Вести

БРНАБИЋ: KОНКРЕТНЕ МЕРЕ ЗА ПОВРАТАК МЛАДИХ

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, изјавила је да се на повратку младих у земљу не ради само декларативно, већ се предузимају конкретне мере.

Брнабић је рекла да су усвојене мере како би се млади вратили у Србију, као и да се ради на томе да се млади подстакну да у Србији и остану.

"Ја сам средином 2018. године одлучила да позовем наше младе из дијаспоре да дођу у Србију, да се видимо у децембру, када они свакако долазе кући за дочек Нове године. То је била наша прва конференција, окупило се 250 младих и причали су шта очекују да би се вратили. Видели смо неке конкретне ствари о којима нико није причао", рекла је Брнабић.

Они су тада били позвани да дођу за годину дана и виде шта се променило и колико се Влада Србије тиме бави.

Брнабић је рекла да су владе раније само декларативно позивале младе да се врате.

"Сулудо је, кад погледате из генерације у генерацију, из владе у владу, зову да се врате, а нико не зна да када се враћају могу да унесу сопствену имовину до 5.000 евра, а преко тога плаћају царину као за увоз ствари", указала је Брнабић.

Брнабић је истакла да се то сада променило.

"Подигли смо лимит на 20.000 евра ако је неко до 10 година био у иностранству, а ако је био више од 10 година тог лимита нема", рекла је Брнабић.

Убрзана је и нострификација диплома, а од 1. јануара ове године уведена је е-нострификација.

"За нострификацију могу да се пријаве још у иностранству, да не морају овде да иду од шалтера до шалтера", рекла је Брнабић и додала да се уводе и порески подстицаји за младе из дијаспоре при запошљавању.

Брнабић је рекла да се, поред повратка људи из иностранства, ради и на задржавању младих у Србији.

"Ми нећемо достићи немачку плату још неко догледно време, али уређен систем и уређена држава су важни и док ми радимо на томе да се људи враћају, радимо на уређењу система. Реформа јавне администрације је најбољи пример колико смо далеко отишли у уређењу јавне управе. Електронска управа је управо борба против корупције", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је добијање грађевинске дозволе до 2017. године био најдужи и најкорумпиранији процес, а Србија је на Дуинг бизнис листи била други отпозади. "Kада смо увели електронско подношење, данас смо у првих десет", истакла је Брнабић.

"Нека влада у прошлости је на десет година забранила специјализацију, па нису могли да се усавршавају и морали су да иду у иностранство. Зашто је неко то урадио? Ја то не знам", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да данас то више није случај и да се милијарда евра улаже у инфраструктуру, како би радили у нормалним условима, са најбољом опремом.

"Имали смо повећање плата, па медицинске сестре данас имају плату као доктори до пре шест или седам година. То није довољно, али је боље и показује тренд – да ће бити боље, да се сређује и да се исплати овде остати", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг