Вести

БРНАБИЋ: МОРАМО ДА НАЂЕМО НАЧИН ДА ИЗ ОВОГА ИЗАЂЕМО ЈАЧИ

Председница Владе Републике Србија Ана Брнабић изјавила је да је и данас један у низу изузетно тешких дана, јер ће се обавити велики број сахрана и да морамо да нађемо начин да се као друштво окупимо и из овога изађемо још јачи.

Брнабић је за ТВ Хепи рекла да то у овом тренутку изгледа тешко зато што смо изгубили децу у школи и да је то прекретница у целом друштву, пошто је то прво такво убиство у школи у Србији.

Брнабић је подсетила да су се у Србији и раније дешавала масовна убиства у Србији,  2002. године у Лесковцу када је убијено седморо људи, у Јабуковцу деветоро, а да се то дешава и широм света.

Нагласила је да су САД у 2023. постигли рекорд у масовним пуцњавама јер су имали 189, од чега 19 у школама, а подсетила је и на случај Андреас Брејвика у Норвешкој који је убио 77 особа, махом деце, а да је у Русији прошле године 17 особа убијено у школи, а 21 рањено, док је у Немачкој 2002. у школи бивши ученик убио 16 људи.

"Ни у једном од тих случајева, нико никада у тим земљама није искористио за политички обрачун и напад на државне структуре, председника, власт. То је заиста незамисливо и несхватљиво. Опозиција у овом тренутку не да време ни да се тугује", рекла је Брнабић. 

Према њеним  речима, донете су јако добре мере, које се, пре свега, односе на потпуно разоружање земље.

"90 одсто оружја је легално, али ће бити откупљено од људи. Изузетно добра мера је 1.200 полицајаца за школе, што ће, сигурна сам, спречити и вршњачко насиље уз све остале мере које спроводимо. Смањивање кривично-правне границе за кривичну одговорност са 14 на 12 година и повећано присуство органа полиције на улицама, такође", навела је Брнабић.

Додала је да ће те мере дати резултате, али да уместо да се окупимо у тузи и заједно разговарамо, нажалост, како је рекла, одређене политичке структуре су одлучиле да то искористе за нападе на Вучића и политичке структуре на власти.

Како је рекла, скандалозно је што је део опозиције искористио трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" и околини Младеновца да исполитизује те догађаје ради напада на председника Александра Вучића и власт.

"Тај дан када је било стравична трагедија у ОШ "Владислав Рибникар", тај дан да искористите да то исполитизујете, то је скандал и људски несхватљиво. Додатно је поражавајући позив на протесте док још траје тродневна жалост. Неко их је подсетио па су то пребацили на понедељак", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи