Вести

БРНАБИЋ: НА КРИЗНОМ ШТАБУ ГЛАВНА ТЕМА ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

На данашњој седници Кризног штаба главна тема биће почетак школске године, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, истичући да су на разговоре позвани представници синдиката, просветних радника, као и председници Форума београдских гиманзија и Удружења педијатара.

"Предлог је да кренемо нормално у школску годину, сa пуним фондом часова, уз обавезне маске, а апелујемо на све просветне раднике да се вакцинишу. Мислим да је изузетно важно да ове школске године деца крену нормално у школу", рекла је Брнабић.

Додала је да се мора научити да се живи са вирусом и да су свима доступне вакцине, које су, истиче, главна мера у борби против епидемије.

"Имамо око 52 одсто вакцинисане пунолетне популације, то није ни приближно довољно, али нас спасава. Међутим, морамо брже и боље", нагласила је Брнабић.

 

Ако може, вакцинација медицинара да буде обавезна

Лекари морају да воде примером, то је део њихове одговорности и сматрам да 100 одсто здравствених радника треба да буде вакцинисано протв ковида, поручила је Брнабић. 

Брнабић је рекла да ће једна од тема на данашњој седници Кризног штаба бити и обавезна вакцинација здравствених радника. 

"Имамо 66 одсто здравствених радника који су вакцинисани, огроман број њих није. Основна одговорност је да се вакцинишу. Ако можемо, ја бих ишла на обавезну вакцинацију за њих", рекла је Брнабић.

Наводи, изговори да се не вакцинишемо се увек могу тражити, али, поручује да треба веровати лекарима и науци. 

Брнабић је истакла да је изузетно важна и вакцинација младих, којих је у Србији вакцинисано тек око 20 одсто. 

Како је навела, изричито је против мера затварања, јер, сматра да сви морају да науче да живе са вирусом.

Брнабић је нагласила и да је значајно да се до краја године отвори Центар за секвенцирање генома и боинформатику за праћење мутација вируса, у шта је уложено пет милиона евра. 

"То ће бити ствар националне безбедности", нагласила је Брнабић.

 

Очекујем Ципријани хотел у Београду, важно за туризам

Београд би у наредних неколико месеци могао да добије ресторан, а касније и хотел чувене италијанске компаније "Ципријани", изјавила је Брнабић.

Брнабић је поручила да је састанак са директором италијанске компаније Ђузепеом Ципријанијем био одличан и да је отварање ресторана и хотела велика ствар за туризам, поготово јер је реч о једном од лидера у области угоститељства и хотелијерства.

На питање шта је са инвеститорима који одлазе, премијерка каже да је током читавог ковид периода само један инвеститор отишао, што је, наводи, за Гинисову књигу рекорда.

"Тај инвеститор је делимично отишао због ковида, не само код нас, него на светском тржишту, али помоћи ћемо тим људима да нађу нови посао", рекла је Брнабић и додала да очекује да ће у наредних неколико недеља бити потписан први уговор као један од резултата њене посете Њујорку.

У питању је једна значајна ИТ компанија која долази из Сједињених Америчких Држава и отвара своју компанију у Србији, навела је Брнабић.

"Али долазе и друге компаније", додале је Брнабић.

Када је реч о минималној цени рада, она наводи да ће присуствовати седници Социјално-економског савета, као и да је начелно донета одлука да цена буде изнад 35.000.

Иначе, представници Министарства финансија предложили су да минимална цена рада буде 35.012 динара, са чим се представници синдиката нису сагласили, већ остали при ставу да цена мора бити изједначена са минималном потрошачком корпом - 39.000 динара.

Брнабић је поручила да разуме синдикате као и послодавце, али и да је држава значајан део трошкова преузела на себе.

"Гледаћемо да тако урадимо и овај пут, али не делује ми реално да може доћи до 39.000", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва