промоцију трговине и инвестиција (КОТРА), подсетила да се недавно вратила из посете Кореји која је била јако успешна и где се срела са председником владе те земље. 

Како је додала током те посете, осим сусрета са представницина разних компанија из Кореје, потписан је и Споразума о узајамном подстицању и промоцији инвестиција, а почели су и разговори о економском партнерству између Србије и Кореје. 

"До краја године, надам се да ћемо успети да потпишемо и један споразим са још једном корејском компанијом о њиховој могућој инвестицији у Србији. То све је важно како би се покренула нова ера у политичким и економским одосима између Кореје и Србије", рекла је Брнабић. 

Додала је и да је захваљујући програму размене знања, односно директне подршке Кореје нашим капацитетима и нашем знању, Србија већ има конкретне користи, преко канцеларије Владе Србије за информационе технологије и еУправу.

"Захваљујући размени знања са Корејом, можемо да се похвалимо у Србији са чак два српско-корејска информациона центра и то једним у Београду и једним у Нишу и једина смо земља у региону која има та два центра", истакла је премијерка Брнабић. 

Брнабић је најавила и да ће будућа подршка Кореје Србији бити у областима које ће бити у фокусу нашег будућег развоја, а то су вештачка интелигенција и биотехнологије. 

"Захваљујући подршци Кореје, када је реч о вештачкој интелигенцији, ми смо завршили 2019. Стратегију развоја вештачке интелигенције као тек 26 земља у свету са таквом стратегијом и прва земља у овом делу Европе. Наставили смо да радимо на њеној имплементацији и основали институт за развој" додала је Брнабић. 

Премијерка је нагласила и да је Кореја Србији дала подршку да постанемо пуноправни члан глобалног партнерства, односно глобалне алијансе за развој вештачке интелигенције у којој је у овом тренутку само 29 земаља света.

"Биотехнологије ће у будућности бити основа за развој свих оних земаља које разумеју куда свет иде, а Кореја је један од светских лидера и Србија не може да пожели једног од бољих партнера који ће нам својим знањем и искуством помоћи да подигнемо наше капацитете", истакла је Брнабић и захвалила Кореји што је омогућила Србији да буде домаћин данашњег семинара.

 

 

Извор: Танјуг