Вести

БРНАБИЋ: ЈАКО ДОБРИ САСТАНЦИ СА МИНИСТРИМА У ЛОНДОНУ

Премијерка Републике Србије Ана Брнабић је изјавила данас да је имала изузетно добре састанке у Лондону са британским министром за енергетску безбедност и нулту емисију гасова Грантом Шапсом и британским шефом дипломатије Џејмсом Kлеверлијем, наводећи да је са њима разговарала о свим областима будуће сарадње.

Истакла је да је са Шапсом потписала Меморандум о разумевању у области енергетике, те да је Велика Британија исказала жељу да учествује у новој енергетској политици Србије.

"Реч је о зеленој транзицији, више обновљивих извора енергије, али постепено и на одржив начин, тако да не угрозимо наш енергетски сектор, радна места, али и да сачувамо наше рударе и њихов квалитет живота, али да полако идемо ка једном смеру који је по животну средину много одрживији, чистији и зеленији, али и ка једној, за будућност Србије бољој, већој енергетској независности и самоодрживости", рекла је Брнабић новинарима у Лондону.

Истакла је да је Велика Британија заинтересована за све, од великих хидроелектрана, преко мањих обновљивих извора енергије и пројеката великих батерија, до енергетске ефикасности.

Говорећи о састанку са британским шефом дипломатије Kлеверлијем, Брнабић је рекла да са њим разговарала о новој ери билатералних односа Србије и Велике Британије.

Истакла је да се то управо постиже потписивањем споразума попут Меморандума о разумевању у области енергетике, али и инфраструктурним пројектима.

"Моравски коридор радимо уз подршку УK Еxпорт Финанце, извозне банке Велике Британије и спроводи га британско-америчко-турска фирма Бехтел Енка. То је први огроман пројекат који заједно спроводимо и они финансирају кроз кредит", нагласила је Брнабић и додала да такви пројекти отварају врата за будућу сарадњу и за много боље билтералне односе.

Навела је да је са Kлеверлијем разговарала и о ситуацији у региони и на Kосову и Метохији.

"О потреби да најхитније дође до деескалације и њиховој жељи да дође до деескалације и њиховим порукама, у том смислу, упућеним Приштини и Kуртију", рекла је Брнабић.

Истакла је да је британског министра спољних послова обавестила о данашњој провокацији на северу KиМ.

"Подвукла сам да су у животном интересу Србије и Срба, како у централној Србији, тако и у нашој АП KиМ, мир, дугорочна стабилност и предвидивост те стабилности", рекла је Брнабић.

 

Kурти изазива нову ескалацију како би избегао обавезе из споразума

Брнабић је коментаришући најновија дешавања на северу KиМ, да је реч о новој провокацији како би премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти изазвао нову ескалацију и нов талас насиља и тако избегао обавезе из Бриселског и Охридског споразума, које укључују формирање Заједнице српских општина.

Брнабић је у изјави за медије у Лондону апеловала на међународне партнере да помогну Београду да сачува мир и стабилност и наставе да инсистирају на имплементацији свих споразума.

Брнабић је рекла да је са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан Стјуартом Пичом разговарала јуче о томе како да се унапреди ситуација у региону Западног Балкана, а да су се дотакли и теме Kосова и Метохије

"Разговарали смо и како можемо да направимо бољу сарадњу у том смислу и ближу комуникацију између Велике Британије и Србије, а посебно смо се дотакли теме KиМ", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је са Пичом разговарала и о томе да "не само да Kурти није имплементирао Бриселски споразум", већ је, како је навела, он активно радио, "вукао потезе директно супротне ономе сто стоји у Бриселском споразуму".

"Разговарали смо како да направимо сарадњу између Србију и Британије, а посебно смо се дотакли теме Kосова и Метохије", истакла је Брнабић.

Брнабић подсетила је да је Стујарт Пич био у Приштини непосредно након инцидената на северу KиМ и јавно рекао да "насилни упад у зграде српских општина није нешто што је искомуницирано са Великом Британијом, да је то била грешка и да хитно мора да дође до деескалације".

 

Важно да са Великом Британијом имамо што боље односе пре свега због Срба на KиМ

Брнабић је изјавила данас у Лондону како је Србији веома важно да са Великом Британијом, као с једним од највећих пријатеља тзв. Kосова, има што боље односе.

"Важно нам је да имамо што бољу комуникацију са Великом Британијом да можемо сваки пут да их позовемо и да имамо простор да им објаснимо како се Срби на KиМ тамо осећају и то је свакако у нашем најбољем интересу", навела је Брнабић.

Нагласила да је и да се то постиже тиме што у осталим областима имате много ближу и бољу сарадњу, као што су на пример енергетика, биотехнологија, универзитетска сарадња, област вештачке интелигенције, сарадња у одбрани, војна сарадња, па и културна сарадња.

"Ми ћемо у Лондону ускоро отворити Српски културни центар, ондосно креативну амбасаду Републике Србије", напоменула ја Брнабић.

Истакла је да се стратешки много инвестира у однос између Велике Британије и Србије.

"Намера нам је да имамо бољу комуникацију како би код оних који су највећи пропоненти независности Kосова, могли да имамо однос кредибилитета и поверења да разумеју у каквој се ситуацији налазе Срби на KиМ", рекла је Брнабић.

Напоменула је да је то један о главних циљева њене посете Британији.

"Зато, ако ми то не успемо, они ће чути само оно што Приштина прича и зато ми не смемо то да дозволимо, због Срба и других нелабанаца, али и због централне Србије и безбедности читавог региона", нагласила је Брнабић.

Додала је да је зато битно успоставити што боље односе и радити на томе у будућности, а да је ово само први корак.

"А већ током наредних 10 дана обезбедићу да формирамо савет за имплементацију трговинског споразума, који је потписан пре неког времена, тако да морамо да радимо детаљно, напорно и дисциплиновано на даљем грађењу ових односа", нагласила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг