Вести

БРНАБИЋ: НЕМА ЈОШ РАЗЛОГА ДА ЗАТВАРАМО ВРТИЋЕ, ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТЕ

Премијерка Србије, Ана Брнабић, изјавила је да упркос паници код грађана због Корона вируса нема разлога да се затворе вртићи, школе и факултети и истакла да је то став стручњака.

"Став струке је да апсолутно никаквог стручног оправдања и никакве стручне основе нема да у овом тренутку затварамо школе, вртиће и факултете, већ да би то било контрапродуктивно", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је то изузетно осетљива тема и да је зато још једном разговарала са председником Србије, Александром Вучићем.

Рекла је да је Вучић инсистирао да се још једном размотри то питање, али да је она изнела став да то не би требало да се уради пошто је став струке по том питању јединствен.

Брнабић је истакла да би то било контрапродуктивно, пре свега, зато што то не би била гаранција да би деца и млади седели у кући, у изолацији, већ би се можда скупљали на неком другом месту.

Брнабић је додала да би у том случају имали много мању контролу над децом него ако су она у школи.

"У том смислу не би ништа паметно нити позитивно учинили у овом тренутку, упркос паници и хистерији", рекла је Бранабић.

Брнабић је истакла да је управо о томе обавестила председника Вучића, да не може да донесе одлуку о затварању школа пошто би то било супротно ставу струке.

"Молим родитеље, наставнике и директоре школа, као и све запослене у образовању да разумеју то и да слушамо стручњаке. Могуће је да ће се ова ситуација променити, али нама је заиста сваки дан важан", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће се састанци одржавати и викендом, а да ће најкасније у понедељак бити одржан нови састанак по питању школа, када ће се рамострити нови подаци и ситуација.

Брнабић је рекла да је са Министарством просвете покренута припема, како би се омогућила настава од куће, али и да је одржан састанак са РТС-ом о томе да се одређена настава одвија и на каналима РТС-а, као и припрема да се део наставе одвија и путем дигиталних уџбеника.

"Ми ћемо бити спремни и да од понедељка ово урадимо, ако то буде став струке. Разумем сву забринутост, али најпаметније је да урадимо оно што кажу стручњаци. Без обзира на сву панику и све позиве и притисак, не можемо донети одлуку која није у складу са оним што стрика говори", поручила је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је на савет струке зимски распуст био продужен за недељу дана због епидемије грипа, те да је баш захваљујући тој одлуци "завршена" епидемија грипа, пре него што је регистрован први случај Корона вируса у земљи.

"Не бежимо од тога, нико од власти не бежи од тога. Тада је савет био такав. Разумем да је тешко, најлакше би било политички да затворимо школе, али у овом тренутку слушаћемо само струку. Толико пута нам је помогла, и без обзира на хистерију и панику, стајаћемо иза струке", рекла је Брнабић.

 

Фудбалске утакмице без публике

Влада Србије донеће одлуку да се фудбалске утакмице у земљи играју без присуства публике, најавила је Брнабић.

"Моја молба и у консултацији са стручњацима је била да, ипак, не дозволимо публику на фудбалским утакмицама. Сви су се сложили и данас ћемо на седници Владе донети одлуку да забрањујемо публику на фудбалским утакмицама", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је став стручњака да је то више психолошки важно, него што има неког стручног оправдања, будући да су фудбалске утакмице манифестације на отвореном, али ће, рекла је, Влада, ипак донети одлуку о утакмицама без публике.

Брнабић је навела да је по питању присуства публике на фудбалским утакмицама различита одлука доношена од земље до земље.

Додала је да је у неким земљама дозвољено присуство публике на мечевима, али да у том случају постоје посебне мере којих се публика придржава, попут оних да је продаја карата само електронска, да је свако друго место попуњено...

 

 

Извор: Танјуг